Kaja Pogačar / Foto: arhiv Login5 Aphrodite

Zdravo je lahko okusno

Septembra lani je ugledala luč sveta kulinarična knjiga, pod katero se ponovno podpisuje Kaja Pogačar, Gorenjka, ki obožuje življenje kot tako, potovanja in kulinariko. V svoji kuharski praksi Pogačarjeva uspešno kombinira vse tri komponente in ima celostni pristop tako do življenja kot kulinarike.

Čokoladni mousse (za 4 osebe): potrebujemo 200 gramov 70-odstotne temne čokolade, skodelico hladne čičerikine vode (aquafabe), ščep soli, dve žlici sladkorja kokosovih cvetov (po želji), za serviranje pa še skodelico čokoladnih piškotov in sveže maline. Postopek: Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo in ohladimo. Aquafabi dodamo ščep soli in sladkor ter z zmogljivim mešalnikom stepemo v trd sneg. Za to potrebujemo približno deset minut. Nato nežno in enakomerno umešamo stopljeno čokolado. Mousse damo v večjo stekleno posodo ali razdelimo v kozarce in postavimo v hladilnik vsaj za dve uri. Postrežemo ga z mletimi piškoti in svežimi malinami.

Kaja Pogačar je doma z Brega pri Žirovnici, po poklicu pa je fotografska tehnica in diplomirana komunikologinja. Življenje samo oziroma splet okoliščin sta jo pripeljala do odločitve, da je poslušala sebe in tako se je začelo njeno kulinarično popotovanje. »Enostavno sem se vrgla v tisto, kar sem od nekdaj rada počela: kuhala,« razloži.

Najprej je našla svojo kuharsko družino v ljubljanski Baziliki. Pred leti smo jo spremljali v televizijski resničnostni oddaji Gostilna išče šefa, kjer jo je slovenska javnost prvič bolje spoznala. Kaja je v nadaljevanju nabirala znanje pri najboljših: udeležila se je tečaja pri kuharskem mojstru Urošu Štefelinu, spoznavala torte pri Naserju Gashiju, se učila tudi od mojstrice Ane Roš. Sodelovala je v še enem kuharskem šovu – v oddaji MasterChef Slovenija, leto in pol je rasla z ljubljansko restavracijo Organic Garden.

Tretji knjižni projekt

Ker je vegetarijanka in ne pripravlja mesa niti ne rib, tako da raziskuje svet kulinarike v tej smeri, je bila knjiga, ki je nedavno izšla, le vprašanje časa. Je pa to že njen tretji tovrstni projekt. Pred štirimi leti je s fotografijami sodelovala pri knjigi Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom, lani pa pri izdaji kulinaričnega priročnika Medeni vodnik, kjer je zbrala recepte, prispevala fotografije, napisala uvodnik in pripravila vsebino – skratka ga uredila.

Pred tem je bila nekaj časa tudi v Indoneziji, kjer je v Aloita Resortu na Mentawai Islands postavila meni. Naučila je ekipo kuhati in tam štirinajst dni tako kuhala kot uživala.

Sledil je Berlin, kjer je ostala skoraj dve leti. Delala je v enem od veganskih »coffee shopov«; pomagala je razvijati recepte v tajski restavraciji Kin Dee, ki ima sedaj eno Michelinovo zvezdico; bila del znane pekovske ekipe Five Elephant.

Zelišča in začimbe ima rada od nekdaj

Ljubezen do zelišč in do ustvarjanja zeliščnih mešanic čajev, pravi, jo je »ujela« nekje vmes. Ko je pripravila prvo mešanico, je bil odziv dober – in rodila se je blagovna znamka Zlata žlica. »Ideja se je rodila spontano.« Tako kot so vse stvari prišle v njeno življenje. »Same od sebe,« se nasmehne.

Po Berlinu jo je poslovna pot vodila do sodelovanja z Izo Sio Login.

Dneve ima Kaja zapolnjene. Ukvarja se s pripravo menijev, v prostem času meditira, bere knjige, se posveča jogi in se izobražuje.

Sedaj je na spletne knjižne police prispela še ena knjiga, kjer zasledimo Kajino ime. Tokrat nastopa v vlogi avtorice. Knjiga nosi naslov Healthy Food Made Good (kar bi lahko prevedli kot Zdravo je lahko okusno), je v angleščini, založila jo je Login5 Aphrodite Limited.

