Tako imenovana cesarska cesta je zaprta za motorni promet, razen za nekatere izjeme.

Po cesarski cesti le pešci, kolesarji in jezdeci

Tako imenovana cesarska cesta v žirovniški občini je že od maja lani zaprta za motorni promet. Mnenja o zaprtju so deljena.

Breznica – Občina Žirovnica je maja lani za motorni promet zaprla tako imenovano cesarsko cesto. Gre za odsek od mlekarne do križišča Blato, ki je kategoriziran kot javna pot. Po skoraj letu dni od zaprtja pa so mnenja o tem, ali je bilo zaprtje smiselno, deljena.

Kot je pojasnil žirovniški župan Leopold Pogačar, so se za zaprtje odločili zato, ker je s strani občanov in tudi nekaterih občinskih svetnikov prihajalo do pritožb, da je prometa na cesarski cesti preveč. Cesta je namreč priljubljena sprehajalna pot in kolesarska povezava, ki jo vedno več uporabljajo tudi jezdeci. Ne nazadnje pa je cesta tudi del Poti kulturne dediščine, ki je namenjena predvsem obiskovalcem, ki peš obiskujejo znamenitosti občine Žirovnica.

Zato je maja lani župan izdal sklep, po katerem so cesto zaprli za vse udeležence cestnega prometa, razen za nemotorni promet, lastnike kmetijskih zemljišč in nekaj stanovalcev Zabreznice. Prav tako je dovoljeno prečkanje ceste za prebivalce Studenčic in lovce ter interventne službe.

Kot je povedal Gregor Jarkovič, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, so takoj po zaprtju opravili več nadzorov in izrekli nekaj opozoril, kasneje pa so kršitelje začeli tudi kaznovati, kazen znaša 160 evrov (oziroma 80 evrov ob takojšnjem plačilu). Jarkovič je sicer dejal, da so glede na njegove izkušnje odzivi na zaprtje pozitivni, saj se je ob motornem prometu na cesti močno prašilo, pozimi pa je bila cesta blatna.

Mnenja o zaprtju pa so deljena med žirovniškimi občinskimi svetniki. Medtem ko je ena od pobudnic zaprtja Tatjana Mulej nedavno predlagala večjo prisotnost redarjev in prometne policije, pa se nekateri občinski svetniki z zaprtjem ne strinjajo. Jurij Dolžan je tako dal pobudo, da naj cesto odprejo, a naj jo kategorizirajo za lokalni promet. Anton Koselj pa je izrazil nestrinjanje z zaprtjem, češ da to zavira razvoj kraja.

Župan Leopold Pogačar o drugačnem prometnem režimu na cesti za zdaj ne razmišlja, kot je dejal, večjih nasprotovanj (razen dveh vprašanj občinskih svetnikov) zaprtju doslej ni bilo.

Ob tem velja omeniti, da odsek ceste, ki se nahaja v radovljiški občini (od križišča za Hraše do križišča v Zapužah), ostaja odprt za ves promet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 18. april 2017 / 08:13

Pred hokejisti novi izzivi

V maju našo člansko hokejsko reprezentanco čaka nastop na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Parizu, na Bledu, kjer trenutno poteka svetovno prvenstvu mladih hokejskih upov do 18 let, pa so se preds...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 14. januar 2021 / 18:09

Domače jedi s pomočjo sodobnih povezav

Po računalniku res ni mogoče zaznati vonja po pečenicah, ki zadišijo iz peči, niti pokusiti, koliko še manjka govnaču, da bo ravno prav mehak. A zgolj s klikom na povezavo se je lažje odločiti, da se...

Zanimivosti / četrtek, 14. januar 2021 / 18:04

Dom prinesli v službo

Uslužbenci medvoške občine so stene stopnišča polepšali z deli, ki so jih prinesli od doma.

Kranjska Gora / četrtek, 14. januar 2021 / 18:02

Ogenj je veliko vzel, a tudi dobroto vnel

Dobro leto dni je od silovitega požara, ki je v celoti uničil dve stanovanjski hiši in gospodarsko poslopje, večja škoda je nastala na še enem sosednjem gospodarskem poslopju. Tudi tokrat se je pokaza...

Izleti GG / četrtek, 14. januar 2021 / 16:17

Novi sankaški podvigi

Skozi okno svoje sobe opazujem zasnežena drevesa in debele snežinke, ki bodo snežno odejo z vsako naslednjo uro še odebelile, se sipajo z neba, kot da jim gre za življenje. Prav čarobno je in želim...

Žirovnica / četrtek, 14. januar 2021 / 16:16

Po cesarski cesti le pešci, kolesarji in jezdeci

Tako imenovana cesarska cesta v žirovniški občini je že od maja lani zaprta za motorni promet. Mnenja o zaprtju so deljena.