Zapečene testenine z mletim mesom
Lazanja, klasična jed, ki jo mnogi obožujejo. A včasih ne tisti, ki jo pripravljajo, saj njena priprava lahko vzame kar nekaj časa in ustvari goro umazane posode. Iz zagate nas lahko rešijo zapečene testenine z mletim mesom, ki so pripravljene precej hitreje in enostavneje, po okusu pa se lahko povsem postavijo ob bok lazanji.
Za pripravo pečenih testenin z mletim mesom potrebujemo: 400 g peresnikov, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjšo bučko, 100 g kolerabe, 600 g pretlačenega paradižnika, pol žličke mlete paprike, pol žličke majarona, 1 lovorjev list, 0,5 dl vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 200 g mocarele ali katerega drugega sira.
Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem na hitro prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter začinimo z mleto papriko, majaronom, lovorjevim listom, posolimo in popramo. Po minuti praženja primešamo še ostalo zelenjavo ter zalijemo z vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s pretlačenim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo pol ure ali več. Testenine stresemo v slan krop ter jih kuhamo polovica časa, kot piše na embalaži. Na pol kuhane testenine odcedimo in jih vmešamo v omako. Polovico pripravljenih testenin razporedimo po pekaču, ki smo ga predhodno namastili. Po testeninah razporedimo nekaj rezin mocarele ter prekrijemo s preostalimi testeninami. Po vrhu razporedimo preostanek mocarele. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo 30 minut.
Nasvet: Če imamo radi bolj sočne testenine, naredimo več omake oziroma damo manj testenin, po potrebi dolijemo še pretlačen paradižnik.