Lazanja s špinačo in rikoto

Lazanja s špinačo in rikoto je sočna sestavljanka iz testenin in obilo zelenjave. Bešamel nadomestimo s paradižnikovo omako, meso pa nadomestimo z rikotino mešanico, ki bo poskrbela za vir beljakovin.

Za pripravo špinačne lazanje potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo; za paradižnikovo omako: 600 g paradižnikove mezge, 1 čebulo, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, ščep soli in popra, 1 žlico olivnega olja; za špinačni nadev: 400 g špinače, 2 stroka česna, 1 žlico olivnega olja, sol in poper; za rikotin nadev: 400 g rikote, 1 jajce, ščep soli; sir za posip.

Priprava paradižnikove omake: Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na žlici olja ter zalijemo s paradižnikovo omako. Začinimo, solimo in popramo. Omako kuhamo 10 minut pri srednji temperaturi.

Priprava špinačnega nadeva: Česen olupimo in nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olje in dodamo česen. Ko ta zadiši, dodamo špinačo in pokrijemo. Po kakšni minut, ko špinača upade, jo solimo in popramo.

Priprava rikotinega nadeva: skupaj zmešamo jajce, rikoto ter ščep soli.

Sestavljanje lazanje: dno pekača premažemo z dvema žlicama paradižnikove omake. Na omako položimo plast testenin ter jo ponovno premažemo s paradižnikovo omako. Po omaki razporedimo del špinačnega nadeva in nanj še del rikotinega nadeva. Čezenj položimo plast testenin in ponavljamo postopek, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo z naribano mocarelo ali drugim sirom. Lazanjo postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut. Da se nam lazanja po vrhu ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice ter jo pred postrežbo pustimo stati 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 10. september 2008 / 07:00

Sušnik želi ostati v politiki

Kranj - Janez Sušnik, v prejšnjem mandatu predsednik državnega sveta, trenutno pa občinski svetnik v Šenčurju, se v politiko želi vrniti kot poslanec državnega zbora. »Najprej ni...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 2. avgust 2016 / 21:20

V Bralnici bodo gostili Janeza Gartnerja

Škofja Loka – V okviru Bralnice 2016 bodo danes ob 18. uri na vrtu Sokolskega doma gostili domačina Janeza Gartnerja in v pogovoru z njim predstavili njegovo zadnjo knjigo iz trilogije Praznina nap...

Mularija / torek, 2. avgust 2016 / 21:18

Športno popoldne na Gorenjski plaži

Tržič – Športna zveza Tržič otroke in mladino vabi na športno popoldne z vodnimi igrami in plavanjem na Gorenjsko plažo danes ob 17.30. Vstop bo prost za vse, ki bodo tekmovali na odprtem občinskem...

Kranjska Gora / torek, 2. avgust 2016 / 21:16

V Rutah diši po dimu iz kope

Na kopišču v Gozdu - Martuljku so se v petek začeli letošnji oglarski dnevi. Še ves teden pestro dogajanje ob kopi, ki jo štiriindvajset ur na dan čuvajo člani Društva oglarjev Rute.

Gospodarstvo / torek, 2. avgust 2016 / 20:53

Pocenitev bencina in dizelskega goriva

Kranj – Medtem ko se cene 98- oziroma 100-oktanskega motornega bencina in kurilnega olja oblikujejo prosto na trgu, država še naprej določa in vsaka dva tedna spreminja maloprodajne cene 95-oktansk...

Kultura / torek, 2. avgust 2016 / 20:10

Okarina še do konca tedna

Bled – V polnem zamahu je festival Okarina, ki vsako leto z glasbeniki s celotnega sveta na Bled privablja množice obiskovalcev. V torek, 2. avgusta, bo uvodoma nastopila švedska skupina Way Up Nor...