Jurčkove dobrote

Letošnja sezona gob je bila izjemna in z nekaj sreče lahko v gozdu še vedno najdemo kakšnega jurčka. Če jed vsebuje jurčke, se ve, da ne more biti slaba.

Za pripravo govejih zrezkov z jurčki potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 1 skodelico svežih ali zamrznjenih narezanih jurčkov, 2 stroka česna, 1 manjšo čebulo, 1 žlico gorčice, ščep majarona, 2 lovorjeva lista, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Goveje zrezke potolčemo ter jih z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo goveje zrezke in jih popečemo z obeh strani. Prilijemo belo vino in s kuhalnico dobro podrgnemo po dnu posode, da odlepimo koščke, ki so nastali med praženjem. Po zrezkih razporedimo jurčke, potresemo z majaronom in dodamo lovorjev list. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo eno uro in pol, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Nasvet: Proti koncu kuhanja lahko v omako vmešamo še dve žlici kisle smetane ali nekaj smetane za kuhanje.

Za pripravo porove rižote z jurčki in kurkumo potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 skodelico jurčkov, 100 g pancete, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume, ščepec popra.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Panceto narežemo na manjše kocke ter jo popečemo v posodi. Ko spusti maščobo, dodamo čebulo in česen. Prepražimo in nato primešamo najprej por in jurčke ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 12. april 2012 / 07:00

Kamniški fotografi se predstavijo

V galeriji Doma kulture Kamnik je do 25. aprila na ogled tradicionalna pregledna razstava del članov Foto kluba Kamnik z naslovom Fotograf/-inja se predstavi. Kot so nam povedali organizatorji, j...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Na izredni seji tudi o izhodni strategiji

Ljubljana - Včeraj so se poslanci državnega zbora sestali na izredni seji. Obravnavali so predlog priporočila v zvezi z neobjavljenimi javnimi razpisi Službe vlade za lokalno sam...

Prosti čas / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Ko Gorenjec na sejem gre ...

Vsako leto nam takoj po januarskem petminutnem predahu že predstavljajo novosti, okuse, storitve in dejavnosti na naših sejmiščih. Žal se moramo Gorenjci voziti v druge dele Slovenije, saj kranjskega...

Kultura / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Med poezijo in sliko

Včeraj so v galeriji Kranjske hiše odprli razstavo z naslovom Likovne dimenzije poezije. Priznane likovne ustvarjalce iz štirih držav so k ustvarjanju spodbudile pesmi.

Prosti čas / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Na Emo za deset evrov

Letošnja Ema bo potekala v Marmorni dvorani na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, in sicer 20. (predizbor) in 21. februarja (izbor). Voditelja predizbora bosta Bernarda Žarn

Gospodarstvo / petek, 12. februar 2010 / 07:00

Še zadnja delitev ob stečaju Elana

Begunje - Vse je pripravljeno še za zadnjo delitev stečajne mase Elana v višini štiristo tisoč evrov, ko naj bi se stečaj Elana po dvanajstih letih končno zaključil. Stečajnemu u...