Mag. Lojze Dolinar je celovški občinski in mestni svetnik ter drugi podžupan koroškega glavnega mesta. / Foto: Osebni arhiv LD

Slovenec je celovški podžupan

Izvolitev dveh Slovencev v celovški občinski svet je izjemen uspeh. Mag. Lojze Dolinar je tudi prvi Slovenec v mestnem svetu in prvi celovški podžupan slovenskega rodu. Tokratna izvolitev pa ni prvi Dolinarjev politični uspeh. Leta 2013 je bil skupaj z Zalko Kuchling, sedanjo ravnateljico Slovenske gimnazije v Celovcu, izvoljen za poslanca koroškega deželnega zbora.

Z drugim krogom volitev županov so se v nedeljo na avstrijskem Koroškem končale lokalne volitve. Slovenska javnost je bila pozorna predvsem na uspehe slovenskih list in slovenskih županskih kandidatov – v Globasnici je Bernard Sadovnik uspel, v Železni Kapli pa Franc Jožef Smrtnik žal ni –, manj pa na uspeh Slovencev na strankarskih listah. In prav tu se je zgodilo marsikaj prelomnega, še posebej v deželni prestolnici Celovec.

V celovškem občinskem svetu bosta v prihodnjih šestih letih sedela dva koroška Slovenca: Sonja Koschier, profesorica slovenščine, glasbene vzgoje in tudi zborovodkinja šolskega pevskega zbora na Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru v Rožu, in mag. Lojze Dolinar, upokojeni profesor na Slovenski gimnaziji v Celovcu. Sonja Koschier je kandidirala na listi Zelenih in je bila izvoljena v svet, v katerem ima stranka štiri mandate. Lojze Dolinar je kandidiral na novi listi Team Kärnten, ki jo je ustanovil nekdanji celovški svobodnjaški župan Christian Scheider. Stranka je nepričakovano dobila 22 odstotkov glasov in osvojila enajst mandatov, Scheider pa je po drugem krogu postal znova celovški župan. Lojze Dolinar, njegova mama je že pokojna Jelka Mrak, rojena v Kranjski Gori, je bil četrti na listi in ni zgolj občinski svetnik, ampak je dobil tudi položaj mestnega svetnika in drugega podžupana. Zakon določa, da mora imeti vsaka občina dva podžupana: prvi je iz zmagovite stranke, ta je v celovškem primeru socialdemokratska, drugi pa iz po uspehu druge stranke, in ta je v celovškem primeru Team Kärnten.

»V volilnem boju sem nagovarjal vse Slovence, ki živijo v Celovcu, tiste, ki so se tu rodili in živijo v našem mestu, in Slovence iz Slovenije, ki imajo v mestu prebivališče in pravico voliti na občinskih volitvah. Prvih je okrog dva tisoč, drugih pa okrog pet tisoč. Slovenci si končno zaslužijo, da imajo v občinskem svetu svojega zagovornika, v mestu pa so tudi številne slovenske ustanove, na katere je lahko mesto ponosno,« je za Gorenjski glas povedal Lojze Dolinar. Sonja Koschier pa je po izvolitvi povedala, da je slovenska skupnost v Celovcu njena srčna zadeva. Prizadevala si bo za ohranjanje dvojezičnosti, Celovec pa mora biti po njenem mnenju poleg dvojezičnosti tudi mesto ekologije in kulture.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 23. julij 2014 / 12:02

Prekolesarili prvi pukl

Z vzponom na Stari vrh se je začel letošnji Pokal polanskih puklov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 17. november 2008 / 07:00

Znani Gorenjci o novih serijah

Jesen je na male ekrane prinesla tudi nove slovenske nadaljevanke.

Prosti čas / ponedeljek, 17. november 2008 / 07:00

Raje prijazna kot pa uničujoča

Bernarda Žarn, znan obraz z nacionalne televizije, je pred kratkim postala femme fatale 2008.

Tržič / ponedeljek, 17. november 2008 / 07:00

Nova občinska svetnika v Tržiču

Po odstopu Vinka Perneta in smrti Dragomirja Ficka sta postala nova člana tržiškega občinskega sveta Marija Močnik in Peter Tomazin. Veliko besed o prodaji kopališča.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 17. november 2008 / 07:00

Tudi v Gorenji vasi želijo dom za starejše

Gorenja vas - Potem ko so v Žireh pridobili koncesijo za gradnjo in upravljanje doma za starejše, bi lahko novega dobili tudi v občini Gorenja vas-Poljane. Septembra so v občini...

Kranj / ponedeljek, 17. november 2008 / 07:00

Tuš brez uporabnega dovoljenja

Čeprav je od odprtja novega Planeta Tuš v Kranju minilo že več kot tri tedne, pa ta še vedno nima uporabnega dovoljenja, kar pa vsaj v Kranju ni več nobena posebnost.