Čokoladni rjavčki z lešniki in kokosova rulada

Ljubitelji čokolade ali kokosa. Oboji boste prišli na račun.

Za pripravo čokoladnih rjavčkov (brownijev) z lešniki potrebujemo: 250 g temne čokolade, 250 g masla, 3 žlice ruma, 3 žlice lešnikov, 70 g kakava v prahu, 200 g sladkorja, 170 g moke, 5 jajc, pol žličke cimeta; za preliv: 100 g bele čokolade, 5 žlic nasekljanih lešnikov.

Temno čokolado stopimo skupaj z maslom in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, sladkor, cimet in lešnike. V čokoladno maso prilijemo rum in nato vanjo postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje dodamo še jajca. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 25 minut. Rjavčkov ne pečemo predolgo. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit, mora na njem ostati malo sledi biskvita. Pečene rjavčke oz. brownije nekoliko ohladimo ter jih okrasimo s stopljeno belo čokolado in sesekljanimi lešniki.

Za pripravo kokosove rulade s slivovo marmelado potrebujemo: za testo: 5 jajc, 150 g kokosove moke, 100 g moke, 100 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli; za preliv in nadev: 2 dl soka iz kompota, 1 lonček slivove marmelade.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in sol. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor ter stepemo do konca, da dobimo čvrst sneg. V beljakovo zmes vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Zmes za biskvit prelijemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač damo v pečico, ogreto na 180 °C, za od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno krpo, tako da je zgoraj peki papir. Peki papir previdno odstranimo. Biskvit skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razvijemo in namočimo s sokom iz kompota. Po vrhu premažemo z marmelado in zavijemo v rulado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 8. februar 2014 / 15:43

Cvetje v jeseni

Prešernova soba kranjskega gostišča Stari Mayr je bila skoraj premajhna za vse obiskovalce, ki so se udeležili kulturnega večera, na katerem sta gostovali zvezdi slovenskega gledališča in filma Štefka...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Zdravljica iz Davče

Lani smo pred Prešernovim dnevom naredili izjemo in namesto nove predstavili eno »staro« knjigo, Prešernov večno mladi Krst pri Savici iz leta 1835. Letos naredimo podobno: spomnimo se...

GG Plus / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Koliko in kaj berete z vašimi otroki? (2)

Mogoče se še spomnite časov, ko smo knjige kupovali tako rekoč na metre. Skoraj vsaka družina je imela dela izbranih pisateljev in pesnikov, ne vem pa, koliko teh knjig je zares kdo pr...

GG Plus / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Skrbniki slovenske dediščine

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske naravne in kulturne dediščine in krajine Kultura - Natura, ki mu predseduje Slavko Mežek, je v začetku tedna na sejmu Alpe-...

Nasveti / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Priljubljeni dvatisočak

Viševnik (2050 m) - V zimskih mesecih, pa tudi čez celo leto, eden najbolj obiskanih dvatisočakov. Pozimi je zahtevnost vzpona odvisna od snežnih razmer. Razgled v nedrje slovenskega očaka.

Zanimivosti / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Ka(h)va se peče, ne kuha

V knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču so v torek priredili bošnjaški večer Bosno, divna moja. Gost je bil tržiški imam Nijaz Salkić.