Lazanja s špinačo in rikoto

Lazanja s špinačo in rikoto je sočna sestavljanka iz testenin in obilo zelenjave. Bešamel nadomestimo s paradižnikovo omako, meso pa nadomestimo z rikotino mešanico, ki bo poskrbela za vir beljakovin.

Za pripravo špinačne lazanje potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo; za paradižnikovo omako: 600 g paradižnikove mezge, 1 čebulo, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, ščep soli in popra, 1 žlico olivnega olja; za špinačni nadev: 400 g špinače, 2 stroka česna, 1 žlico olivnega olja, sol in poper; za rikotin nadev: 400 g rikote, 1 jajce, ščep soli; sir za posip.

Priprava paradižnikove omake: Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na žlici olja ter zalijemo s paradižnikovo omako. Začinimo, solimo in popramo. Omako kuhamo 10 minut pri srednji temperaturi.

Priprava špinačnega nadeva: Česen olupimo in nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olje in dodamo česen. Ko ta zadiši, dodamo špinačo in pokrijemo. Po kakšni minut, ko špinača upade, jo solimo in popramo.

Priprava rikotinega nadeva: skupaj zmešamo jajce, rikoto ter ščep soli.

Sestavljanje lazanje: dno pekača premažemo z dvema žlicama paradižnikove omake. Na omako položimo plast testenin ter jo ponovno premažemo s paradižnikovo omako. Po omaki razporedimo del špinačnega nadeva in nanj še del rikotinega nadeva. Čezenj položimo plast testenin in ponavljamo postopek, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo z naribano mocarelo ali drugim sirom. Lazanjo postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut. Da se nam lazanja po vrhu ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice ter jo pred postrežbo pustimo stati 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 16. november 2016 / 12:05

Z vlakom v Budimpešto

Najlažje bi se bilo tja odpeljati z avtom, a ker nisem vajena evropskih prestolnic, sem se odločila za vlak. Na spletnih straneh Slovenskih železnic sem poiskala mednarodni vozni red in ug...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 15. julij 2013 / 16:00

Vstopnice gredo za med

Do začetka EuroBasketa 2013 je še 51 dni. Polovica vstopnic za ogled košarkarskih tekem v športni dvorani Podmežakla je že prodana.

Zanimivosti / ponedeljek, 15. julij 2013 / 15:51

Za ramazan spet doma

Dr. Ahmed Pašić se je po šestih letih življenja v Singapurju z družino, ženo in dvema majhnima otrokoma, vrnil na Jesenice. Z njim smo se pogovarjali v torek, na prvi dan letošnjega ramazana.

Železniki / ponedeljek, 15. julij 2013 / 12:00

Zelena luč za dražgoško šolo

Železnikarski občinski svetniki so dali soglasje k nadaljevanju obnove dražgoške šole.

Razvedrilo / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:48

Vse bolj uspešni na festivalih

Joc bend iz Poljanske doline stavi na sproščene nastope in pravo izbiro skladb.

Razvedrilo / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:34

Vedno jo je lepo srečati

Tržiška pevka medenega glasu Eva Moškon je s svojo zasedbo E.V.A. posnela novo skladbo Kako lepo te srečat' bo spet, za katero so posneli tudi videospot. S koncertom je očarala domačo publiko ter nast...