Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija

Nagrajence razglasili po spletu

Gault&Millau Slovenija 2021

Kljub za gostince turbulentnemu letu 2020, ki se kar noče končati, so inšpektorji Gault&Millau Slovenija uspeli opraviti obiske restavracij in popularnih zbirališč ter s tem zagotoviti izdajo vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021. V njem je predstavljenih 153 restavracij, več kot 80 POP zbirališč, 67 vinskih kleti s 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 karakterističnih slovenskih živilskih produktov. Vodnik bo kmalu naprodaj in takrat bomo lahko videli, kdo vse se je dokončno uvrstil vanj in ali so Gorenjci v njem ohranili pridobljene kape iz preteklega leta. Med njimi namreč najdemo kar precej takih, ki se lahko pohvalijo s kar po tremi kapami, kar pomeni po Gault&Millau kuhinjo visoke kakovosti.

Tokrat smo izvedeli le, kakšen je najboljši »šesthodni meni« vodnika za letošnje leto – torej imena prejemnikov štirih kap. Te pomenijo kuhinjo zelo visoke kakovosti, petih kap (kuhinja izjemne kakovosti) pa pri nas še niso podelili. V vodniku pa zasledimo tudi lepo število tistih, ki so pridobili dve in eno kapo – dve pomenita avtorsko in ena dobro kuhinjo. »Zdaj je postalo že skoraj tradicionalno, da vodnik vsako leto malce osvežimo. Lani smo dodali nove sklope, med drugim tudi karakteristične slovenske živilske produkte, katerih nabor letos še povečujemo. Prav tako letos ne boste zasledili več najboljše restavracije, temveč izbor najboljših restavracij, ki so prejele po štiri kape. S tem usklajujemo prakso Gault&Millau po svetu ter na piedestal postavljamo vse gostince, ki so si uspeli izboriti zavidljive štiri kape,« pravi Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. »Posebej želim poudariti, da so štiri kape veliko priznanje in njihovo ohranjanje iz leta v leto potrjuje izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca,« še dodaja.

Kdo je najboljši po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021, smo letos izvedeli na malce drugačen način: virtualno. Razglasitev najboljših je vodila kar Šemićeva, na pomoč pa ji je priskočil znani gostinec Tomaž Kavčič iz Gostilne Pri Lojzetu – Dvorec Zemono. Poleg najboljših restavracij pa smo izvedeli še, kdo je postal chef leta, prihodnosti, tradicije, najboljši POP ter mladi talent, natakar/sommelier in katera je najboljša slaščičarna. Tu pa so pri razglasitvi Šemićevi pomagali lanskoletni dobitniki nazivov. Gledalce dogodka je skozi ekran nagovorila še Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je tudi glavni partner projekta.

Izvedeli smo, da med dobitniki štirih kap ostajajo Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono (Vipava), Hiša Franko (Staro selo pri Kobaridu), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Mak (Maribor) in Restavracija Strelec (Ljubljana). Drugi nazivi pa si sledijo takole: chef prihodnosti 2021 je Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom), mladi talent Leon Pintarič (Gostilna Rajh, Murska Sobota), najboljši natakar/sommelier Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž), najboljši POP Wine Bar Šuklje (Ljubljana) in najboljša slaščičarna Fetiche patisserie (Ljubljana). Imamo pa še naziv chef tradicije, ki ga je lani prejel Uroš Štefelin iz Vile Podvin iz Mošenj in ga je letos predal ženski naslednici, edini gorenjski predstavnici v naboru: chefinja tradicije 2021 je tako postala Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec iz Zgornjih Pirnič.

V velikem finalu, kot je Šemićeva poimenovala razglasitev najboljšega chefa za 2021, pa je čast razglasitve prepustila chefu leta 2019 Igorju Jagodicu, kuharskemu mojstru gorenjskih korenin, ki svojo kuhalnico vrti v znanem ljubljanskem Strelcu. Chef leta 2021 je tako postal Gregor Vračko iz Hiše Denk, ki se je v predstavitveni izjavi tudi humorno izrazil, da na gostinstvo gleda kot na maratonski šport. Poudaril pa je še, da moraš biti v kuhinji tisto, kar si, brez odkrivanja neke tople vode. In da je za ideje včasih dovolj, če pogledaš vase ali se samo ozreš po okolici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 26. december 2021 / 09:16

Spomenik braniteljem

Na pobudo veteranskih organizacij vojne za Slovenijo so pred kranjsko občino postavili spominsko znamenje v zahvalo in spomin braniteljem slovenske samostojnosti.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 23:51

Pouk v družbi veverice

Izobraževanja na področju gozdne pedagogike so za gozdarje in lovce odličen način, da lahko tudi zapletene tematike na poljuden, a strokovno podprt način predstavljajo širši javnosti. Ta znanja so v u...

Bohinj / / 23:49

Novo priznanje Kampu Danica

Turistična zveza Slovenije je okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrala bohinjski Kamp Danica za najboljši kamp v Sloveniji.

Nasveti / / 23:49

Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej v...

Izleti GG / / 23:47

In smo šli na izlet (2)

Z Gorenjskim glasom in Kompasom smo izletnike popeljali na tridnevni izlet na Hrvaško v Imotsko krajino z ogledom kraških draguljev Rdečega in Modrega jezera, na Makarsko riviero, na obiranje mandarin...

Razvedrilo / / 23:45

Pravharjeva »žlahta« iz Voklega

Bratranci in sestrične, potomci Ane in Janeza Likozarja iz Voklega, gospodarja Pravharjeve kmetije, kakor se je reklo po domače, so oktobra po petnajstih letih obudili že skorajda zamrle prijateljske...