Bučni kruh

Jesen nam ponuja barvite buče, ki se izkažejo že kot dekoracija, a še boljše so, ko jih pojemo. Z njimi lahko pripravimo najrazličnejše jedi. Celo kruh, zelo dober kruh. Seveda se na kosu kruha ne bi branili rezine suhe salame ali domače marmelade, a je okusen že sam po sebi. Odličen dodatek k topli juhi ali solati.

Za pripravo bučnega kruha potrebujemo: 400 g očiščene hokaido buče, 700 g moke, 1 suhi kvas, 80 g masla, 2 dl mleka, 1 žličko soli, 2 žlici polente.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Popečemo jo v ponvi in prilijemo 3 žlice vode. Pokrijemo in dušimo, dokler se buča ne zmehča. Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo bučni pire. Moko presejemo ter na sredi naredimo jamico, kamor vsujemo suhi kvas. Zalijemo z mlačnim mlekom ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Dodamo nekoliko ohlajen bučni pire, sol in stopljeno maslo, ki smo ga prav tako ohladili. Zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj moke, vendar ne preveč. Testo mora biti malo bolj mokro, kot smo ga vajeni pri klasičnem kruhu. Gnetemo vsaj 10 minut. Iz testa oblikujemo čvrsto kepo ter jo postavimo vzhajati v pomokano posodo. Pustimo vzhajati 1 uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino. Ne gnetemo, ampak ga samo večkrat prepogibamo. Nazadnje iz testa naredimo pravokotnik ter ga zvijemo v dolgo štruco. Štruco položimo v ožji pekač. Po vrhu navlažimo z vodo ter posujemo s polento. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečico segrejemo na 220 °C ter vanjo položimo pekač ali lonček z vodo. Vzhajan kruh s pekačem položimo v pečico. Po 5 minutah peke znižamo temperaturo pečice na 180 °C in pečemo še 40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice ter ga položimo na rešetko, da se ohladi.

Nasvet: Bučni pire lahko pripravimo tudi v pečici. Bučne kocke razporedimo po pekaču in pečemo v pečici na 180 °C približno 45 minut oziroma toliko, da buča postane mehka. Pečeno bučo zmeljemo z mešalnikom v pire.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / ponedeljek, 17. november 2008 / 07:00

Do Davče spet le po obvozu

Zaradi porušitve starejšega opornega zidu bo morda regionalna cesta v Davčo zaprta tudi do dva meseca, kar se krajanom zdi nesprejemljivo.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 24. julij 2018 / 18:29

Četrt stoletja Krawala

Ljubitelji udarne glasbe so se ta konec tedna ponovno zbrali na idilični jasi na Jesenovcu v bližini Železnikov, kjer je potekal jubilejni, že petindvajseti festival Krawal.

Nasveti / torek, 24. julij 2018 / 16:06

Kanarčki

Otoki večne pomladi je najpogosteje uporabljen izraz za Kanarske otoke ali kanarčke, kot pogosto rečejo ljudje. Lega v Atlantiku in stalni vetrovi pasati so razlog za njihovo posebno klimo. Otok je...

Kronika / torek, 24. julij 2018 / 15:58

Potrdili kazen za uboj partnerja

Višje sodišče je potrdilo trinajstletno zaporno kazen Jeseničanki Patriciji Cenček.

Rekreacija / torek, 24. julij 2018 / 15:56

Kolesarsko potepanje po Solnograškem (2. del)

Kolesarjenje smo nadaljevali proti Solnograškim jezerom. Precej časa smo kolesarili po stezi, ki je nastala, ko so ukinili železnico, ki je povezovala mesti Salzburg in Bad Ischel. Prvi dan smo zak...

Rekreacija / torek, 24. julij 2018 / 15:56

Vadba za zdravo hrbtenico

Z bolečinami v hrbtenici se srečuje vse več ljudi. Najpogostejša je bolečina v križu, s katero se po statistiki vsi srečamo vsaj enkrat v življenju. Za akutno bolečino je kriva prevelika mehanska o...