Bučni kruh

Jesen nam ponuja barvite buče, ki se izkažejo že kot dekoracija, a še boljše so, ko jih pojemo. Z njimi lahko pripravimo najrazličnejše jedi. Celo kruh, zelo dober kruh. Seveda se na kosu kruha ne bi branili rezine suhe salame ali domače marmelade, a je okusen že sam po sebi. Odličen dodatek k topli juhi ali solati.

Za pripravo bučnega kruha potrebujemo: 400 g očiščene hokaido buče, 700 g moke, 1 suhi kvas, 80 g masla, 2 dl mleka, 1 žličko soli, 2 žlici polente.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Popečemo jo v ponvi in prilijemo 3 žlice vode. Pokrijemo in dušimo, dokler se buča ne zmehča. Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo bučni pire. Moko presejemo ter na sredi naredimo jamico, kamor vsujemo suhi kvas. Zalijemo z mlačnim mlekom ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Dodamo nekoliko ohlajen bučni pire, sol in stopljeno maslo, ki smo ga prav tako ohladili. Zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj moke, vendar ne preveč. Testo mora biti malo bolj mokro, kot smo ga vajeni pri klasičnem kruhu. Gnetemo vsaj 10 minut. Iz testa oblikujemo čvrsto kepo ter jo postavimo vzhajati v pomokano posodo. Pustimo vzhajati 1 uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino. Ne gnetemo, ampak ga samo večkrat prepogibamo. Nazadnje iz testa naredimo pravokotnik ter ga zvijemo v dolgo štruco. Štruco položimo v ožji pekač. Po vrhu navlažimo z vodo ter posujemo s polento. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečico segrejemo na 220 °C ter vanjo položimo pekač ali lonček z vodo. Vzhajan kruh s pekačem položimo v pečico. Po 5 minutah peke znižamo temperaturo pečice na 180 °C in pečemo še 40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice ter ga položimo na rešetko, da se ohladi.

Nasvet: Bučni pire lahko pripravimo tudi v pečici. Bučne kocke razporedimo po pekaču in pečemo v pečici na 180 °C približno 45 minut oziroma toliko, da buča postane mehka. Pečeno bučo zmeljemo z mešalnikom v pire.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Anketa: Spomin je še živ

Prejšnji teden so ob rekonstrukciji ceste skozi Poljane našli tudi temeljni kamen, ki vsebuje dva medaljona in srebrnik z letnico 1710. Kakšne spomine imajo na cerkev sv. Martina najstarejši občani Po...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 22. oktober 2021 / 15:44

Pridržani naj bi ubil sorodnika

Žiri – Gorenjski kriminalisti preiskujejo sum uboja, ki naj bi se ponoči zgodil v vasi Opale nad Žirmi. »Po do sedaj zbranih podatkih sta bila v nasilnem dejanju udeležena dva moška v sorodstvenem...

Šport / petek, 22. oktober 2021 / 15:43

Nova sezona v floorballu

Škofja Loka – S prvim krogom se je prejšnji teden po letu prisilnega premora zaradi epidemije začela nova sezona v floorballu. V prvem krogu sta do zmage prišli obe ekipi iz Škofje Loke, saj je Ins...

Žiri / petek, 22. oktober 2021 / 15:43

Slovesnost ob dnevu spomina

Žiri – Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Žiri bo tudi letos zaznamovala dan spomina na 23. oktober 1943, ko so iz Žirov izgnali nemško vojsko. Lani so se osrednji slovesnosti o...

Kamnik / petek, 22. oktober 2021 / 15:42

Ponosni na svoje zbirke

Medobčinski muzej Kamnik je star šestdeset let. Jubilej so počastili s slovesnostjo, odprtjem razstave in praznično osvetlitvijo gradu Zaprice.

Gorje / petek, 22. oktober 2021 / 12:21

Prvi večer v spomin na Jožeta Antoniča

Zgornje Gorje – V soboto v Gorjah pripravljajo prireditev v spomin na rojaka Jožeta Antoniča, ustanovnega člana in dolgoletnega vodjo Alpskega kvinteta, od predlani tudi častnega občana Gorij. Prir...