Jurčkove dobrote

Letošnja sezona gob je bila izjemna in z nekaj sreče lahko v gozdu še vedno najdemo kakšnega jurčka. Če jed vsebuje jurčke, se ve, da ne more biti slaba.

Za pripravo govejih zrezkov z jurčki potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 1 skodelico svežih ali zamrznjenih narezanih jurčkov, 2 stroka česna, 1 manjšo čebulo, 1 žlico gorčice, ščep majarona, 2 lovorjeva lista, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Goveje zrezke potolčemo ter jih z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo goveje zrezke in jih popečemo z obeh strani. Prilijemo belo vino in s kuhalnico dobro podrgnemo po dnu posode, da odlepimo koščke, ki so nastali med praženjem. Po zrezkih razporedimo jurčke, potresemo z majaronom in dodamo lovorjev list. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo eno uro in pol, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Nasvet: Proti koncu kuhanja lahko v omako vmešamo še dve žlici kisle smetane ali nekaj smetane za kuhanje.

Za pripravo porove rižote z jurčki in kurkumo potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 skodelico jurčkov, 100 g pancete, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume, ščepec popra.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Panceto narežemo na manjše kocke ter jo popečemo v posodi. Ko spusti maščobo, dodamo čebulo in česen. Prepražimo in nato primešamo najprej por in jurčke ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 24. november 2009 / 07:00

Slovenke znova v štafeti

Pretekli konec tedna se je v Beitostoelnu na Norveškem začel svetovni pokal v teku na smučeh.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:49

Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Žirovnica / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:49

Največ za sanacijo avgustovske škode

Predlog proračuna za leto 2024 so na novembrski seji sprejeli tudi na Občini Žirovnica.

Komenda / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:48

Donacija igrač v Mengeš in Komendo

Mengeš, Komenda – V letošnji akciji obdarovanja z igračami je Spar Slovenija izbral vrtce, ki so jih prizadele poplave, med njimi mengeškega, ki je poleti ostal brez enote Gobica, in komendski vrte...

Kronika / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:47

Nabavljali stroje, ki jih ni bilo

V zaključni akciji kriminalistične preiskave organizirane gospodarske kriminalitete so policisti pridržali dva od petnajstih osumljencev, za oba je sodišče odredilo pripor.

Preddvor / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:46

Na pogovornem večeru gost Jože Košnjek

Preddvor – V torek, 12. decembra, ob 19. uri bo Ivka Sodnik na pogovornem večeru na gradu Dvor v Preddvoru gostila dolgoletnega sodelavca Gorenjskega glasa, nekdanjega urednika in še vedno aktivneg...