Zapečene testenine z mletim mesom

Lazanja, klasična jed, ki jo mnogi obožujejo. A včasih ne tisti, ki jo pripravljajo, saj njena priprava lahko vzame kar nekaj časa in ustvari goro umazane posode. Iz zagate nas lahko rešijo zapečene testenine z mletim mesom, ki so pripravljene precej hitreje in enostavneje, po okusu pa se lahko povsem postavijo ob bok lazanji.

Za pripravo pečenih testenin z mletim mesom potrebujemo: 400 g peresnikov, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjšo bučko, 100 g kolerabe, 600 g pretlačenega paradižnika, pol žličke mlete paprike, pol žličke majarona, 1 lovorjev list, 0,5 dl vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 200 g mocarele ali katerega drugega sira.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem na hitro prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter začinimo z mleto papriko, majaronom, lovorjevim listom, posolimo in popramo. Po minuti praženja primešamo še ostalo zelenjavo ter zalijemo z vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s pretlačenim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo pol ure ali več. Testenine stresemo v slan krop ter jih kuhamo polovica časa, kot piše na embalaži. Na pol kuhane testenine odcedimo in jih vmešamo v omako. Polovico pripravljenih testenin razporedimo po pekaču, ki smo ga predhodno namastili. Po testeninah razporedimo nekaj rezin mocarele ter prekrijemo s preostalimi testeninami. Po vrhu razporedimo preostanek mocarele. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo 30 minut.

Nasvet: Če imamo radi bolj sočne testenine, naredimo več omake oziroma damo manj testenin, po po­trebi dolijemo še pretlačen paradižnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 15. november 2011 / 07:00

Lastniki bodo lahko sekali še občutno več

Na kranjskem gozdnogospodarskem območju z novim načrtom za obdobje 2011-2020 povečujejo povprečni letni posek drevja z 278 na 490 tisoč kubičnih metrov. Povečanje jim omogočajo višja lesna zaloga in p...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Spodbujali bodo k zdravemu življenju

V občinah Preddvor in Železniki bo jeseni in pozimi potekal program Živimo zdravo, ki ga vodi Zavod za zdravstveno varstvo Kranj.

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Srečanje Nemiljcev

Nemilje - Na pobudo Bernarde Rihtaršič je bilo pred kratkim prvo srečanje Nemiljcev, na katerega so povabili prek 170 prebivalcev in tudi tiste, ki so se v Nemiljah rodili, pa ji...

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Razvijali so nove izdelke iz lecta

Radovljica - Društvo za ohranjanje in razvoj Lectarije v teh dneh zaključuje leto dni trajajoči projekt Lect II. generacije, v okviru katerega so, kot je povedal vodja projekta J...

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Prešerni stoletnik Miha

Miha Švab je pred kratkim dopolnil sto let.

GG Plus / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Sirčeva zbirka podobic

Pred kratkim je bila v Adergasu razstava svetih podobic, ki so vsekakor svojevrstna kulturna dediščina. Avtor razstave Silvo Sirc je postavil na ogled več kot 2300 podobic iz lastne