Danijel Galjot

Nov svet spajanja

Danijel Galjot je spisal knjižico oziroma priročnik, v katerem ljudem predstavi džin, njegovo spajanje z jedmi in tudi nekatere recepte za »gin twiste«, kot on poimenuje vse mešane pijače z džinom, ki niso džin toniki.

Voklo – Za spremno besedo je v knjižici z naslovom Gin Twist poskrbela Majda Debevc, sommelierka, WSET 3, ki je med drugim zapisala tudi, da je bila prijetno presenečena, ko je imela priložnost poskusiti mešane pijače na osnovi džina, ki jih je Danijel Galjot poimenoval twisti in jih pripravil kot spremljavo izbranim jedem bogate večerje. »Zelo sem vesela, da se je odločil s tem priročnikom deliti svoja raziskovanja in znanje s številnimi ljubitelji gina, ki smo do sedaj to svetovno znano žganico uživali le v koktajlih ali gin tonikih. Odkril nam je nov svet,« je še zapisala.

»Dejansko gre res bolj za priročnik,« razloži Galjot. »V nastajanju pa je že drugi del, ki bo obširnejši, kjer bodo stvari še bolj razdelane,« pravi. »Želel sem znanje predati naprej, ga podariti ljudem,« še doda.

V knjižici med drugim avtor razloži tipe džina, pet pravil »twistanja«, se dotakne spajanja s hrano; izvemo pa tudi odgovor na vprašanje, ali je slamica dovoljena ali ne oziroma ali ni v »gin twistih« celo prepovedana. Galjot predstavi še sedem receptov zanje, vsebino pospremijo simpatične karikature Marka Kočevarja, izdal pa jo je Hotel Triglav Bled, kjer Galjota tudi najdemo zadnjih 12 let – zadnji dve leti je zaposlen v hotelu kot vodja gostinstva.

Danijel Galjot je sicer Kranjčan, ki živi z družino v Voklem. Je oče treh nadobudnih fantičev, avgusta bo dopolnil 35 let, se pa pošali, da ker smo se znašli v časih, ki jih kroji prisotnost covida-19, se je njegov položaj v družini rahlo spremenil. Soproga je namreč medicinska sestra in trenutno je njuno razmerje glede poklicev obratno. »Njo iščejo, mene ne potrebujejo,« se pošali.

Nikoli ni razmišljal o tem, da bo natakar. Obiskoval je srednjo gostinsko šolo v Radovljici, zaključil višjo na Bledu, vedno je rad kuhal in od petnajstega leta naprej je tudi ogromno delal in pomagal po različnih kuhinjah. Štel je že dvajset let, se spominja, ko je imel prakso na Blejskem gradu in je primanjkovalo natakarjev.

»V bistvu so me vrgli v morje in jaz sem splaval,« pripoveduje.

Strežba mu je postala všeč. Najprej so ga pritegnila vina, leta 2006 pa se je prvič srečal tudi z džini, ki so razburkali njegovo domišljijo. Ko je v njegov svet prodrlo še spajanje pijač s hrano, so stvari postale še razburljivejše.

»Džin me je res navdušil. Nekaj časa sem iskal dobro razmerje za klasični džin tonik in ga tudi našel, potem počasi vse skupaj začel nadgrajevati.« Prej je kombiniral s hrano vino, nakar se je odločil, da bi poskusil z »gin twisti«.

Izraz gin twist si je izmislil, a ker ga uporablja že toliko časa, se je ta prijel tudi pri drugih slovenskih gostincih. Pojasni: »Ne gre za džin tonik, to je mešana pijača, a ni koktajl. Mešana pijača je lep slovenski izraz za moje 'twiste', kjer je ena od sestavin džin.«

Omislil si je tudi spletno stran in že tam najdete kar nekaj zanimivih receptur za omenjene mešane pijače. Knjižica pa bo v kratkem dostopna tudi širši publiki.

Da se je tovrstnih mešanih pijač lotil na način, kot se je, je verjetno Galjot prvi v Sloveniji. Omeni tudi popularnost kulture pitja džina v Sloveniji, kjer pri starejši generaciji ta ponovno prihaja v ospredje, mlajši je ravno tako všeč.

»Sploh Slovenci smo v zadnjih letih ustvarili kar lepo število lastnih džinov, ki so absolutno primerljivi s svetovnim nivojem. Imamo evropske in svetovne prvake. Tako da če bi želel nekdo poskusiti, pobliže spoznati samo domače džine, ima že tu številne možnosti,« še pove Galjot.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sobota, 26. december 2015 / 10:13

Namesto rdeče letos modna oranžna

V barvite odtenke so vence, aranžmaje in druge instalacije oblekli dijaki Biotehniškega centra Naklo. Odprli so božično-novoletno razstavo, na kateri so izdelke predstavili javnosti.

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 22. april 2014 / 11:00

Gorenjski pevci na Malti

Nekateri otroci med velikonočnimi prazniki niso počivali, pač pa so se pridno učili, trenirali športne ali glasbene dejavnosti. Med njimi so bili tudi mladi gorenjski pevci iz glasbenega s...

Šport / torek, 22. april 2014 / 17:00

Praznovanje s tržiškimi športniki

Tržič – Ta četrtek, 24. aprila, bo Športna zveza Tržič v sodelovanju z Občino Tržič pripravila prireditev, ki so jo poimenovali Večer s tržiškimi olimpijci in naj športnik Tržiča. V kulturnem centr...

Šport / torek, 22. april 2014 / 16:41

Branik se je maščeval za poraz

Kranj – V soboto so vaterpolisti Triglava gostil Branik in na koncu morali priznati premoč gostov. Srečanje se je končalo z rezultatom 10 : 11. V Kopru je Kamnik Slovan v vlogi gostitelja igral z Ž...

Humor / torek, 22. april 2014 / 16:00

Od zadaj

Slovenska matematika: medtem ko Jankovič trdi, da je v Pozitivni Sloveniji prostora za dva, se člani SDS dobro zavedajo, da obstaja samo eden in edini.

GG Plus / torek, 22. april 2014 / 15:30

Napisal za cel »kostn« knjig

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču je bil prijeten literarni večer v družbi vsestranskega ljudskega umetnika Janeza Slaparja Temšaka, doma iz Loma pod Storžičem.