Via septimae classis – cesta sedmega razreda učencev gorenjske enote Waldorfske šole Ljubljana / Foto: arhiv šole

Sladke naloge

Karantensko učenje na daljavo so se v gorenjski enoti Waldorfske šole Ljubljana odločili popestriti z malce drugačnimi domačimi nalogami, ki so bile tudi – užitne.

Eno od znanj oziroma veščin, ki naj bi jo otroci med odraščanjem pridobili, je tudi kuhanje. In obdobje dela na daljavo je bilo kot nalašč, da ta znanja praktično poglobijo,« je pojasnila učiteljica Alenka Petrinjak. Zato so za sedmošolce pripravili različne kulinarične izzive, ki so jih povezali z obravnavano snovjo v šoli.

Med drugim so med šolanjem na daljavo spoznavali starorimske gradbene in arhitekturne dosežke ter da je bila rimska cesta zgrajena v plasteh s posebnim vezivom – rimskim betonom. Na podlagi tega je Alenka Petrinjak svojim učencem za izziv predlagala, da pripravijo sladico, ki bo posnemala zgradbo rimske ceste. »Izziv sladice via septimae classis (cesta sedmega razreda) so učenci lepo sprejeli in bili kulinarično ustvarjalni. Nastale so čudovite, predvsem pa slastne ceste sedmega razreda.« Pri kemiji so gorljivost različnih materialov prav tako preizkusili s pomočjo kulinaričnega izziva, in sicer so pri peki kostanja preverjali, kako gorijo zelišča, kostanjeve ježice, les in drugi posušeni deli rastlin. Naučili so se tudi, da bazičnost in kislost snovi lahko določimo z lakmusovim papirjem ali pa kar z vodo kuhanega rdečega zelja. V izzivu, ki jim ga je zastavila učiteljica Mateja Pucelj, so zelje dlje časa kuhali, nato vodo odcedili, pri čemer so spotoma spoznali še fizikalni postopek ločevanja snovi, potem pa s to vodo preizkušali kislost in bazičnost različnih tekočin. Pri tem so nastale barvite raztopine. »Eksperimentiranje z rdečim zeljem so učenci lahko zaključili s pripravo dušenega rdečega zelja za prilogo kosilu, tako da so dušenemu zelju dodali sol, kumino, kis, jabolko in med.« Pri lesorestvu pa so s pomočjo učiteljice Mete Šolar spoznali, da si lahko jabolko za malico pripraviš tudi na izvirnejši način.

Učiteljice pa so si zamislile kulinarično-botanični izziv tudi za bralce: pripravite solato iz vseh delov rastlin – korenine, stebla, lista, cvetov, ploda in semena.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 15. november 2022 / 18:53

Zadnja seja tega mandata

Kranjskogorski občinski svetniki so se prejšnjo sredo sestali na zadnji seji v tem mandatu in sprejeli občinski proračun za leto 2023.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 29. april 2011 / 07:00

Anketa: Po dobrotah juha in regrat

Med velikonočnimi prazniki so naše mize obložene z dobrotami, ki se jim je težko upreti. Sogovornike smo zato povprašali, ali v dneh po praznikih manj jejo, se več gibajo ...

Zanimivosti / petek, 29. april 2011 / 07:00

Upanje na tankih belih nitkah

V ponedeljek so v Žireh bučno odprli pete Slovenske klekljarske dneve. Program je napolnil šolsko telovadnico, danes je na vrsti literarni večer, v nedeljo klekljarsko tekmovanje.

Kronika / petek, 29. april 2011 / 07:00

Kriminal

Ukradli vrtno garnituro Škofja Loka - V sredo dopoldne so policiste obvestili, da so nepridipravi izpred gostinskega lokala v Škofji Loki odtujili vrt...

Bled / petek, 29. april 2011 / 07:00

Silverpoint odprl vrata Vile Bled

Bled - Zadnji petek pred prazniki je družba Silverpoint odprla vrata hotela Vila Bled domačinom: za malčke iz blejskega vrtca so pripravili tematski dopoldan, na katerem so jih v...

Prosti čas / petek, 29. april 2011 / 07:00

Glasbeni spomini z Borisom Kopitarjem

Glasbena oddaja, ki si jo lahko ogledate na prvem programu Televizije Slovenija ob 13.15.