Najprej Kurji pastir

V romanu se Feri Lainšček vrača v svoje otroštvo.

Kranj – Pri Beletrini so letošnjo jesen še enkrat znova aktualni z najnovejšim romanom Ferija Lainščka, ki bo čez dva meseca prejel Prešernovo nagrado. Roman z naslovom Kurji pastir je prva od treh knjig, v katerih se pisatelj posveča svojemu zgodnjemu otroštvu v Dolencih v Prekmurju, majhni vasici ob madžarski meji, kjer je bila njegova družina del vaške revščine. Prva knjiga pripoveduje zgodbo o življenju pisateljeve ne več mlade matere in v boljše življenje zazrtega očeta; pa o širši družini in vaški skupnosti, v katero se neke deževne jeseni rodi otrok, ki ga ni nihče pričakoval.

Lainšček v romanu odstira dolgo potlačene spomine in doživeto piše o dogodkih, ki se mogoče zdijo vsakdanji, pa to niso. Kot pravi avtor, je Kurji pastir ob vsem tem gotovo knjiga, ki jo pisatelj piše le enkrat v življenju. »V tem romanu sem se namreč namenoma vračal v svoje zgodnje otroštvo. Zanimalo me je, kaj vse se mi je takrat res dogajalo, kako je morda vplivalo name in kakšna so torej lahko ta nevidna očala, ki sem jih takrat dobil,« pojasnjuje Lainšček.

Pri pisanju knjige je uporabil prav posebno tehniko, namreč metodo aktivne imaginacije, ki jo je C. G. Jung sicer razvijal v psihoterapevtske namene, Lainšček pa jo je sčasoma preoblikoval v svoj ustvarjalni postopek. Kot pravi, mu je to omogočilo, da je med snovanjem romana v sanjah veliko časa preživel z očetom in mamo, ki sta seveda že pokojna. Na tak način se je družil tudi z mnogimi drugimi protagonisti romana, ki so zaznamovali njegovo mladost. »Znašel sem se na nekakšnih sprehajališčih za vračanje, kjer se mi je postopoma razkrivalo tudi veliko tistega, česar se doslej nisem spominjal ali pa sem morda potlačil. Tudi zato je roman Kurji pastir dobil podnaslov Prva knjiga, saj nameravam napisati še Drugo in Tretjo,« še dodaja pisatelj. Roman Kurji pastir ni spominska proza, ampak proza spomina, tistega najglobljega, ki se nam podi po podzavesti in ga je težko zbezati na plano, kaj šele s takim občutkom, kot to počne Feri Lainšček, ujeti na papir, še dodajajo v založbi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 18. september 2012 / 07:00

Večer folklore in ljudskega petja

Cerklje - Člani Kulturnega društva Folklora Cerklje so v soboto pripravili že 5. Večer folklore in ljudskega petja in tako zakorakali v že svojo osmo sezono. Prireditev, ki je po...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / četrtek, 20. september 2018 / 11:20

Pozno jeseni v poskusni zagon

Gradnja čistilne naprave v Trbojah gre h koncu. Upajo, da jo bodo lahko ob koncu oktobra že poskusno zagnali. Obenem gradijo tudi kanalizacijo za vasi Trboje in Žerjavka, kar naj bi bilo povsem končan...

Rekreacija / četrtek, 20. september 2018 / 11:18

Rekorden tek na planiško letalnico

Kranjčan Luka Kovačič je v šesti izvedbi teka na planiško letalnico bratov Gorišek postavil nov mejnik. Do vrha je pritekel v manj kot petih minutah. V ženski konkurenci je bila najhitrejša Barbara Tr...

Razvedrilo / četrtek, 20. september 2018 / 11:13

Loka jo piha

Letos je Mestni pihalni orkester Škofja Loka organiziral že deseti festival pihalnih orkestrov Loka jo piha. V goste je povabil orkestre iz ožje in širše gorenjske soseščine. Istočasno je mesto gostil...

Razvedrilo / četrtek, 20. september 2018 / 10:59

Dvajsetmetrski mlaj za osemdesetletnika

Osemdeseti rojstni dan je praznoval Miha Tominc. Na predvečer jubileja so mu domači gasilci postavili mlaj, ob tem pa je moral pokazati, da je še vedno vešč gasilskih veščin.

Nasveti / četrtek, 20. september 2018 / 10:52

Jabolčna torta s skuto

Tako, pa se je začela sezona jabolk. Glede na količino vseh teh sadežev jih bomo lahko verjetno uživali še skozi celo leto. Pa da ne bomo pekli samo zavitka ali jabolčne pite, naredimo jabolčno tor...