Čokoladni rjavčki z lešniki in kokosova rulada

Ljubitelji čokolade ali kokosa. Oboji boste prišli na račun.

Za pripravo čokoladnih rjavčkov (brownijev) z lešniki potrebujemo: 250 g temne čokolade, 250 g masla, 3 žlice ruma, 3 žlice lešnikov, 70 g kakava v prahu, 200 g sladkorja, 170 g moke, 5 jajc, pol žličke cimeta; za preliv: 100 g bele čokolade, 5 žlic nasekljanih lešnikov.

Temno čokolado stopimo skupaj z maslom in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, sladkor, cimet in lešnike. V čokoladno maso prilijemo rum in nato vanjo postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje dodamo še jajca. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 25 minut. Rjavčkov ne pečemo predolgo. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit, mora na njem ostati malo sledi biskvita. Pečene rjavčke oz. brownije nekoliko ohladimo ter jih okrasimo s stopljeno belo čokolado in sesekljanimi lešniki.

Za pripravo kokosove rulade s slivovo marmelado potrebujemo: za testo: 5 jajc, 150 g kokosove moke, 100 g moke, 100 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli; za preliv in nadev: 2 dl soka iz kompota, 1 lonček slivove marmelade.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in sol. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor ter stepemo do konca, da dobimo čvrst sneg. V beljakovo zmes vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Zmes za biskvit prelijemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač damo v pečico, ogreto na 180 °C, za od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno krpo, tako da je zgoraj peki papir. Peki papir previdno odstranimo. Biskvit skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razvijemo in namočimo s sokom iz kompota. Po vrhu premažemo z marmelado in zavijemo v rulado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 10. junij 2010 / 07:00

Deset let stikov s Poljaki

Ob koncu maja so na Poljskem praznovali dvajseto obletnico ustanovitve občine Naklo nad Notecia, ki je leta 2000 podpisala pogodbo o prijateljstvu in sodelovanju s slovensko občino Naklo.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Uspehi gasilcev so odlični

Predsednik PGD Preddvor Ciril Zupin je na volilnem občnem zboru v mesecu februarju predal mesto predsednika Marku Bohincu. Franci Dolinšek pa je prevzel poveljniško mesto od Branka Koširja.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Dogovorjena pravila obnašanja na kmetijskih zemljiščih

Vzpodbudno pismo Zavoda za gozdove nas seznanja s pravili obnašanja lovcev na kmetijskih zemljiščih.

Preddvor / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

S kresničkami smo (pre)vidnejši

Preddvorska šola in občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) sta tudi letos pripravila skupno preventivno akcijo.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Velik uspeh kegljačev

Kegljaški klub Bela, ki v okviru našega Športnega društva Storžič Preddvor nastopa v medobčinski ligi, v letošnjem prvenstvu nastopa s povprečnim uspehom.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Turisti pohvalijo, a tudi grajajo

Študentke, zaposlene v turistični poslovalnici, so posredovale obiskovalcem informacije po telefonu in po e-pošti.