Potrošniki vse bolj posegajo po sadju iz lokalnega okolja.

Spodbujajo uživanje domačega sadja

Država skupaj s pridelovalci in predelovalci sadja spodbuja uživanje sadja, še zlasti tistega iz lokalnega okolja in z znakom Izbrana kakovost – Slovenija.

V Sloveniji je lani poraba svežega sadja znašala nekaj več kot 75 kilogramov na prebivalca, skupaj s predelanim sadjem pa je znašala 129 kilogramov.

V Sloveniji se s pridelavo sadja v ekstenzivnih in intenzivnih sadovnjakih ukvarja 21.191 pridelovalcev, ki so lani na 10.764 hektarjih pridelali skupno 89.023 ton sadja, od tega 64.232 ton jabolk.

Kranj – V sredini oktobra se je v Sloveniji začela nacionalna kampanja z geslom Najboljše imamo doma, s katero ozaveščajo potrošnike o pomenu uživanja sadja ter o prednostih sadja in izdelkov iz sadja z znakom Izbrana kakovost – Slovenija. Kampanja, ki poteka pod okriljem ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja, bo trajala do konca letošnjega leta.

Znak Izbrana kakovost – Slovenija smejo uporabljati le pridelovalci in predelovalci sadja, ki so, ob izpolnitvi določenih pogojev, od neodvisnega certifikacijskega organa pridobili certifikat, ki potrošniku zagotavlja, da gre za živilo visokokakovostnega slovenskega porekla. V Sloveniji je doslej certifikat pridobilo približno tristo sadjarjev, med njimi je več kot 95 odstotkov takih, ki imajo individualni certifikat.

Kot pojasnjuje Robert Rojko, direktor Inštituta Kon-cert, se pridelovalci in predelovalci sadja lahko v postopek certificiranja vključijo individualno ali skupinsko, vendar pa morajo vsako leto pridobiti nov certifikat. Šele po pridobitvi certifikata lahko sadje in izdelke iz sadja označijo z znakom Izbrana kakovost – Slovenija ter s tem pokažejo potrošnikom, da ponujajo sadje boljše kakovosti. »Kot kakovostno sadje se štejejo plodovi, ki so sortno značilno veliki, obarvani, nepoškodovani, odličnega okusa ter primerne čvrstosti in sočnosti. Takšno je lahko samo sadje, ki je obrano v optimalni zrelosti,« pojasnjuje dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti, in dodaja, da je sadje, namenjeno daljšemu transportu, običajno obrano nekoliko zgodaj, zato mu kljub lepemu videzu pogosto manjkajo okus, aroma in sočnost. Shema Izbrana kakovost nasprotno temu zagotavlja potrošniku, da gre za lokalno pridelano sadje, ki je bilo obrano v času optimalne zrelosti. Ker je v tej shemi prvič predpisana tudi vsebnost topne suhe snovi oziroma sladkorjev, je to potrošniku zagotovilo, da bo sadje tudi okusno in sočno. Sadjarji, vključeni v shemo Izbrana kakovost, morajo pri pridelavi sadja upoštevati tudi vse predpisane agrotehnične ukrepe, tako pri gnojenju kot pri varstvu pred boleznimi in škodljivci.

»Lokalno pridelano sadje in zelenjava imata visoko vsebnost vlaknin ter zaščitnih in bioaktivnih snovi, ki krepijo zdravje ljudi. Zaradi optimalne dozorelosti imata višjo biološko vrednost, zaradi krajše poti med pridelovalcem in potrošnikom pa tudi višjo hranilno vrednost,« ugotavlja dr. Matej Gregorič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, njegova sodelavka na inštitutu Vida Turk Fajdiga pa dodaja, da bi otroci in odrasli morali vsak dan, razporejeno v dnevne obroke in prigrizke, užiti od petinštirideset do šestdeset dekagramov sadja in zelenjave, a pri tem je potrebna previdnost, saj sadni smutiji, sadni sokovi, sadni jogurti, sladkani kompoti, pretirano prekuhana zelenjava in drugi predelani izdelki niso ustrezno nadomestilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 13. julij 2020 / 08:25

Dvom glede pogodbe ostaja

Računsko sodišče je Občino Bohinj pozvalo, naj ponovno razmisli o nadaljnjih ukrepih glede uveljavljanja ničnosti pogodbe, s katero so priznali solastniški delež na lokalu žene nekdanjega župana.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 4. julij 2018 / 21:00

Škofja Loka je praznovala

S slavnostno akademijo ob občinskem prazniku so junijske prireditve v Škofji Loki dosegle vrhunec. Častna občanka dr. Jožica Rejec, prva s področja gospodarstva.

Rekreacija / sreda, 4. julij 2018 / 20:59

Gorski deskarji v Kranju

Na progi pod Svetim Joštom je potekalo svetovno prvenstvo v gorskem deskanju.

Nasveti / sreda, 4. julij 2018 / 20:57

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Razvedrilo / sreda, 4. julij 2018 / 20:46

Mesto glasbenih kolažev

V treh večerih je tradicionalni likovno-glasbeni festival kranjske Layerjeve hiše Pleska gostil avdiovizualne dogodke, ovite v tehniko kolaža. Gre za uverturo v poletni festival Kaos, katerega osrednj...

Izleti GG / sreda, 4. julij 2018 / 20:43

Po sledi Večerje

»Na večerjo greste v De Kas? V to restavracijo je postavljeno dogajanje iz knjige Večerja. Saj poznate, to je knjiga nizozemskega avtorja Hermana Kocha,« je bila navdušena las...