Mesno-zelenjavna lazanja z bučkami

Mesna lazanja ni ravno sinonim za zdrav in uravnotežen obrok. A z nekaj prilagoditvami ga lahko ustvarimo. Uporabimo pusto mleto govedino, dodamo kopico zelenjave, v bešamelu pa izpustimo maslo. Končni rezultat bo ravno tako okusen, a tudi zelo hranljiv.

Za pripravo mesno-zelenjavne lazanje z bučkami potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mlete govedine, 1 večjo bučko ali 2 manjši, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, polovico pora, 800 g paradižnikovih pelatov, sol in poper, pol žličke mlete bazilike, pol žličke mletega origana, 1 žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenček narežemo na drobne kocke, por na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter nato še narezano korenje in por. Solimo in popramo, začinimo z baziliko in origanom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati. Dobro premešamo in kuhamo pol ure. Med tem, ko se omaka kuha, bučke narežemo na tanke rezine ter jih na hitro popečemo v ponvi.

Pred sestavljanjem lazanje se lotimo še pripravo bešamel omake: Moko zmešamo z decilitrom hladnega mleka, da dobimo gladko zmes. Preostalo mleko segrejemo in vanj vmešamo mešanico moke in mleka. Med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in nanjo razporedimo plast pečenih bučnih rezin. Čezenj nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, eno uro. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / torek, 9. februar 2016 / 11:24

Obrtna cona v Repnjah razdvaja

Župan Vodic Aco Franc Šuštar napovedan sestanek krajanov z občinsko upravo glede gospodarsko-obrtne cone v Repnjah zaradi zagotavljanja varnosti prestavil. Podporniki in nasprotniki cone zbirajo podpi...

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 12. september 2018 / 16:38

Po pomoč na varne točke Unicefa

Unicef v najnovejšem mednarodnem poročilu o nasilju v šolah opozarja, da je polovica vseh mladostnikov na svetu, starih od 13 do 15 let, že bila vpletena v medvrstniško nasilje v šoli ali njeni oko...

Radovljica / sreda, 12. september 2018 / 16:25

Konec tedna Mošenjski dnevi

Mošnje – Turistično društvo Mošnje bo tudi letos organiziralo Mošenjske dneve, tokratni bodo že enajsti po vrsti. Prireditev se bo začela v petek, 14. septembra, ob mraku – s podoknico Nedeljskega...

Razvedrilo / sreda, 12. september 2018 / 16:23

Sprehod po zgodovini glasbe: Marta Zore in Gojmir Lešnjak - Gojc

Oder letnega gledališča Khislstein v Kranju bo 15. septembra ob 20. uri gostil koncert, kjer se boste lahko z nastopajočimi sprehodili skozi zgodovino glasbe vse od leta 1700 pa do uspešnic današnj...

Rekreacija / sreda, 12. september 2018 / 16:21

Bojišče Tirolske fronte

Tofana di Mezzo (3244 n. m.) in Tofana di Dentro (3238 n. m.)Legendarni gori v Dolomitih, ki sta bili v prvi svetovni vojni bojno polje italijanskih alpinov in avstro-ogrske vojske. Mogočna krhkost.

Rekreacija / sreda, 12. september 2018 / 16:17

Razmigajmo se tudi pri delu

Po čudovitih počitnicah vsi napolnjeni z energijo zopet začenjamo z delom, študijem in drugimi obveznostmi. Upam, da sem vas že navdušila za kakšno telesno aktivnost in da jo čim bolj redno izvajat...