Lazanja s špinačo in rikoto

Lazanja s špinačo in rikoto je sočna sestavljanka iz testenin in obilo zelenjave. Bešamel nadomestimo s paradižnikovo omako, meso pa nadomestimo z rikotino mešanico, ki bo poskrbela za vir beljakovin.

Za pripravo špinačne lazanje potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo; za paradižnikovo omako: 600 g paradižnikove mezge, 1 čebulo, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, ščep soli in popra, 1 žlico olivnega olja; za špinačni nadev: 400 g špinače, 2 stroka česna, 1 žlico olivnega olja, sol in poper; za rikotin nadev: 400 g rikote, 1 jajce, ščep soli; sir za posip.

Priprava paradižnikove omake: Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na žlici olja ter zalijemo s paradižnikovo omako. Začinimo, solimo in popramo. Omako kuhamo 10 minut pri srednji temperaturi.

Priprava špinačnega nadeva: Česen olupimo in nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olje in dodamo česen. Ko ta zadiši, dodamo špinačo in pokrijemo. Po kakšni minut, ko špinača upade, jo solimo in popramo.

Priprava rikotinega nadeva: skupaj zmešamo jajce, rikoto ter ščep soli.

Sestavljanje lazanje: dno pekača premažemo z dvema žlicama paradižnikove omake. Na omako položimo plast testenin ter jo ponovno premažemo s paradižnikovo omako. Po omaki razporedimo del špinačnega nadeva in nanj še del rikotinega nadeva. Čezenj položimo plast testenin in ponavljamo postopek, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo z naribano mocarelo ali drugim sirom. Lazanjo postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut. Da se nam lazanja po vrhu ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice ter jo pred postrežbo pustimo stati 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 19. maj 2019 / 11:17

Divja strast

Že od nekdaj velja, da je flamenco ples španske pokrajine Andaluzije. Da bi se v njem zmojstrila Katalonka, bi bila nekoč skoraj pregrešna misel. A če se v Barceloni povzpnete na Montjuic, v enem o...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 7. januar 2015 / 16:33

Nič več slika, le še zvok

Jeseniški občinski svetniki so se strinjali z ukinitvijo videoprenosov sej občinskega sveta, odslej bodo na voljo zvočni prenosi sej prek občinske spletne strani. Prenosi sej so imeli največ štiridese...

Žirovnica / sreda, 7. januar 2015 / 16:31

Sprejeli občinski proračun

Občina Žirovnica je v novo leto stopila s potrjenima proračunoma za leti 2015 in 2016, ki bosta v znamenju zaključevanja dveh velikih investicij: gradnje kanalizacijskega sistema in prenove tamkajšnje...

Kronika / sreda, 7. januar 2015 / 13:12

Ne precenjujte znanja

Gorenjski policisti so minuli konec tedna obravnavali dve smučarski in eno sankaško nesrečo, zato opozarjajo, da je med zimskimi radostmi treba upoštevati varnostna pravila ter svoje sposobnosti.

Kronika / sreda, 7. januar 2015 / 13:10

Število prometnih nesreč se zmanjšuje

Tako v Sloveniji kot na Gorenjskem se je število prometnih nesreč pa tudi umrlih v njih zmanjšalo.

Radovljica / sreda, 7. januar 2015 / 12:50

Nov oltar v brezjanski baziliki

Oltar, v katerega so vstavili relikvije blaženega Lojzeta Grozdeta, je del prenove celotnega prezbiterija.