Jurčkove dobrote

Letošnja sezona gob je bila izjemna in z nekaj sreče lahko v gozdu še vedno najdemo kakšnega jurčka. Če jed vsebuje jurčke, se ve, da ne more biti slaba.

Za pripravo govejih zrezkov z jurčki potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 1 skodelico svežih ali zamrznjenih narezanih jurčkov, 2 stroka česna, 1 manjšo čebulo, 1 žlico gorčice, ščep majarona, 2 lovorjeva lista, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Goveje zrezke potolčemo ter jih z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo goveje zrezke in jih popečemo z obeh strani. Prilijemo belo vino in s kuhalnico dobro podrgnemo po dnu posode, da odlepimo koščke, ki so nastali med praženjem. Po zrezkih razporedimo jurčke, potresemo z majaronom in dodamo lovorjev list. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo eno uro in pol, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Nasvet: Proti koncu kuhanja lahko v omako vmešamo še dve žlici kisle smetane ali nekaj smetane za kuhanje.

Za pripravo porove rižote z jurčki in kurkumo potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 skodelico jurčkov, 100 g pancete, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume, ščepec popra.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Panceto narežemo na manjše kocke ter jo popečemo v posodi. Ko spusti maščobo, dodamo čebulo in česen. Prepražimo in nato primešamo najprej por in jurčke ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 22. junij 2007 / 07:00

Nagrajenih šest gorenjskih pošt

Kranj - Pošta Slovenije je tudi letos izbrala najboljše pošte za leto 2006 in jih nagradila na 9. športnih igrah in srečanju delavcev Pošte, ki je bilo 10. junija v Mariboru. ...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 2. avgust 2014 / 13:37

Radi govorijo slovensko

Tabora slovenskih otrok po svetu, ki v teh dneh poteka v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami, se udeležuje 54 otrok. Mnogi med njimi imajo zelo zanimivo multikulturno ozadje, a v narodnostno pestrih druž...

Zanimivosti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:34

Čestitke za dobro opravljeno delo

Poleti in jeseni dobivamo v uredništvo slike pridelkov nenavadnih ali kako drugače zanimivih oblik, ob katerih domišljija ne pozna meja. Bralec iz Velesovega nam je tako pred dnevi poslal...

Zanimivosti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:32

Zametki koalicije

Naš fotograf Primož se je oni dan odpravil na obisk k svojemu zavetniku sv. Primožu, ki si skupaj s svetniškim prijateljem Felicijanom delita skrb za to prelepo cerkvico nad Jamnikom. Ni s...

Nasveti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:28

Mogočen gospod

Stol (2236 m) - Najvišji vrh Karavank. Nanj vodijo številne privlačne in različno zahtevne poti. Tokrat se ga bomo lotili po najbolj obljudeni in vroči poti.

Nasveti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:24

Rostbif še po starem …

Jutro v Cortini d' Ampezzo. Vse zavešeno s sivino. Vremenska napoved za gardsko območje neobetavna. Ne dežja, sonca pa še zdaleč ne. Brez tega si pa park Sigurtá težko predstavljava. Pametnejši odn...