Mednarodno leto sadja in zelenjave
Potrošnike želijo ozaveščati o tem, kako koristno je za njihovo zdravje uživanje sadja in zelenjave.
Kranj – Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) letošnje leto razglasila za mednarodno leto sadja in zelenjave. S tem želi ozaveščati potrošnike o zdravstvenih koristih uživanja sadja in zelenjave, spodbujati uživanje raznolike, uravnotežene in zdrave hrane, vpeljati zdrav življenjski slog, zmanjšati izgube in odpadke sadja in zelenjave ter promovirati najboljše prakse glede pridelave in porabe sadja in zelenjave. Po priporočilih FAO in Svetovne organizacije za zdravje (WHO) naj bi odrasli pojedel na dan vsaj štirideset dekagramov sadja in zelenjave, toliko naj bi bilo potrebno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni in pomanjkanja mikro hranil.
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so ob mednarodnem letu sadja in zelenjave zbrali nekaj zanimivih podatkov in informacij o sadju in zelenjavi. Kot navajajo, naj bi vsak prebivalec Slovenije predlani v povprečju porabil 117 kilogramov zelenjave in 75 kilogramov svežega sadja ter 67 kilogramov krompirja. V Sloveniji imamo 32 avtohtonih in 17 tradicionalnih sort sadja in zelenjave ter štiri domače sorte krompirja. Ptujski lük je prva slovenska zelenjava, ki je zaščitena pri Evropski uniji. Od sadja pridelamo največ jabolk – in sicer toliko, da lahko vsak prebivalec Slovenije zaužije eno slovensko jabolko na dan. Sadjarji so se vključili v nacionalno shemo Izbrana kakovost – Slovenija, zato morajo izpolnjevati dodatne zahteve glede načina pridelave in predelave, kakovosti svežega sadja in izdelkov, trženja in sledljivosti porekla. Sadje in zelenjava sta odličen vir vlaknin, mineralov in vitaminov. Tudi sadje in zelenjava nepravilnih oblik sta enako zdrava in okusna kot tista prve in druge kakovosti, z zauživanjem slabšega sadja in zelenjave pa potrošniki prispevajo k zmanjšanju odpadne hrane. Za pridelavo enega jabolka je potrebno 70 litrov vode, za en paradižnik 13 litrov in za en krompir 25 litrov.