Iza Sia Login v predgovoru piše: »Avtorica knjige Kaja je poklicna kuharica in za našo družino pogosto pripravlja okusne obroke, ki temeljijo na rastlinah. Ti obroki so še posebej dobri, ker so okusni, lepo postreženi in zdravi. Prijatelji in znanci nas pogosto sprašujejo, kaj jemo, saj naši obroki ne vsebujejo živalskih sestavin. Tako sva se s Kajo odločili, da bomo fotografirali obroke in si zapisali recepte. Čeprav obroke pripravlja strokovnjak, so narejeni preprosto, v domači kuhinji. Najpomembneje je, da so zdravi in okusni. Prijatelji in znanci imajo radi Kajine stvaritve in uživajo v pripravi lastnih zdravih obrokov; predvsem pa pravijo, da so obroki dobri.« Ker knjiga ne zajema vseh Kajinih receptov, nekatere najdete tudi na spletni strani login5aphrodite.com. Tu lahko pobrskate tudi med recepti drugih avtorjev, medtem ko je v knjigi objavljenih nekaj novih Kajinih, ustvarjenih posebej za knjigo.

Od solat do sladic

Knjiga vsebuje šestdeset zdravih, uravnoteženih receptov, v katerih se največ uporablja zelenjava. Namenjena je vsem. Kaja si želi, da bi bralca spodbudila: »Da začne kreativno razmišljati, se mu porodi ideja ob branju receptov. Želela bi si, da je to neki kreativni poligon za ustvarjanje v kuhinji. Če koga navdihne še za kaj drugega, še toliko bolje.«

Na 135 straneh lahko izbiramo med recepti za zajtrk, kosilo, prigrizke; med solatami, glavnimi jedmi, juhami, sladicami, celo napitki. Najdemo recept za mandljevo maslo, vaflje; nangko oziroma jackfruit, pečen v pečici, nastrgan, mariniran s posebno omako; presne raviole iz rdeče pese ... Bomo pa v njej zaman iskali recepte s krompirjem – teh v knjigi Healthy Food Made Good ni.

»Izšla je septembra lani, tako da imajo ljudje še dovolj časa, da jo spoznajo,« sklene avtorica knjige Kaja Pogačar, ki že »koraka« novim izzivom naproti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 11. julij 2015 / 09:57

Otroka pustili v razbeljenem avtomobilu

Kranj – Kranjske policiste so v torek nekaj po 16. uri obvestili, da se na parkirišču enega izmed trgovskih centrov v Kranju v zaklenjenem vozilu nahaja otrok. Posredovali so gasilci, ki so dehidri...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 25. maj 2019 / 22:53

Gradnja krožišča na Primskovem

Kranj – Z Ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da se bo predvidoma v torek, 28. maja, začela preureditev obstoječega krožnega križišča Primskovo, zato bo tam vzpostavljen spremenjen prometni...

Gorenjska / sobota, 25. maj 2019 / 22:52

V spomin: Bogdan Osolnik (1920–2019)

Bogdan Osolnik, ki je umrl v stotem letu svojega dolgega in ustvarjalnega življenja, je bil ena najbolj vsestranskih in prepoznavnih slovenskih osebnosti. Na prav poseben način pa je bil povezan tu...

GG Plus / sobota, 25. maj 2019 / 22:47

Janko Rogelj, kovačev sin s Primskovega

Življenjska pot je oblikovala Janka Roglja v narodnega buditelja, kulturnega delavca, pisatelja in novinarja. Rodil se je 26. maja 1895 kovaču Janezu in kmetici Marijani Švegelj na Primskovem pri K...

Nasveti / sobota, 25. maj 2019 / 22:45

Orléans

Danes velja to mesto ob reki Loari, ki ima nekaj več kot 114.000 prebivalcev, za »mesto umetnosti in zgodovine«. Je tudi mesto z močno industrijo, zglednimi javnimi zavodi, živahno trgovino, znano...

Kamnik / sobota, 25. maj 2019 / 22:44

Zapora odseka planinske poti na Veliko planino

Velika planina – Člani Pašne skupnosti Velika in Mala Planina in markacisti Planinskega društva Domžale obveščajo, da bodo med 20. in 31. majem obnovili del planinske (gonske) poti Stahovica–Velika...