Zapečene testenine z mletim mesom

Lazanja, klasična jed, ki jo mnogi obožujejo. A včasih ne tisti, ki jo pripravljajo, saj njena priprava lahko vzame kar nekaj časa in ustvari goro umazane posode. Iz zagate nas lahko rešijo zapečene testenine z mletim mesom, ki so pripravljene precej hitreje in enostavneje, po okusu pa se lahko povsem postavijo ob bok lazanji.

Za pripravo pečenih testenin z mletim mesom potrebujemo: 400 g peresnikov, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjšo bučko, 100 g kolerabe, 600 g pretlačenega paradižnika, pol žličke mlete paprike, pol žličke majarona, 1 lovorjev list, 0,5 dl vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 200 g mocarele ali katerega drugega sira.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem na hitro prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter začinimo z mleto papriko, majaronom, lovorjevim listom, posolimo in popramo. Po minuti praženja primešamo še ostalo zelenjavo ter zalijemo z vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s pretlačenim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo pol ure ali več. Testenine stresemo v slan krop ter jih kuhamo polovica časa, kot piše na embalaži. Na pol kuhane testenine odcedimo in jih vmešamo v omako. Polovico pripravljenih testenin razporedimo po pekaču, ki smo ga predhodno namastili. Po testeninah razporedimo nekaj rezin mocarele ter prekrijemo s preostalimi testeninami. Po vrhu razporedimo preostanek mocarele. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo 30 minut.

Nasvet: Če imamo radi bolj sočne testenine, naredimo več omake oziroma damo manj testenin, po po­trebi dolijemo še pretlačen paradižnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 22. junij 2023 / 17:17

Humanitarnost tudi priložnost za podjetja

Sodelovanje pri humanitarni pomoči za podjetja ne predstavlja le možnosti za krepitev družbene odgovornosti, temveč tudi priložnost za širitev na tuje trge.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Sobe za streznitev

Po gorenjskih policijskih postajah smo preverili, kakšni so prostori za dvanajsturno pridržanje vinjenih voznikov.

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Očistili bregove Save

Športno društvo Tinaraft iz Radovljice je bilo organizator letošnjega, že devetnajstega ekoraftinga po vrsti. V skupni očiščevalni akciji so člani rafting klubov ter še mnogi drugi, ki jim ni vse...

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Vzgajajo za barmane

Dijaki Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice so na letošnjem tekmovanju v mešanju pijač na Bledu osvojili šesto mesto.

Splošno / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Babica Barbara Čadež

Peti maj je mednarodni dan babic. Praznujemo ga že od leta 1992, njegov namen je počastiti delo babic ter ljudem predstaviti babištvo in njegov pomen.

Gorenjska / četrtek, 8. maj 2008 / 07:00

Smolnikar poziva ministra Podobnika

Duplica - Zrak na Duplici kljub večletnim protestom krajanov in ukrepanju Občine Kamnik, ki se že dlje časa zaman trudi s problematiko seznaniti pristojno ministrstvo, še vedno n...