Nataliji Gros so podelili posebno nagrado.

V pripravah na jubilejno leto

Planinsko društvo Kranj je po številu članov največje v gorenjski regiji.

Kranj – Prihodnje leto bo za Planinsko društvo Kranj jubilejno, saj bo minilo 110 let od ustanovitve kranjske podružnice Slovenskega planinskega društva. »Planinsko društvo Kranj je spoštljiv naslednik kranjske planinske podružnice, ki zanesljivo in trdno ohranja delo in vsebino kranjskega planinstva,« je na občnem zboru v začetku aprila poudaril predsednik društva Franc Ekar.

Posebno pozornost so na občnem zboru namenili njihovi članici Nataliji Gros, športni plezalki, ki je postala svetovna prvakinja v kombinaciji. Ob tej priložnosti so se ji oddolžili s posebno nagrado.

Franc Ekar je spomnil tudi na nov zakon o planinskih poteh, ki jasno opredeljuje obveznosti upravljavcev poti in predvideva tudi sankcije, odprto pa ostaja vprašanje sofinanciranja njihove obnove in vzdrževanja. »Planinsko društvo Kranj je še vedno zadolženo za skoraj dvesto kilometrov poti, ki so tačas predvsem naše breme,« je pojasnil Ekar in dodal, da so lani samo za obnovo poti na Kokrsko sedlo odšteli 1500 evrov. Velike težave imajo tudi pri pridobivanju oskrbnikov za gorske koče, posebno, ker ne morejo zaposlovati upokojencev.

Poleg priprav na praznovanje njihove 110-letnice drugo leto se bodo letos spomnili tudi nekaterih drugih pomembnih obletnic. Med drugim je minilo 230 let od prvega vzpona na Triglav in 200 let, kar je Valentin Stanič izmeril višino Triglava na samem vrhu. Svoj jubilej pa bodo med drugim okronali z izdajo almanaha o kranjskem planinstvu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Maraton Tamar

V soboto, 9. februarja, so organizatorji v Planici in Tamarju uspeli izpeljati 3. maraton Tamar – tekmovanje v teku na smučeh, ki so ga v letošnji sezoni zaradi slabih snežnih razmer enkrat moral...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Na Bledu odprli pustolovski park

Bled - Na vrhu Straže sta pred kratkim podjetji Koren Sports in 3glav adventures odprli prvi pustolovski park pri nas. Park, ki ponuja kar 65 različnih dogodivščin, omogoča dve-...

Prosti čas / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Zabava z biatlonci

Biatlonski dan na Pokljuki je bil tradicionalen zaključek sezone, namenjen v prvi vrsti druženju. Plesa v dežju in vetru ni bilo, igral pa je slovenski Joe Cocker.

Mularija / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Učenci o državah EU

Učenci od prvega do petega razreda Osnovne šole Naklo in podružnic Duplje ter Podbrezje so sodelovali v celoletnem projektu Slovenija in drugi evropski narodi, ki sta ga vodili Andreja Grašič

Prosti čas / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Perzijski princ: Sipine časa

Režiser Mike Newell se je tokrat podal med puščavske sipine srednjeveške Perzije, kjer se neustrašni mladenič Dastan s pomočjo spretnosti in poguma izkaže v bitki, zato ga kralj posvoji.

GG Plus / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Trener in tekmovalec

Borut Malavašič je eden izmed trenerjev ŠD Tabor Žiri, društva, ki bo prihodnji teden obeležilo 50-letnico delovanja.