Klemen Košir, Mineštre, župe, čorbice, Juhe za vsakdan, samozaložba, 2020, 240 strani

Mineštre, župe, čorbice

»Sreb, sreb, slurp, slurp, mljask, mljask. Mmm, kako juhica paše. Pogreje nas, nahrani in umiri, tako kot mamin objem. Pa tako skromna je, tiha in nevsiljiva, da jo kot večino pomembnih stvari v življenju komaj opazimo. Ta knjiga je v resnici posrečena vsakdanu. Izbor juh v njej je namenjen dnevnemu prehranjevanju vseh članov družine, od malih do velikih. Recepti so preprosti, prav vse sestavine so sezonske in jih najdemo na tržnici ali jih vzgojimo na vrtu, postopki niso ne vem kako zamudni, tako da lahko hitro nahranimo kruleče želodčke. Čeprav v gastronomskem svetu juhe ždijo nekje na obrobju zaznavnega polja, so s kuharskega vidika prav žlahtna disciplina. Veliko je rezanja in sekljanja, za začinjanje in razmerja potrebujemo občutek, ki nam ga video prikazi in knjige ne morejo dati, raznovrstne začimbe in druge sestavine kar kličejo po ustvarjanju, zaloge v hladilniku in shrambi pa po improvizaciji. Z juhami sem se pobratil že dolgo tega. Ko sem spoznal, da od knjig ne bo kaj dosti za življenje, sem začel kuhati za naročnike. In tako je še danes. Večkrat na teden pripravim kosilo za zaposlene v različnih podjetjih in vsakič je na jedilniku juha. Ne morem ravno reči, da sem zaradi tega najbolj priljubljen človek na svetu, a čorbice in mineštre so se nekako le prikupile jedcem. Meni pa so se začeli v računalniku nabirati recepti in zaznamki, kako sem skuhal juhe, ki so bile uporabnikom všeč. Knjiga se je tako kuhala in cmarila šest let, če preverim datum zapisa prve datoteke. Z oblikovalko Anjo Delbello in urednico Katjo Jenčič pa smo jo spravili do tiskarne veliko hitreje. Eno leto sem Anji pošiljal pisma s pripetimi recepti, Katja pa je v dobrem mesecu najprej z rdečim, nato pa še z modrim kulijem vsebinsko ukrotila in pravopisno uredila gradivo. Mineštre, župe in čorbice morda ne bodo uspešnica. Zgodba je preveč preprosta, da bi postala množično priljubljena. Za tiste domove, v katere bo knjiga le zašla, pa si želim, da najde svoje mesto v kuhinji. Če sem se v teh letih kuharskega praktikuma kaj naučil, je to védenje, da nam je v resnici najbolj všeč preprosta hrana. In to je velika odlika juh. Srečno!« (str. 6–7)

Kulinarični raziskovalec in publicist Klemen Košir nas je že pred leti prijetno presenetil s prelepo knjigo o plavi ribi (Plava, 2015). Zdaj pa še s knjigo o juhah za vsakdan. Zelo uporabna knjiga za leto 2021. Da bi bilo bolj zdravo od 2020, ki se pravkar izteka …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 16. avgust 2009 / 07:00

Obnovi se ne smemo odpovedati

Izjava predsednice NSi Ljudmile Novak o smiselnosti nadaljnje obnove bolnišnice Franja je v javnosti v zadnjem času dvignila precej prahu.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 5. januar 2021 / 00:54

Mineštre, župe, čorbice

»Sreb, sreb, slurp, slurp, mljask, mljask. Mmm, kako juhica paše. Pogreje nas, nahrani in umiri, tako kot mamin objem. Pa tako skromna je, tiha in nevsiljiva, da jo kot večino pomembnih stvari v ži...

Slovenija / torek, 5. januar 2021 / 00:51

Tudi za mejami so Slovenci

Mediji imamo pri obveščanju slovenske javnosti o bivanju in življenju Slovencev v sosednjih državah pomembno vlogo in za Gorenjski glas lahko trdim, da jo opravljamo odgovorno in profesionalno. Gla...

Slovenija / torek, 5. januar 2021 / 00:45

Donacija štirim humanitarnim organizacijam

Kranj – Telekom Slovenije je ob koncu leta donacijo v skupni višini 20.000 evrov namenil štirim humanitarnim organizacijam, ki lajšajo osamljenost in pomagajo starejšim v stiski. Starejši, ki živij...

Zanimivosti / torek, 5. januar 2021 / 00:39

Razgibane, slovenske jaslice

Ljubljana – Nekdanji stolni župnik Jože Lap na vrtu hiše na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani pripravlja jaslice, ki si jih na poti na ljubljanski grad lahko ogledajo tudi obiskovalci.

Kamnik / torek, 5. januar 2021 / 00:31

Polepšali praznike starejšim

Dijaki in zaposleni na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik so vsako leto decembra dobrodelni; letos so razveselili stanovalce Doma starejših občanov Kamnik.