Fižolova juha in porov zavitek

Stročnice so po krivici pogosto zapostavljene. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin predstavljajo odličen nadomestek mesa, poleg tega pa so precej cenejše. Pomislite, koliko dobimo iz enega kilograma fižola. Če zraven postrežemo še porov zavitek z lososom, bomo okusno in hranilno zaokrožili celoten obrok.

Za pripravo fižolove juhe potrebujemo: 0,5 kg kuhanega fižola, 1 čebulo, 1 strok česna, 3 žlice paradižnikove mezge ali eno žličko paradižnikovega koncentrata, 2 lovorjeva lista, pol žličke majarona, četrt žličke timijana, sol in poper, 3 žlice vina, 1 liter vode, 1 žlico olivnega olja, 1 pest poljubnih testenin.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na žlici olja ter dodamo fižol. Primešamo paradižnikovo mezgo ter začinimo z lovorjevim listom, majaronom, timijanom ter posolimo in popramo. Prilijemo vino ter vodo in vse skupaj zavremo. Kuhamo 20 minut. Nato odstranimo lovorjev list in juho spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dosolimo ali popramo. Posebej skuhamo testenine in jih vmešamo v juho.

Za pripravo porovega zavitka z lososom po­tre­bujemo: 250 g listnatega testa, 1 večji por, 150 g fileja lososa, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 150 g rikote, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Por narežemo na kolesa, paradižnik na kocke, česen nasekljamo. Losos narežemo na trakove ter ga popečemo na olivnem olju. Dodamo česen, por in paradižnik. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Pražimo 10 minut, da se por zmehča in tekočina izhlapi. V skledi zmešamo rikoto in eno jajce ter dodamo še porov nadev. Listnato testo razvaljamo v tanek pravokotnik. Nanj razporedimo pripravljen nadev. Robove testa zapognemo ter zvijemo v rulado. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / sobota, 7. februar 2009 / 07:00

Je... ti sunac

V rubriki, ki se bo imenovala Takle ´mamo, bo naš dober prijatelj iz gostilne Vinko Teran po imenu razmišljal o takih in drugačnih dogodkih in stvareh, s katerimi se navadni državljani srečujemo v vsa...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 15. julij 2013 / 16:00

Vstopnice gredo za med

Do začetka EuroBasketa 2013 je še 51 dni. Polovica vstopnic za ogled košarkarskih tekem v športni dvorani Podmežakla je že prodana.

Zanimivosti / ponedeljek, 15. julij 2013 / 15:51

Za ramazan spet doma

Dr. Ahmed Pašić se je po šestih letih življenja v Singapurju z družino, ženo in dvema majhnima otrokoma, vrnil na Jesenice. Z njim smo se pogovarjali v torek, na prvi dan letošnjega ramazana.

Železniki / ponedeljek, 15. julij 2013 / 12:00

Zelena luč za dražgoško šolo

Železnikarski občinski svetniki so dali soglasje k nadaljevanju obnove dražgoške šole.

Razvedrilo / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:48

Vse bolj uspešni na festivalih

Joc bend iz Poljanske doline stavi na sproščene nastope in pravo izbiro skladb.

Razvedrilo / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:34

Vedno jo je lepo srečati

Tržiška pevka medenega glasu Eva Moškon je s svojo zasedbo E.V.A. posnela novo skladbo Kako lepo te srečat' bo spet, za katero so posneli tudi videospot. S koncertom je očarala domačo publiko ter nast...