Bučni kruh

Jesen nam ponuja barvite buče, ki se izkažejo že kot dekoracija, a še boljše so, ko jih pojemo. Z njimi lahko pripravimo najrazličnejše jedi. Celo kruh, zelo dober kruh. Seveda se na kosu kruha ne bi branili rezine suhe salame ali domače marmelade, a je okusen že sam po sebi. Odličen dodatek k topli juhi ali solati.

Za pripravo bučnega kruha potrebujemo: 400 g očiščene hokaido buče, 700 g moke, 1 suhi kvas, 80 g masla, 2 dl mleka, 1 žličko soli, 2 žlici polente.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Popečemo jo v ponvi in prilijemo 3 žlice vode. Pokrijemo in dušimo, dokler se buča ne zmehča. Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo bučni pire. Moko presejemo ter na sredi naredimo jamico, kamor vsujemo suhi kvas. Zalijemo z mlačnim mlekom ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Dodamo nekoliko ohlajen bučni pire, sol in stopljeno maslo, ki smo ga prav tako ohladili. Zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj moke, vendar ne preveč. Testo mora biti malo bolj mokro, kot smo ga vajeni pri klasičnem kruhu. Gnetemo vsaj 10 minut. Iz testa oblikujemo čvrsto kepo ter jo postavimo vzhajati v pomokano posodo. Pustimo vzhajati 1 uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino. Ne gnetemo, ampak ga samo večkrat prepogibamo. Nazadnje iz testa naredimo pravokotnik ter ga zvijemo v dolgo štruco. Štruco položimo v ožji pekač. Po vrhu navlažimo z vodo ter posujemo s polento. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečico segrejemo na 220 °C ter vanjo položimo pekač ali lonček z vodo. Vzhajan kruh s pekačem položimo v pečico. Po 5 minutah peke znižamo temperaturo pečice na 180 °C in pečemo še 40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice ter ga položimo na rešetko, da se ohladi.

Nasvet: Bučni pire lahko pripravimo tudi v pečici. Bučne kocke razporedimo po pekaču in pečemo v pečici na 180 °C približno 45 minut oziroma toliko, da buča postane mehka. Pečeno bučo zmeljemo z mešalnikom v pire.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 14. julij 2008 / 07:00

Nafta na obrazu

Fotografiji, ki prikazujeta dve generaciji neke družine pri približno isti starosti, bolj kot vsa promocija kozmetičnih izdelkov in storitev estetske kirurgije dokazujejo, kako se je življenje žensk v...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 22. februar 2012 / 07:00

Na kratko

Porsche: Za novi športno terenski model so pri Porscheju izbrali ime Macan. Ime izvira iz indonezijske besede za tigra in simbolizira gibkost, moč, vznemirljivost in dinamičnost. Novega šp...

Gospodarstvo / sreda, 22. februar 2012 / 07:00

Tožbe in izvršbe skrajni ukrep

Brezposelnost, nizke pokojnine ali veliko nižji prihodki, so običajna pojasnila potrošnikov, ki ne plačujejo položnic. Kako ukrepajo podjetja, ki obračunavajo stroške, oskrbujejo s toploto ali dobavlj...

Škofja Loka / sreda, 22. februar 2012 / 07:00

Potrebujejo nov dom starostnikov

Če jim bo uspelo na razpisu za pridobitev koncesije, naj bi na delu prostora nekdanje vojašnice v Škofji Loki zasebni investitor začel graditi dom starostnikov.

Jesenice / sreda, 22. februar 2012 / 07:00

Svinjsko glavo odnesel Turk

Tradicionalnega že 46. smuka za trofejo svinjska glava se je udeležilo okoli šestdeset otroških in 12 odraslih mask, med njimi štiri skupinske. Navdušili so "Irci" pa tudi otroška skupinska maska "dom...

Gospodarstvo / sreda, 22. februar 2012 / 07:00

V Gorenjski banki pred združitvijo zahtevajo analize

Kranj - Nadzorniki Abanke so pred tednom dali soglasje za več let staro zamisel o združevanju te banke z Gorenjsko banko, nadzorniki slednje pa so na seji konec prejšnjega tedna...