Bučni kruh

Jesen nam ponuja barvite buče, ki se izkažejo že kot dekoracija, a še boljše so, ko jih pojemo. Z njimi lahko pripravimo najrazličnejše jedi. Celo kruh, zelo dober kruh. Seveda se na kosu kruha ne bi branili rezine suhe salame ali domače marmelade, a je okusen že sam po sebi. Odličen dodatek k topli juhi ali solati.

Za pripravo bučnega kruha potrebujemo: 400 g očiščene hokaido buče, 700 g moke, 1 suhi kvas, 80 g masla, 2 dl mleka, 1 žličko soli, 2 žlici polente.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Popečemo jo v ponvi in prilijemo 3 žlice vode. Pokrijemo in dušimo, dokler se buča ne zmehča. Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo bučni pire. Moko presejemo ter na sredi naredimo jamico, kamor vsujemo suhi kvas. Zalijemo z mlačnim mlekom ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Dodamo nekoliko ohlajen bučni pire, sol in stopljeno maslo, ki smo ga prav tako ohladili. Zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj moke, vendar ne preveč. Testo mora biti malo bolj mokro, kot smo ga vajeni pri klasičnem kruhu. Gnetemo vsaj 10 minut. Iz testa oblikujemo čvrsto kepo ter jo postavimo vzhajati v pomokano posodo. Pustimo vzhajati 1 uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino. Ne gnetemo, ampak ga samo večkrat prepogibamo. Nazadnje iz testa naredimo pravokotnik ter ga zvijemo v dolgo štruco. Štruco položimo v ožji pekač. Po vrhu navlažimo z vodo ter posujemo s polento. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečico segrejemo na 220 °C ter vanjo položimo pekač ali lonček z vodo. Vzhajan kruh s pekačem položimo v pečico. Po 5 minutah peke znižamo temperaturo pečice na 180 °C in pečemo še 40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice ter ga položimo na rešetko, da se ohladi.

Nasvet: Bučni pire lahko pripravimo tudi v pečici. Bučne kocke razporedimo po pekaču in pečemo v pečici na 180 °C približno 45 minut oziroma toliko, da buča postane mehka. Pečeno bučo zmeljemo z mešalnikom v pire.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / petek, 5. avgust 2022 / 06:00

Občina Bled, št. 8

Občina Bled, 5. avgust 2022, št. 8

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 22. november 2010 / 07:00

Na Emi le povabljeni izvajalci

Na naslednji Emi, ki bo konec februarja prihodnje leto, se bodo za razliko od preteklih let predstavili le povabljeni izbranci.

Prosti čas / ponedeljek, 22. november 2010 / 06:00

Zakonski jubileji

Župnija sv. Jurija Šenčur je ena tistih, kjer so tudi letos praznovali zakonske jubileje. Vsi zakonski pari, ki so ali pa še bodo v tem letu praznovali deset, petnajst, dvajset, petindvajset, tri...

Kronika / ponedeljek, 22. november 2010 / 07:00

Kriminal

Je res pozabil plačati? Voklo - V sredo dopoldne so policiste obvestili, da je na bencinskem servisu na počivališču avtoceste Voklo neznanec natočil g...

Kronika / ponedeljek, 22. november 2010 / 07:00

Poškodba na smučišču

Kranjska Gora - V ponedeljek dopoldne se je pri delu na enosedežnici Vitranc hudo poškodoval 58-letni delavec, ki je padel iz delovne košare. Z vojaškim helikopterjem so ga odpel...

Kamnik / ponedeljek, 22. november 2010 / 07:00

Nujna umiritev prometa v dolini

Kamniška Bistrica - V Kamniški Bistrici je v okviru mednarodnega projekta CO2 NeuTrAlp, ki ga vodi Cipra Slovenija, potekala delavnica na temo umirjanja prometa v dolini reke Kam...