Mednarodno leto sadja in zelenjave

Potrošnike želijo ozaveščati o tem, kako koristno je za njihovo zdravje uživanje sadja in zelenjave.

Kranj – Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) letošnje leto razglasila za mednarodno leto sadja in zelenjave. S tem želi ozaveščati potrošnike o zdravstvenih koristih uživanja sadja in zelenjave, spodbujati uživanje raznolike, uravnotežene in zdrave hrane, vpeljati zdrav življenjski slog, zmanjšati izgube in odpadke sadja in zelenjave ter promovirati najboljše prakse glede pridelave in porabe sadja in zelenjave. Po priporočilih FAO in Svetovne organizacije za zdravje (WHO) naj bi odrasli pojedel na dan vsaj štirideset dekagramov sadja in zelenjave, toliko naj bi bilo potrebno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni in pomanjkanja mikro hranil.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so ob mednarodnem letu sadja in zelenjave zbrali nekaj zanimivih podatkov in informacij o sadju in zelenjavi. Kot navajajo, naj bi vsak prebivalec Slovenije predlani v povprečju porabil 117 kilogramov zelenjave in 75 kilogramov svežega sadja ter 67 kilogramov krompirja. V Sloveniji imamo 32 avtohtonih in 17 tradicionalnih sort sadja in zelenjave ter štiri domače sorte krompirja. Ptujski lük je prva slovenska zelenjava, ki je zaščitena pri Evropski uniji. Od sadja pridelamo največ jabolk – in sicer toliko, da lahko vsak prebivalec Slovenije zaužije eno slovensko jabolko na dan. Sadjarji so se vključili v nacionalno shemo Izbrana kakovost – Slovenija, zato morajo izpolnjevati dodatne zahteve glede načina pridelave in predelave, kakovosti svežega sadja in izdelkov, trženja in sledljivosti porekla. Sadje in zelenjava sta odličen vir vlaknin, mineralov in vitaminov. Tudi sadje in zelenjava nepravilnih oblik sta enako zdrava in okusna kot tista prve in druge kakovosti, z zauživanjem slabšega sadja in zelenjave pa potrošniki prispevajo k zmanjšanju odpadne hrane. Za pridelavo enega jabolka je potrebno 70 litrov vode, za en paradižnik 13 litrov in za en krompir 25 litrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 17. avgust 2012 / 07:00

Predsednika vlade povabil v Bohinj

Bohinjska Bistrica - V zvezi s problematiko rušenja črnih gradenj v Bohinju se je bohinjski župan Franc Kramar zdaj po pomoč obrnil še neposredno na predsednika vlade Janeza Janšo....

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 11. februar 2016 / 13:59

Kranjski župan v sredo povzročil nesrečo in odklonil alkotest

Na Škofjeloški cesti v Kranju je v sredo zvečer voznik avtomobila trčil v kombinirano vozilo. Oba voznika sta se v nesreči lahko telesno poškodovala, povzročitelj pa je odklonil preizkus alkoholiziran...

Kranj / četrtek, 11. februar 2016 / 13:24

Ključno se je pogovarjati

V Gimnaziji Kranj bodo prihodnji ponedeljek prvič pripravili Dneve vrstniške in šolske mediacije – projekt promocije vrstniške in šolske mediacije v slovenskih šolah. Dogodka se bodo udeležili predsta...

Rekreacija / četrtek, 11. februar 2016 / 13:21

Nočni napad na Zvoh

Kdo bo prvi na vrhu Zvoha: tekač ali turni smučar? Odgovor je dal sobotni Zvoh night attack, zanimivo tekmovanje na smučišču Krvavec, prvi dvoboj med gorskimi tekači in turnimi smučarji v Sloveniji. N...

Kamnik / četrtek, 11. februar 2016 / 13:18

Ustanovili civilno iniciativo

Investitorju kampa ob Kamniški Bistrici Matjažu Zormanu krajani Godiča očitajo črno gradnjo, slednji očitke zavrača in poudarja, da bo projekt okolju prijazen. Zanimanja za nova delovna mesta zelo vel...

Nasveti / četrtek, 11. februar 2016 / 13:06

Skutina krema z breskvami ali banano

Skuta s sadjem in malo dodatki je lahko hiter posladek ali malica. Zaradi vsebnosti beljakovin nas bo pustila site za dalj časa. Od preostalih krem in strjenk je njena prednost v tem, da nam ni tre...