Klemen Košir, Mineštre, župe, čorbice, Juhe za vsakdan, samozaložba, 2020, 240 strani

Mineštre, župe, čorbice

»Sreb, sreb, slurp, slurp, mljask, mljask. Mmm, kako juhica paše. Pogreje nas, nahrani in umiri, tako kot mamin objem. Pa tako skromna je, tiha in nevsiljiva, da jo kot večino pomembnih stvari v življenju komaj opazimo. Ta knjiga je v resnici posrečena vsakdanu. Izbor juh v njej je namenjen dnevnemu prehranjevanju vseh članov družine, od malih do velikih. Recepti so preprosti, prav vse sestavine so sezonske in jih najdemo na tržnici ali jih vzgojimo na vrtu, postopki niso ne vem kako zamudni, tako da lahko hitro nahranimo kruleče želodčke. Čeprav v gastronomskem svetu juhe ždijo nekje na obrobju zaznavnega polja, so s kuharskega vidika prav žlahtna disciplina. Veliko je rezanja in sekljanja, za začinjanje in razmerja potrebujemo občutek, ki nam ga video prikazi in knjige ne morejo dati, raznovrstne začimbe in druge sestavine kar kličejo po ustvarjanju, zaloge v hladilniku in shrambi pa po improvizaciji. Z juhami sem se pobratil že dolgo tega. Ko sem spoznal, da od knjig ne bo kaj dosti za življenje, sem začel kuhati za naročnike. In tako je še danes. Večkrat na teden pripravim kosilo za zaposlene v različnih podjetjih in vsakič je na jedilniku juha. Ne morem ravno reči, da sem zaradi tega najbolj priljubljen človek na svetu, a čorbice in mineštre so se nekako le prikupile jedcem. Meni pa so se začeli v računalniku nabirati recepti in zaznamki, kako sem skuhal juhe, ki so bile uporabnikom všeč. Knjiga se je tako kuhala in cmarila šest let, če preverim datum zapisa prve datoteke. Z oblikovalko Anjo Delbello in urednico Katjo Jenčič pa smo jo spravili do tiskarne veliko hitreje. Eno leto sem Anji pošiljal pisma s pripetimi recepti, Katja pa je v dobrem mesecu najprej z rdečim, nato pa še z modrim kulijem vsebinsko ukrotila in pravopisno uredila gradivo. Mineštre, župe in čorbice morda ne bodo uspešnica. Zgodba je preveč preprosta, da bi postala množično priljubljena. Za tiste domove, v katere bo knjiga le zašla, pa si želim, da najde svoje mesto v kuhinji. Če sem se v teh letih kuharskega praktikuma kaj naučil, je to védenje, da nam je v resnici najbolj všeč preprosta hrana. In to je velika odlika juh. Srečno!« (str. 6–7)

Kulinarični raziskovalec in publicist Klemen Košir nas je že pred leti prijetno presenetil s prelepo knjigo o plavi ribi (Plava, 2015). Zdaj pa še s knjigo o juhah za vsakdan. Zelo uporabna knjiga za leto 2021. Da bi bilo bolj zdravo od 2020, ki se pravkar izteka …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Otroška peresa

Otroci za Živalski vrt Radi bi pohvalili vse otroke, ki so se potrudili in narisali njihovo najljubšo žival. Za nagrado so prejeli vstopnico za brezplačen ogled Živals...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 4. september 2016 / 13:06

Matjaž in Katja sta se vzela v soju tovornjakov

Sobota je bila poročno pestra. Popoldne sta se v Preddvoru civilno poročila Matjaž Velenšek, ki sicer prihaja iz Zadobrove pri Celju, in Katja Marušič iz Šenčurja, kjer par tudi živi. Oba sta zapos...

Nasveti / nedelja, 4. september 2016 / 12:52

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Nasveti / nedelja, 4. september 2016 / 12:50

Dobro, presenetljivo, kar ostane v spominu

Dnevi poezije in vina na Ptuju. Ptuj je v teh dneh evropska prestolnica poezije. Prisotni so zanimivi pesniški gostje iz petnajstih držav, vključno s Slovenijo, vsak s po nekaj književnimi nagradam...

Slovenija / nedelja, 4. september 2016 / 12:49

Noriki, ponos Ziljske doline

Če se peljete po Ziljski dolini/Gailtalu, vam padejo v oči krepki konji, ki se pasejo v ogradah ob kmetijah. To so noriki, hladnokrvni konji, ki so prišli v osrčje Evrope z rimskimi legijami in se...

Rekreacija / nedelja, 4. september 2016 / 12:45

Prekolesarili Gorenjsko

Kranj – V središču Kranja se je s ciljem tretje etape v nedeljo končal letošnji Rekreatur, ekipno kolesarjenje po Sloveniji. Na traso, ki je kolesarje od četrtka do nedelje vodila po Gorenjskem, se...