Fižolova juha in porov zavitek

Stročnice so po krivici pogosto zapostavljene. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin predstavljajo odličen nadomestek mesa, poleg tega pa so precej cenejše. Pomislite, koliko dobimo iz enega kilograma fižola. Če zraven postrežemo še porov zavitek z lososom, bomo okusno in hranilno zaokrožili celoten obrok.

Za pripravo fižolove juhe potrebujemo: 0,5 kg kuhanega fižola, 1 čebulo, 1 strok česna, 3 žlice paradižnikove mezge ali eno žličko paradižnikovega koncentrata, 2 lovorjeva lista, pol žličke majarona, četrt žličke timijana, sol in poper, 3 žlice vina, 1 liter vode, 1 žlico olivnega olja, 1 pest poljubnih testenin.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na žlici olja ter dodamo fižol. Primešamo paradižnikovo mezgo ter začinimo z lovorjevim listom, majaronom, timijanom ter posolimo in popramo. Prilijemo vino ter vodo in vse skupaj zavremo. Kuhamo 20 minut. Nato odstranimo lovorjev list in juho spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dosolimo ali popramo. Posebej skuhamo testenine in jih vmešamo v juho.

Za pripravo porovega zavitka z lososom po­tre­bujemo: 250 g listnatega testa, 1 večji por, 150 g fileja lososa, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 150 g rikote, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Por narežemo na kolesa, paradižnik na kocke, česen nasekljamo. Losos narežemo na trakove ter ga popečemo na olivnem olju. Dodamo česen, por in paradižnik. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Pražimo 10 minut, da se por zmehča in tekočina izhlapi. V skledi zmešamo rikoto in eno jajce ter dodamo še porov nadev. Listnato testo razvaljamo v tanek pravokotnik. Nanj razporedimo pripravljen nadev. Robove testa zapognemo ter zvijemo v rulado. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 9. september 2013 / 14:36

Jurij Žurej je novi predsednik SZS

Ljubljana - Na predlog predsednika Primoža Ulage so člani IO SZS imenovali novega direktorja Smučarske zveze Slovenije. To je postal dr. Jurij Žurej, po poklicu sicer pravnik, ki je do ned...

Objavljeno na isti dan


Domžale / petek, 18. april 2014 / 09:26

Občinski praznik v Češminovem parku

Domžale – V Občini Domžale bodo jutri praznovali občinski praznik, poleg osrednje slovesnosti s podelitvijo priznanj pa bo Občina organizirala še prireditev Spoznajmo se, praznujmo skupaj, ki bo v...

Razvedrilo / petek, 18. april 2014 / 20:43

Slovenske viže v narečju

Ideja za festival Večer slovenskih viž v narečju je nastala na Radiu Sora kot izvirno spodbujanje in ohranjanje naše narečne besede. Menili so, da je prav domača narodnozabavna glasba tista, ki ji je...

Gospodarstvo / petek, 18. april 2014 / 14:03

Mersteel po poti Merkurja

Tudi Mersteel, trgovec z metalurškimi izdelki v lasti Merkurja, je od prejšnjega tedna v postopku ponovne prisilne poravnave. Zdravi del družbe bodo izčlenili, preostalo družbo pa poslali v stečaj.

Razvedrilo / petek, 18. april 2014 / 11:26

Najlepše darilo – hčerka Ema

Matej Bolka se je pred tremi leti pridružil Gasilsko reševalni službi Kranj in se je lani v dobrodelne namene fotografiral tudi za gasilski koledar, a zadnjih nekaj mesecev je predvsem ponosni oče....

Nasveti / petek, 18. april 2014 / 11:26

Naravne barve za pirhe

Bliža se velikonočni praznik, s tem pa tudi barvanje pirhov.