Čokoladni rjavčki z lešniki in kokosova rulada

Ljubitelji čokolade ali kokosa. Oboji boste prišli na račun.

Za pripravo čokoladnih rjavčkov (brownijev) z lešniki potrebujemo: 250 g temne čokolade, 250 g masla, 3 žlice ruma, 3 žlice lešnikov, 70 g kakava v prahu, 200 g sladkorja, 170 g moke, 5 jajc, pol žličke cimeta; za preliv: 100 g bele čokolade, 5 žlic nasekljanih lešnikov.

Temno čokolado stopimo skupaj z maslom in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, sladkor, cimet in lešnike. V čokoladno maso prilijemo rum in nato vanjo postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje dodamo še jajca. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 25 minut. Rjavčkov ne pečemo predolgo. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit, mora na njem ostati malo sledi biskvita. Pečene rjavčke oz. brownije nekoliko ohladimo ter jih okrasimo s stopljeno belo čokolado in sesekljanimi lešniki.

Za pripravo kokosove rulade s slivovo marmelado potrebujemo: za testo: 5 jajc, 150 g kokosove moke, 100 g moke, 100 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli; za preliv in nadev: 2 dl soka iz kompota, 1 lonček slivove marmelade.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in sol. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor ter stepemo do konca, da dobimo čvrst sneg. V beljakovo zmes vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Zmes za biskvit prelijemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač damo v pečico, ogreto na 180 °C, za od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno krpo, tako da je zgoraj peki papir. Peki papir previdno odstranimo. Biskvit skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razvijemo in namočimo s sokom iz kompota. Po vrhu premažemo z marmelado in zavijemo v rulado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 27. junij 2021 / 23:45

Ni res, da voda nima okusa

Tako so z okušanjem vzorcev različnih vodnih izvirov in vodovodov ugotavljali obiskovalci Festivala pitne vode, ki so ga pripravili v Kamniku – vse s poudarkom na pomenu ohranjanja pitne vode.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 14. januar 2022 / 11:50

Beseda leta je PCT

Največ glasov na izboru ZRC SAZU za besedo leta 2021 je prejela beseda PCT, tesno na drugem mestu sledi beseda voda, tretja je proticepilec.

Kranj / petek, 14. januar 2022 / 11:49

Mestni svet si je premislil

Družba P&P Marketing iz Lesc je ponovno zaprosila za dodelitev koncesije za prirejanje posebnih iger na srečo v Planetu Kranj. Kranjski mestni svet je tokrat podal soglasje.

Gorenjska / petek, 14. januar 2022 / 11:47

V četrtek potrdili 6918 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V četrtek so ob 13.681 opravljenih PCR-testih potrdili 6918 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je tako znašal 50,6 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno...

Slovenija / petek, 14. januar 2022 / 11:44

Mineva trideset let od priznanja Slovenije

V sredo je predsednik Borut Pahor v predsedniški palači priredil slovesnost ob 30. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije s strani članic Evropske skupnosti in drugih evropskih držav, na kateri...

Kranj / petek, 14. januar 2022 / 11:43

Mladi o perečih svetovnih temah

Na Gimnaziji Kranj ta konec tedna pripravljajo tridnevno mednarodno konferenco KranjMUN, ki predstavlja akademsko simulacijo konference Združenih narodov.