Tilen Travnik

Stavijo na meso rastlinskega izvora

Juicy Marbles je zagonsko podjetje, ki s svojim mesom rastlinskega izvora meri na svetovne trge. Nedavno so bili izbrani tudi v svetovno priznani ameriški podjetniški pospeševalnik Y Combinator.

Bi se odrekli mesu živalskega izvora, če bi imeli na voljo dovolj dober nadomestek? Mnogi bi se, na kar stavijo tudi številna podjetja in raziskovalci, ki iščejo alternative v drugih, bolj trajnostno naravnanih možnostih. Med njimi so tudi Tilen Travnik, Luka Sinček in Maj Hrovat iz zagonskega podjetja, ki je nastalo v kamniškem podjetniškem inkubatorju KIKštarter.

Luka Sinček in Maj Hrovat sta nase opozorila z rastlinskim burgerjem Altburger, s katerim sta nastopila v oddaji Štartaj, Slovenija, Kamničan Tilen Travnik pa je v slovenskem okolju zagonskih podjetij kot podjetnik in mentor prisoten že zadnjih 15 let.

Alternative mesu postajajo realnost

Fantje so idejo, znanje in izkušnje združili pod imenom Juicy Marbles in po mesecih raziskovanj in izboljšav so prvi izdelki že na »prodajnih policah« njihove spletne trgovine. Gre za sočne kose pljučne pečenke, ki med gurmani velja za enega najboljših delov govejega mesa. Le da so njihovi narejeni na rastlinski osnovi.

Alternative živalskemu mesu vse bolj postajajo realnost. Že zdaj se z njimi spogleduje industrija hitre prehrane, čez nekaj let pa bo meso živalskega izvora bolj znak prestiža in bo na krožnikih le še ob posebnih priložnostih, meni Travnik.

»Ne verjamemo, da bo meso kot izdelek izginilo z naših krožnikov, saj je kulturno globoko zakoreninjeno, mislimo pa, da se bo zamenjal vir mesa, ki ne bo več nujno živalskega izvora,« pravi Tilen Travnik, ki med glavnimi alternativami navaja možnosti pridobivanja mesa z živalskimi celicami v bioreaktorju, iz gob in rastlin. Za zadnjo pot so se odločili pri Juicy Marbles, saj verjamejo, da je najhitrejša in tudi najbolj trajnostna. S postopki transformacije beljakovin rastlinskega izvora so ustvarili izdelek, ki ima v nekaterih pogledih že zelo podobne lastnosti kot meso, v drugih pa ga celo presega. Tako je intenzivnost okusa njihovega mesa precej daljša kot pri živalskem mesu, nekaj več težav pa je z doseganjem prave teksture. »Težko bomo ustvarili povsem enako meso, kot je živalsko, kar niti ni bistveno. Glavno je, da zagotovimo toliko boljših lastnosti mesa, da bo med kupci prišlo do miselnega preskoka in se bodo raje odločali za alternativo,« pojasnjuje sogovornik.

Najbolj računajo na fleksitarijance

Čeprav bi marsikdo najprej pomislil, da so njihovi primarni kupci vegani ali vegetarijanci, pa ni tako, saj večina teh ne išče alternative mesu. Največ stavijo na t. i. fleksitarijance, ljudi, ki mesa in izdelkov živalskega izvora iz svoje prehrane ne izključujejo povsem, se pa zavedajo tako etičnih kot tudi ekoloških problemov, ki jih s seboj prinaša sodobna živinoreja, in so zato bolj dovzetni za alternative.

Potencial Juicy Marbles so prepoznali tudi v ameriškem Y Combinatorju, enem najboljših podjetniških pospeševalnikov na svetu, v katerem so se kalila tudi nekatera svetovno uspešna podjetja, kot so Airbnb ali Dropbox. Vanj so bili izbrani med več kot 13 tisoč prijavljenimi zagonskimi podjetji z vsega sveta. Kot pravi Travnik, so s tem vstopili na hitri vlak investiranja s tveganim kapitalom. V pospeševalnik so namreč vključena podjetja, za katera investitorji pričakujejo, da bi lahko v nekaj letih dosegla sto milijonov evrov letnega prometa. »Mislim, da bi se to v našem primeru lahko zgodilo v približno sedmih letih. Naši načrti so torej, da izpolnimo pričakovanja vlagateljev,« še dodaja Tilen Travnik.

Juicy Marbles, ki ravno v tem času svoje prostore iz kamniškega podjetniškega inkubatorja seli v nove prostore v Domžalah, se tako že v prihodnjih mesecih nadeja širitve v Združene države Amerike, kjer je po ocenah sogovornika njihov trg vreden milijardo dolarjev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

V Stražišču "začasno" krožišče

Kranj - Z namenom, da bi umirili hitrost ter zagotovili lažje in varnejše odvijanje prometa, so v Stražišču v bližini pošte in cerkve pred dobrima dvema tednoma uredili montažno...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 31. avgust 2022 / 18:51

Pomembni veliki in mali kmetje

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na sejmu Agra predstavilo dopolnjen strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. Ministrica Irena Šinko je dejala, da so za Slov...

Kultura / sreda, 31. avgust 2022 / 18:49

Festival končan, fotografske razstave še na ogled

Intenzivni del letošnjega Kranj Foto Festa je končan, razstave z odličnimi fotografijami bodo na ogled še mesec dni.

Razvedrilo / sreda, 31. avgust 2022 / 16:09

Na Krawalu spet uživali v težki in hrupni glasbi

Na Jesenovcu pri Železnikih je Kulturno društvo ROV pred kratkim izpeljalo 29. festival težke in hrupne glasbe Krawal. Festival alternativne glasbe je občinstvu tudi tokrat postregel s tršimi žanri...

Zanimivosti / sreda, 31. avgust 2022 / 16:04

S sladoledom razveselil tudi starejše

Boštjan Polak iz Kamnika, ki vodi podjetje Sweet Point, je s svojim sladolednim »jajčkom« pred dnevi obiskal Dom starejših občanov Kamnik ter njihove stanovalce in zaposlene razveselil z odličnim brez...

Zanimivosti / sreda, 31. avgust 2022 / 16:03

Huda vojna leta, 11. del

»Neprijateljski avion« je pomenilo, da se je vsak moral čim prej skriti pod posteljo. »Poplava!« Vsak je moral splezati na polico, kjer smo imeli zložene obleke. Za vse ni bilo na policah prostora,...