Odličen zaključek martinove pojedine

Martinovo v rokah naslednje generacije

Praznik vina je letos zelo neprikladno padel na sredo – dan, ko se vsem nekam mudi in smo lahko srečni že, če se ujamemo pri večerji in hitro izmenjamo pripetljaje preteklega dne. Pri nas zato martinovo praznujemo na nedeljo, priprave nanj pa so se letos začele že skoraj pet dni prej, ko sem na sredino popoldne v dnevni sobi naletela na očeta, ki je zamišljeno pregledoval reklame in skrbno tehtal, katera od trgovin nam bo ponudila večjega piščanca, domače mlince in odlično vino – po starem običaju se morajo namreč vse te dobrote nujno znajti na bogato obloženi mizi, praznovanje pa naj bi bilo zakroženo z jabolčno, kostanjevo ali podobno jesensko sladico.

Tako je bil z njegovim skrbnim izborom sestavin jedilnik za svetega Martina določen že od samega začetka, kakršna koli odstopanja od tradicije pa so bila očitno nezaželena. In tako sem, po očetovem namigu, da bom letos za kuharijo zadolžena jaz, naslednji dan obsedela v dnevni sobi, ne s trgovinskimi prospekti, temveč z računalnikov v naročju, prebrskala nešteto kulinaričnih blogov in s pomočjo Urške Fartelj, Jerneja ter Tjaše in Blaža, ki so mi samo ob branju njihovih receptov dali veselje za kuho, ter Nejčevo ponudbo, da mi bo pri tem delal družbo, zagreto zavihala rokave in se lotila dela.

Prvi je v pečico romal piščanec z ogromno česna, čebule in belega vina, nato pa sem Nejcu potisnila v roke nož in glavico rdečega zelja ter ga zadolžila za pripravo te klasične priloge. Medtem ko sem sama zalivala pečenko, lomila mlince in pazila, da mi goveja juha ne uide iz lonca, je iz Nejčeve ponve zadišalo po karamelizirani čebuli, ki ji je dodal še rdeče zelje in jabolko ter vse skupaj zalil s kozarcem rdečega vina. Kot mi je učeno razlagal kasneje, slednje s svojim nizkih pH prepreči, da bi zelje med kuhanjem pomodrelo in mu tako ohrani lepo vijolično barvo. Kmalu je v kuhinjo prikorakal tudi brat, s simpatičnim dekletom v eni in jabolčno torto v drugi roki – njemu je bila namreč zadana najpomembnejša naloga od vseh: osrečiti že tako polne želodčke z dobro sladico.

Martinova pojedina je bila popoln uspeh, rdeče zelje je prejelo pohvalo celo od stare mame, ki se je spominjala praznikov, ko je bila glavna kuharica ona, a je istočasno priznala, da je sčasoma pač treba zaupanje prenesti na naslednje generacije. Pri nas smo torej na praznik vina uživali v domačih, tradicionalnih dobrotah, vino pa je bilo tokrat rahlo zapostavljeno, oziroma kot je rekel brat, prihranjeno za naslednje leto, ko ga bomo lahko v družbi prijateljev slavili v labirintu rovov pod starim Kranjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 16. november 2016 / 10:22

Dnevi srbske kulture v Kranju

Kranj – V prostorih Kulturnega društva (KD) Brdo iz Kranja na Sejmišču 3 se bodo danes ob 18. uri z odprtjem razstave reprodukcije znanih samostanskih fresk z območja Srbije in Črne gore začeli 12....

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 8. september 2014 / 13:08

Nesrečo bi lahko preprečili

Za nesrečo potniškega in tovornega vlaka pred tremi leti na jeseniški železniški postaji je odgovoren strojevodja potniškega vlaka, vseeno pa bi nesrečo lahko preprečili, če bi na postaji vsaj eden od...

GG Plus / ponedeljek, 8. september 2014 / 12:52

Peš, s kolesom in po zraku

Klemen Hančič iz Kamnika se je prejšnjo soboto lotil prav posebnega športnega podviga, ki ni uspel še nikomur pred njim – v osemnajstih urah je stal na Triglavu, Stolu in Grintovcu, se v dolino vsakič...

GG Plus / ponedeljek, 8. september 2014 / 12:49

Inšpektorji v pisarnah

»Inšpektorji v Sloveniji so bolj kot ne administrativni kader, ki – razen ob prijavi – ne hodijo na teren. Podobno je s pridobivanjem okoljevarstvenih dovoljenj – uradniki Agencije RS za okolje si stv...

Kronika / ponedeljek, 8. september 2014 / 12:32

Oskrunili spomenik padlim borcem

Spodnji Brnik – Konec avgusta so neznani storilci oskrunili spomenik padlim za svobodo v letih 1941–1945 na pokopališču na Spodnjem Brniku. Z belo barvo so prebarvali rdečo zvezdo in se tako kot ka...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. september 2014 / 12:29

Davidove brazde so bile najlepše

Na gorenjskem tekmovanju v oranju je zmagal David Triller z Grenca, drugi je bil njegov brat Štefan.