Direktor in trener članske ekipe v Kolesarskem klubu Kranj Matjaž Zevnik / Foto: Tina Dokl

Optimistično začenjajo priprave na sezono

Čeprav upa, da se sezona, kot je bila minula, ne bo več ponovila, je direktor in trener Kolesarskega kluba Kranj Matjaž Zevnik, ki mu je s sodelavci poleti vendarle uspelo pripraviti tudi tradicionalno kranjsko dirko, ob začetku priprav na novo sezono zadovoljen z opravljenim delom.

Kranj – Z Dirko po Španiji se je minulo nedeljo končala letošnja kolesarska sezona, ki je bila precej drugačna od prejšnjih. Resda sta na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze naša asa Primož Roglič in Tadej Pogačar, Slovenija pa na drugem mestu med državami, toda za slovenske kolesarje, ki ne nastopajo v tujih ekipah, še malo ni časa za evforijo. Tudi pri največjem gorenjskem klubu Kolesarskem klubu Kranj so se zaradi epidemije covida-19 morali odpovedati številnim dirkam, že ob začetku priprav na novo sezono pa upajo, da se letošnja ne bo ponovila. O tem sva se pogovarjala z direktorjem Kolesarskega kluba Kranj Matjažem Zevnikom, ki je tudi glavni trener najmočnejše klubske ekipe.

Prejšnjo zimo ste z ekipo trdo trenirali in računali na dobro sezono. Znane razmere so načrte precej spremenile. Kako sedaj gledate na minule mesece?

Če sedaj gledam nazaj, lahko rečem, da je vse po načrtu potekalo zgolj do 10. marca. Za nami so bile dobre priprave, tudi po prvi dirki je dobro kazalo in želeli smo si, da bi bila sezona za našo ekipo res prelomna. Žal so se načrti začeli hitro spreminjati, dirke so zaporedoma odpadale in prvič smo lahko nastopili šele na junijskem državnem prvenstvu. Že ko smo izvedeli, da državno prvenstvo bo, smo začeli priprave in nato dokazali, da je ekipa dobro trenirala. Rezultat je bil odličen, saj sta na zmagovalnem odru v konkurenci do 23 let poleg Tadeja Pogačarja stala naša kolesarja Nik Čemažar in Jaka Primožič. Tudi na kasnejših dirkah, ko sta Čemažar in Primožič nastopala z reprezentanco, sta se izkazala, čeprav reprezentanci ni šlo ravno po načrtih. Tudi s klubsko ekipo smo nastopili na nekaj dirkah, kjer so bili rezultati solidni. Zlasti zadovoljen sem prišel z zadnje dirke Giro della Friuli Venezia Giulia, kjer je nastopila peterica naših fantov, znova pa sta se z 22. in 28. mestom izkazala Nik Čemažar in Jaka Primožič. Konkurenca je bila res številna in imenitna, z nekaj sreče pa bi bila naša najboljša lahko celo med deseterico.

Znano je, da je bilo nekaj največjih dirk za članske kategorije izpeljanih, manj pa jih je bilo za mlajše kategorije. Koliko so sploh dirkali?

Pravega tekmovalnega ritma za mlajše celo sezono bi bilo. Mladinci so imeli zelo malo dirk, kar so jih vendarle imeli, pa so bili naši zelo solidni. Izpostaviti moram Aljaža Petka, ki je bil državni prvak v vzponu, izkazal se je tudi Luka Ziherl. Je pa veliko dirk odpadlo in na splošno lahko rečem, da je bila sezona res nenavadna in predvsem, da upam, da take ne bo več.

Malce nenavadna je bila letos tudi organizacija dirk. Kljub vsemu vam je julija med prvimi organizatorji uspelo pripraviti tradicionalno mednarodno dirko za VN Kranja. Zakaj ste vztrajali pri tem?

Mislim, da je bila naša dirka druga dirka UCI v tem delu Evrope. Res je, da smo zaradi številnih ukrepov in novih pravil na trenutke že obupovali. Kljub temu smo želi zadostiti vsem in dirko rešiti pred odpovedjo. Zavedal sem se, da bi se lahko zgodilo, da dirke ob letošnji odpovedi naslednje leto ne bi več bilo. Nam je uspelo in dobili smo veliko pohval. Kljub nadzoru inšpekcije ni bilo pripomb, saj je vse potekalo, kot je bilo treba. Naše izkušnje so nato prišle prav tudi drugim organizatorjem, ki so nas klicali za nasvete. Lahko rečem, da smo naredili veliko delo in tudi to je tisto, kar vendarle pomeni zadovoljstvo nad minulo sezono.

Tekmovalna sezona se je končala prejšnji mesec, ta teden ste začeli priprave na novo. Je bilo težko?

Vajen sem, da kadar je zaključek sezone dober, je dober tudi začetek nove sezone. Letos sem bil na koncu zelo zadovoljen in ta teden smo optimistično začeli novo sezono. Seveda skupaj ne moremo trenirati in fantje so dobili individualne programe. V decembru imamo predvidene desetdnevne skupne priprave, za katere pa še ne vem, ali jih bomo lahko izpeljali ali pa jih bomo prestavili. Ekipa ostaja podobna, kot je bila v minuli sezoni, pridružila sta tudi dva mladinca, Luka Ziherl in Bine Lotrič. V klub se je vrnil Martin Lavrič. Vsekakor si želimo dober start, ekipa je obetajoča. Bojim pa se, da če bo še eno tako leto, kot je bilo letošnje, bo zelo okrnjeno sponzorstvo in bomo težko dobili potrebno pomoč. Če bo sezona dobra, pa bomo lahko delali in tekmovali po najboljših močeh. In poskrbeli, da bomo še lahko vzgajali svetovne ase.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 18. april 2011 / 07:00

Večji vrtec že prihodnje leto?

Tudi leški malčki zaradi pomanjkanja prostora v vrtcu že drugo leto zapored gostujejo v bližnji osnovni šoli. Prostorsko stisko v vrtcu bodo reševali s prizidkom.

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 10. februar 2018 / 00:06

Odprtja ne želi zamuditi

Alpska smučarka Maruša Ferk z Blejske Dobrave bo na olimpijskih igrah nastopila že tretjič.

Gospodarstvo / sobota, 10. februar 2018 / 00:03

Upravni spor zaradi jelenjadi

Lovska družina (LD) Bohinjska Bistrica je lani začela upravni spor zaradi letnega načrta lovišča, po katerem bi v lovišču morali lani upleniti 24 jelenjadi ali še enkrat več, kot so jih dejansko v let...

GG Plus / petek, 9. februar 2018 / 23:50

Vedno potuje s soncem

Lani septembra je slikarka Barbara Demšar iz Škofje Loke s še štirimi slovenskimi slikarji mesec dni preživela v umetniški rezidenci v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih. Čudovite izkušnje druga...

Šport / petek, 9. februar 2018 / 23:47

Risi se ne bojijo mraza

Na današnjem odprtju olimpijskih iger v Pjongčangu so napovedane temperature blizu dvajset stopinj pod ničlo, zato nekatere ekipe razmišljajo celo, da bi uvodno slovesnost izpustile. Naši hokejisti, k...

Šport / petek, 9. februar 2018 / 23:45

Ogledal si je prizorišča

Vodja naše olimpijske reprezentance Franci Petek si je že ogledal olimpijska prizorišča.