Minister za zdravje Tomaž Gantar / Foto: zajem zaslona

Za vse bolnike bo poskrbljeno

Včeraj so v Kranju potrdili 75 novih primerov okužb, v Domžalah 53, v Škofji Loki 39, v Radovljici 38, Kamniku 29, na Jesenicah 25, v Gorenji vasi - Poljanah 15, Železnikih in Šenčurju po 14, na Bledu in v Tržiču po dvanajst, v Žireh enajst, v Bohinju deset, v Mengšu devet, v Cerkljah na Gorenjskem in Komendi po šest, v Preddvoru in Žirovnici po pet, v Medvodah in Vodicah po štiri, v Kranjski Gori tri, v Naklem in Gorjah pa po dve novi okužbi. V gorenjski statistični regiji je pojavnost že 759 na sto tisoč prebivalcev v 14 dneh.

Ljubljana – Po rekordnem številu okužb v Sloveniji (v torek kar 1503), sta na popoldanski novinarski konferenci spregovorila minister za zdravje Tomaž Gantar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da se vsa Evropa srečuje s porastom števila okužb in tudi pri nas smo včeraj zabeležili rekordno število. Ministra številke skrbijo, sprejeti ukrepi pa v tem in naslednjem tednu še ne kažejo učinka, saj zaradi inkubacijske dobe prihaja do zamika za deset do štirinajst dni. Minister je zagotovil, da bodo vsi bolniki, ki to potrebujejo, deležni zdravljenja in bodo sprejeti v bolnišnico.

»Skušamo vzdrževati zdravstveni sistem, ki bo služil vsem bolnikom, na drugi strani pa sproti zagotavljati postelje za covid-19 bolnike,« je dejal. Ta čas je zasedenih 333 bolniških postelj, potrebe se povečujejo za deset do dvanajst postelj dnevno. Skušajo ohranjati tudi druga zdravljenja, od scenarija, ko bi bili pred zlomom zdravstvenega sistema, pa smo še daleč, je zagotovil.

»Epidemija še ni obvladana, potrebna sta previdnost in pravočasno ukrepanje. Vsakdo bi se moral ravnati, kot da je okužen. To je v tem trenutku edina pot, da lahko okužbe omejimo. Edini učinkovit ukrep je poleg mask in razkuževanja vzdrževanje distance. Moramo se ga držati vsi, dosledno, brez izjeme,« je opozoril. Kot je dejal, je bolezen še vedno nepredvidljiva, na neki način neznanka; rizična je predvsem za starejše, a obolevajo tudi mlajši, v bolnišnici so tudi otroci, zato pred njo ni varen nihče.

Glede izdajanja karantenskih odločb je minister dejal, da so karantene zelo učinkovit ukrep v fazi, ko je kontaktom mogoče slediti. Zdaj je virusa enostavno preveč in sledenje kontaktom ni več možno. V primeru, da je zaposleni v stiku s sodelavcem, ki je okužen, je treba preveriti, ali zaposleni lahko opravlja delo na domu. V primeru, da to ni možno, mu osebni zdravnik izda potrdilo o bolniškem dopustu za obdobje karantene. Prav tako osebni zdravnik odloči, ali je potrebno testiranje. »Formalno se ne spremeni nič, le odločba ni več izdana,« je dejal in dodal, da tak sistem uporabljajo tudi druge države.

Ministrica Simona Kustec pa je predstavila Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti.

Odgovorila je tudi na vprašanje glede nedelovanja spletnih učilnic Arnesa, do težav je prišlo tako včeraj kot danes dopoldne, po opozorilu novinarke RTV Slovenija pa naj sistem ne bi deloval tudi danes popoldne. Ministrica je težave obžalovala in zagotovila, da so se takoj sestali s predstavniki Arnesa in dobili zagotovilo, da so vse težave odpravljene in da bo sistem v prihodnje deloval nemoteno in stabilno.

Dejala je tudi, da sistem šolanja v tem tednu ostaja takšen, kot je trenutno. Naslednji teden sledijo šolske počitnice, proti koncu prihodnjega tedna pa bodo glede na aktualno epidemiološko situacijo sprejeli odločitev, kako bodo šolanje organizirali po počitnicah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Skrb za zdravje je obdavčena

Udeleženci posveta o bolniški odsotnosti so bili soglasni, da je treba predpise s tega področja spremeniti.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 2. januar 2014 / 14:22

Celoletni horoskop

Leto 2014 je v znamenju Konja oziroma Ma. Njegov letni čas je poletje in zahodno znamenje je Dvojček. Čaka nas živahno in ognjevito leto z obilo dogodivščinami. Vse bo sama akcija, saj se bodo odločit...

Gorenjska / četrtek, 2. januar 2014 / 14:13

Vreme turistov ni odgnalo

Na Bledu z dežniki, v Kranjski Gori in na Voglu smučajo kljub slabemu vremenu. V prazničnih dneh je v največjih gorenjskih turističnih središčih gostov toliko kot v preteklih letih.

Šenčur / četrtek, 2. januar 2014 / 13:38

Blagoslovili konje

Srednja vas – V Srednji vasi pri Šenčurju se je letošnje, že dvajsete blagoslovitve konj pri podružnični cerkvi sv. Radegunde udeležilo petdeset konj. Po maši jih je blagoslovil šenčurski župnik Ur...

Kronika / četrtek, 2. januar 2014 / 13:37

Manj policistov v pisarnah, več na terenu

V Kranjski Gori in na Bledu so sredi lanskega leta ukinili 24-urno dežurstvo na policijskih postajah. Izkušnje zadnjih nekaj mesecev kažejo, da je šlo za dobro odločitev, pravi komandir Policijske pos...

Kultura / četrtek, 2. januar 2014 / 13:36

Med podobo in življenjem

V Galeriji Prešernove hiše je na ogled zanimiva razstava z naslovom Črtomirov poslednji boj. Predstavljen je Prešernov Krst pri Savici v likovni umetnosti in Črtomirov čas v arheoloških predmetih.