Bučni kruh

Jesen nam ponuja barvite buče, ki se izkažejo že kot dekoracija, a še boljše so, ko jih pojemo. Z njimi lahko pripravimo najrazličnejše jedi. Celo kruh, zelo dober kruh. Seveda se na kosu kruha ne bi branili rezine suhe salame ali domače marmelade, a je okusen že sam po sebi. Odličen dodatek k topli juhi ali solati.

Za pripravo bučnega kruha potrebujemo: 400 g očiščene hokaido buče, 700 g moke, 1 suhi kvas, 80 g masla, 2 dl mleka, 1 žličko soli, 2 žlici polente.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Popečemo jo v ponvi in prilijemo 3 žlice vode. Pokrijemo in dušimo, dokler se buča ne zmehča. Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo bučni pire. Moko presejemo ter na sredi naredimo jamico, kamor vsujemo suhi kvas. Zalijemo z mlačnim mlekom ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Dodamo nekoliko ohlajen bučni pire, sol in stopljeno maslo, ki smo ga prav tako ohladili. Zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj moke, vendar ne preveč. Testo mora biti malo bolj mokro, kot smo ga vajeni pri klasičnem kruhu. Gnetemo vsaj 10 minut. Iz testa oblikujemo čvrsto kepo ter jo postavimo vzhajati v pomokano posodo. Pustimo vzhajati 1 uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino. Ne gnetemo, ampak ga samo večkrat prepogibamo. Nazadnje iz testa naredimo pravokotnik ter ga zvijemo v dolgo štruco. Štruco položimo v ožji pekač. Po vrhu navlažimo z vodo ter posujemo s polento. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečico segrejemo na 220 °C ter vanjo položimo pekač ali lonček z vodo. Vzhajan kruh s pekačem položimo v pečico. Po 5 minutah peke znižamo temperaturo pečice na 180 °C in pečemo še 40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice ter ga položimo na rešetko, da se ohladi.

Nasvet: Bučni pire lahko pripravimo tudi v pečici. Bučne kocke razporedimo po pekaču in pečemo v pečici na 180 °C približno 45 minut oziroma toliko, da buča postane mehka. Pečeno bučo zmeljemo z mešalnikom v pire.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 16. junij 2020 / 09:06

Žirovske novice, št. 2

Žirovske novice, 16. junij 2020, št. 2

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 6. julij 2022 / 19:04

Kolesarji iz Poljan na Stari vrh

Poljane nad Škofjo Loko – To nedeljo, 10. julija, s startom ob 10. uri ŠD Poljane nad Škofjo Loko – kolesarska sekcija Indu Team že dvaindvajsetič zapored pripravlja kolesarsko dirko iz Poljan na S...

Kranj / sreda, 6. julij 2022 / 19:02

Nadomestna ambulanta julija zaprta

Iz Zdravstvenega doma Kranj so sporočili, da nadomestna družinska ambulanta v juliju ne deluje. »Za akutna stanja se obrnite na nujno medicinsko pomoč. V primeru drugih zadev, kot so bolniški dopus...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 6. julij 2022 / 17:34

Maistrovemu borcu odkrili spominsko ploščo

Konec junija so nad domačijo pr' Oblak v Reber v Stari Oselici odkrili spominsko ploščo tu leta 1892 rojenemu Maistrovemu borcu Andreju Šifrerju.

Bled / sreda, 6. julij 2022 / 17:32

Načrtovanje prihodnosti Jelovice

S sanacijo gozda, opolnomočenjem in izobraževanjem želijo partnerji projekta JeloviZa omogočiti vključujočo pripravo modela upravljanja območja Jelovice in s tem prispevati k njegovi večji podnebni od...

Jezersko / sreda, 6. julij 2022 / 16:37

Podražitve vplivajo na rebalans

Na zadnji seji občinskega sveta Občine Jezersko pred poletjem so obravnavali tudi spremembe odloka o proračunu Občine Jezersko za leto 2022, ki ga je občinski svet po obrazložitvah sprejel. Prihodki s...