Jurčkove dobrote

Letošnja sezona gob je bila izjemna in z nekaj sreče lahko v gozdu še vedno najdemo kakšnega jurčka. Če jed vsebuje jurčke, se ve, da ne more biti slaba.

Za pripravo govejih zrezkov z jurčki potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 1 skodelico svežih ali zamrznjenih narezanih jurčkov, 2 stroka česna, 1 manjšo čebulo, 1 žlico gorčice, ščep majarona, 2 lovorjeva lista, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Goveje zrezke potolčemo ter jih z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo goveje zrezke in jih popečemo z obeh strani. Prilijemo belo vino in s kuhalnico dobro podrgnemo po dnu posode, da odlepimo koščke, ki so nastali med praženjem. Po zrezkih razporedimo jurčke, potresemo z majaronom in dodamo lovorjev list. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo eno uro in pol, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Nasvet: Proti koncu kuhanja lahko v omako vmešamo še dve žlici kisle smetane ali nekaj smetane za kuhanje.

Za pripravo porove rižote z jurčki in kurkumo potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 skodelico jurčkov, 100 g pancete, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume, ščepec popra.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Panceto narežemo na manjše kocke ter jo popečemo v posodi. Ko spusti maščobo, dodamo čebulo in česen. Prepražimo in nato primešamo najprej por in jurčke ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 17. november 2017 / 17:22

Dobili posel z EasyJetom

Zgornji Brnik – Adria Tehnika je postala ponudnik vzdrževanja letal britanskega nizkocenovnika Easyjet za spremembe registracije v avstrijski register. Prevoznik je namreč julija ustanovil podjetje...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 3. marec 2017 / 07:00

O pridelovanju jagodičevja

Škofja Loka – V ponedeljek, 6. marca, ob 9. uri bo v gasilskem domu na Trati pri Škofji Loki predavanje o pridelovanju jagodičevja. Predavala bo Andreja Brence, specialistka za sadjarstvo v Kmetijs...

Razvedrilo / petek, 3. marec 2017 / 07:00

Folklorni festival Kolo se vije

Kranj – Kulturno društvo Brdo s pomočjo prijateljev in podpornikov že tretje leto zapored organizira mednarodni folklorni festival veteranov z naslovom Kolo se vije, ki bo v soboto, 4. marca, ob 18...

Šport / petek, 3. marec 2017 / 20:36

Pokal Vitranc z odlično zasedbo

Najboljši alpski smučarji v tehničnih disciplinah se bodo prvič po svetovnem prvenstvu in zadnjič pred finalom sezone v ameriškem Aspnu ta konec tedna pomerili v Kranjski Gori, kjer bo jutri tekma v v...

Slovenija / petek, 3. marec 2017 / 20:35

Drugi Trainspotting

Trainspotting je legendarna britanska črna komedija iz leta 1996, režiral jo je Danny Boyle. Bila je poskus, da bi se o drogah pogovarjali na drugačen, razumen način, a tudi z veliko mero humorja. Pri...

Slovenija / petek, 3. marec 2017 / 20:31

Sen kresne noči

V soboto, 25., in v nedeljo, 26. februarja, je bila dvorana K&K centra v Šentjanžu/St. Johannu v Rožu polna do zadnjega sedeža. Mladi iz Šentjanža in iz Šmihela/St. Michaela pri Pliberku, ki ji...