Jurčkove dobrote

Letošnja sezona gob je bila izjemna in z nekaj sreče lahko v gozdu še vedno najdemo kakšnega jurčka. Če jed vsebuje jurčke, se ve, da ne more biti slaba.

Za pripravo govejih zrezkov z jurčki potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 1 skodelico svežih ali zamrznjenih narezanih jurčkov, 2 stroka česna, 1 manjšo čebulo, 1 žlico gorčice, ščep majarona, 2 lovorjeva lista, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Goveje zrezke potolčemo ter jih z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo goveje zrezke in jih popečemo z obeh strani. Prilijemo belo vino in s kuhalnico dobro podrgnemo po dnu posode, da odlepimo koščke, ki so nastali med praženjem. Po zrezkih razporedimo jurčke, potresemo z majaronom in dodamo lovorjev list. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo eno uro in pol, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Nasvet: Proti koncu kuhanja lahko v omako vmešamo še dve žlici kisle smetane ali nekaj smetane za kuhanje.

Za pripravo porove rižote z jurčki in kurkumo potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 skodelico jurčkov, 100 g pancete, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume, ščepec popra.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Panceto narežemo na manjše kocke ter jo popečemo v posodi. Ko spusti maščobo, dodamo čebulo in česen. Prepražimo in nato primešamo najprej por in jurčke ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 9. avgust 2014 / 11:16

Od konjička do podjetniške ideje

Nekdanja novinarka in predstavnica za odnose z javnostjo Karmen Kogoj Ogris je pred enim letom kariero na omenjenih dveh področjih postavila na stranski tir in postala »gospodinja«, ki kuha za druge.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 21. april 2009 / 07:00

Blejci blizu naslova prvakov

Radovljica - Odbojkarji ACH Volleyja so tudi v drugi tekmi finala končnice, dokaj prepričljivo, ugnali Salonit Anhovo in jim do ubranitve naslova državnih prvakov manjka le še ena zmaga. Č...

Gospodarstvo / torek, 21. april 2009 / 07:00

Sejem bi radi še razširili

Agromehanika Kranj je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Kranj pripravila minuli konec tedna v Hrastju osmi gorenjski spomladanski kmetijski sejem.

Šport / torek, 21. april 2009 / 07:00

Podržaju zmaga v Italiji

Kranj - V Monselicu v Italiji, na enem večjih tradicionalnih dvodnevnih tekmovanj v lokostrelstvu v Arrowhead disciplini, ki se ga je udeležilo 120 lokostrelcev, je uspešno nasto...

Šport / torek, 21. april 2009 / 07:00

Vodilna do novih zmag

V soboto je bil odigran drugi krog v članskem vaterpolskem državnem prvenstvu.

Prosti čas / torek, 21. april 2009 / 07:00

Gorenjke najlepše športnice

Na izboru za miss športa Slovenije so blestele Gorenjke. Lento najlepše je osvojila Domžalčanka Ajda Sitar, prva spremljevalka je postala Lorina Smolnikar z Vira pri Domžalah, druga spremljevalka pa A...