Učenci in dijaki bodo iskali rešitve za problematiko zavržene hrane- Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Za manj hrane v smeteh

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani so pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije za naslov letošnjega natečaja Evropa v šoli izbrali Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga. V novembru se začenja tudi projekt Ekošole in Lidla Slovenija z naslovom Hrana ni za tjavendan.

V okviru natečaja Evropa v šoli, ki pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v letošnjem šolskem letu poteka že 22. leto zapored, bodo učenci in dijaki razmišljali o tem, kaj je odpadna hrana in kako nastane, kako vpliva na okolje in kako lahko to težavo odpravimo. Projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga bosta Ekošola in Lidl Slovenija izvedla sedmič, pa je poleg ozaveščanju ter izobraževanju o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane namenjen tudi spodbujanju praktične uporabe in shranjevanja neporabljenih živil.

Z natečajem Evropa v šoli želijo pri ZPMS prispevati k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi, s katerimi se spopadamo doma, v Evropi in po svetu, ter krepitvi medsebojnega razumevanja, strpnosti in solidarnosti. »Učenci in dijaki preko literarnega, likovnega, fotografskega, video in internetnega natečaja vsako leto razmišljajo o izzivih prihodnosti ter razvijajo ustvarjalnost, samostojno in kritično razmišljanje,« poudarjajo pri ZPMS. Mladi so tako že razmišljali o podnebnih spremembah, spolni neenakosti, pomenu kulturne dediščine in podobnem. Letos, ko smo prvič zaznamovali mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, pa bodo tudi mladi v Sloveniji razmišljali o tej problematiki in seveda tudi rešitvah, so pojasnili pri ZPMS.

O problematiki zavržene hrane že od leta 2015 otroke in mladostnike izobražujeta tudi Ekošola in Lidl Slovenija v sklopu projekta Hrana ni za tjavendan. Lani je v projektu sodelovalo 5000 otrok in 370 mentorjev iz 94 izobraževalnih ustanov, v povprečju pa so za kar 35 odstotkov zmanjšali količino zavržene hrane, so razložili snovalci omenjenega projekta. Skupaj z mentorji v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah bodo od novembra do junija prihodnje leto znova iskali ideje in orodja za reševanje problematike zavržene hrane v slovenskih vrtcih, šolah in gospodinjstvih. V sklopu projekta bodo tako kot v preteklih letih izvedli tudi natečaj Reciklirana kuharija, rezultat katerega je priročna kuharska knjižica, v kateri so zbrani zmagovalni recepti natečaja, ki so nastali s ponovno uporabo živil in otroško domišljijo, so še pojasnili snovalci projekta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 14. julij 2020 / 10:21

Prodaja premoženja v stečaju podjetja Kobla ŽTG

Bohinjska Bistrica – V stečaju podjetja Kobla ŽTG, žičnice, turizem, gostinstvo, iz Bohinjske Bistrice, ki ga je kranjsko okrožno sodišče na predlog štirih nekdanjih delavcev uvedlo 7. oktobra lani...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 2. november 2019 / 20:32

Igralci so jih razveselili z obiskom

V Varstveno-delovnem centru Kranj so gostili ekipo priljubljene slovenske televizijske serije Reka ljubezni, gostom pa so pripravili tudi kulturni program.

Kranj / sobota, 2. november 2019 / 20:31

Z novo tehnologijo odgovorni do okolja

Tudi pri nas vedno več ljudi kupuje električne avtomobile ali vsaj razmišlja o njihovi uporabi, zgled pri varovanju narave pa so tudi občine in podjetja, zato je bilo minuli četrtek veliko zanimanja z...

Zanimivosti / sobota, 2. november 2019 / 20:30

Nekdaj vojaki, danes prijatelji

Fantje, ki so jeseni leta 1959 na Trsatu nad Reko začeli služiti vojaščino, so ostali prijatelji tudi po njej in se že 35 let redno srečujejo.

Nasveti / sobota, 2. november 2019 / 20:30

Kostanjevi štruklji

Štruklji veljajo za klasično slovensko specialiteto in jih lahko pripravimo z raznovrstnimi nadevi, tudi s kostanjem. Z njimi je sicer malce več dela, saj moramo kostanj nabrati, skuhati in olupiti...

Rekreacija / sobota, 2. november 2019 / 20:27

Za prihodnost skvoša se ni bati

Naši igralci in igralke skvoša so v zadnjem času dosegli nekaj pomembnih rezultatov, na Madžarskem pa so mladinke poskrbele celo za največji uspeh slovenskega mladinskega skvoša doslej.