Jurčkove dobrote

Letošnja sezona gob je bila izjemna in z nekaj sreče lahko v gozdu še vedno najdemo kakšnega jurčka. Če jed vsebuje jurčke, se ve, da ne more biti slaba.

Za pripravo govejih zrezkov z jurčki potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 1 skodelico svežih ali zamrznjenih narezanih jurčkov, 2 stroka česna, 1 manjšo čebulo, 1 žlico gorčice, ščep majarona, 2 lovorjeva lista, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Goveje zrezke potolčemo ter jih z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo goveje zrezke in jih popečemo z obeh strani. Prilijemo belo vino in s kuhalnico dobro podrgnemo po dnu posode, da odlepimo koščke, ki so nastali med praženjem. Po zrezkih razporedimo jurčke, potresemo z majaronom in dodamo lovorjev list. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo eno uro in pol, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Nasvet: Proti koncu kuhanja lahko v omako vmešamo še dve žlici kisle smetane ali nekaj smetane za kuhanje.

Za pripravo porove rižote z jurčki in kurkumo potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 skodelico jurčkov, 100 g pancete, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume, ščepec popra.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Panceto narežemo na manjše kocke ter jo popečemo v posodi. Ko spusti maščobo, dodamo čebulo in česen. Prepražimo in nato primešamo najprej por in jurčke ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 9. maj 2020 / 11:33

Vsaka stvar je za nekaj dobra

Kljub temu da sta izobraževanje na daljavo in zaprtje šol številnim udeleženim povzročila velik šok in stres, se po večtedenskih izkušnjah kaže, da sta prinesla tudi veliko dobrega.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 11. november 2013 / 16:28

Veter podiral drevesa, odkrival strehe ...

Zaradi močnega vetra je danes brez električne oskrbe ostalo približno 2500 odjemalcev Elektra Gorenjske.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 11. november 2013 / 16:16

Neurje v Štefanji Gori

Nočno neurje je tudi v vasi Štefanja Gora nad Cerkljami na Gorenjskem pustilo manjše razdejanje. (Foto: Gorazd Kavčič)

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:29

V coni vedno več podjetij

Na območju nekdanje tovarne Jelovica v Škofji Loki, proizvodnjo so preselili v Gorenjo vas in Preddvor, raste nova poslovna cona.

Kultura / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:28

V gledališču ujeti duh časa

Na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje je Prešernovo gledališče za avtorski projekt 25.671 prejelo nagrado Društva gledaliških kritikov Slovenije, nagrado za umetniško vodstvo uprizoritve pa dramaturgi...

Humor / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:21

Oni že vedo zakaj?

V največji slovenski banki NLB v oglaševanju blagovne znamke uporabljajo zanimiv slogan Vem zakaj. Povprašali smo jih, če res vedo, zakaj, vesoljna Slovenija namreč še vedno ne ve.