Pozdrav iz kuhinje v Vili Planinka

Dve različni okusni gorenjski izkušnji

Teden restavracij je bil letos med 9. in 18. oktobrom, seveda ob upoštevanju priporočil in uredb NIJZ. Žal ga gorenjski gostinci niso mogli izpeljati do konca, vanj je namreč posegla novonastala situacija zaradi covida-19.

Ob začetku Tedna restavracij smo se oglasili v restavraciji Vile Planinka na Jezerskem in okušali meni Tedna restavracij v Gostišču Draga v Begunjah. Doživeli smo dve popolnoma različni izkušnji.

V restavraciji opevanega butičnega hotela Vile Planinka na Jezerskem smo se odločili za ribji meni. Na mizo smo dobili najprej pozdrav iz kuhinje: dvojno močno juho iz olupkov gomolja zelene z domačim grisinom in babaganuš z ajdovimi »kokicami«. Sledile so še tri jedi: prvi je na mizo prišel tatar pese s tartufi in jezerskim čajem, za glavno jed je bil smuč s pirejem črne leče in maslenim pehtranom, za sladico pa sveža rikota z jabolkom, lešniki, olivnim oljem in sladoledom bazilike. Lahko smo izbirali tudi med vinsko spremljavo z izbranimi vini biodinamičnega vinarja iz Štajerske, Božidarja Zorjana iz Tinjske Gore, ali pa brezalkoholno s sokovi Sadjarstva Rožman s Kozjanskega. Ravno pravšnji pristop strežbe, drzna kombinacija nekaterih okusov, umirjena okolica so nas navdušili. Osebno mi je najbolj ostala v spominu glavna jed, ki so jo postregli na protokolarnem krožniku, kot so mi razložili. Jed s smučem je z vsakim grižljajem postajala okusnejša, me je pa kar dolgo časa puščala v razmišljanju, ali mi je drznost rahlo ekstravagantne jedi všeč. Poleg jedi z menija sem se odločila še za dodatni krožnik, saj me je zanimal okus tatarca, kot so preprosto naslovili jed. Zorjena govedina, kapre, rdeča čebula in pesin opečen kruh so prišli na mizo kot hladna predjed. Odločitev je bila prava.

Kot smo že omenili, nam je v jesenskem Tednu restavracij uspelo okušati meni tedna restavracij še v Gostišču Draga v Begunjah. Izkušnja je bila zelo različna od tiste v Vili. Okolica je bila drugačna, okusi bolj domači, porcije večje. Vendar po našem mnenju celotne izkušnje v Vili in Dragi niti ne moremo primerjati – sta precej unikatni in samosvoji.

V Dragi smo izbirali med divjačinskim in ribjim menijem, a smo se ponovno odločili za ribjega. Začelo se je ravno tako s pozdravom iz kuhinje, sledil je krožnik s prekajenim govejim jezikom, hrenovim sladoledom, bučnim oljem in dodanimi mini domačimi vložninami, ki so krožnik resnično nadgradile. Naslednja je prišla na vrsto pastinakova kremna juha z rdečo peso, kot glavno jed pa smo tokrat okušali izjemno mehko hobotnico s pirino rižoto z zelenjavo in dodano peno Likozarjevega krompirja. Odločili pa so se, da sladico – bučno drož pito – ponudijo v dodatni ponudbi, vendar je bil že brez nje trihodni meni s pozdravom iz kuhinje izjemno kvalitetno in okusno pozno kosilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 13. avgust 2015 / 11:20

Strune navdušile na obali

Medvode – Skupina Strune je nedavno gostovala v hotelu Delfin v Izoli ter z zelo uspešnim koncertom navdušila vse zbrane. Nastopili so v polni sestavi, s harmoniko, tremi tamburicami, basovsko in r...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Začenja se Ostriginale

V  petek bosta notranjost in vrt pri Rdeči ostrigi v Škofji Loki za teden dni oživela. MKC pri Rdeči ostrigi namreč tam pripravlja festival Ostriginale, ki se bo ob 23. uri začel s koncertom...

Gorenjska / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Selimo se v nove prostore

Oktobra bo minilo šestdeset let, odkar redno izhaja Gorenjski glas. V jubilejnem letu se je (bo) zvrstilo več prireditev, največ obiska pa pričakujemo 22. septembra v Preddvoru, kjer bomo skupaj s...

Gorenjska / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Bančna previdnost pomeni prednost za varčevalce

"Da je Gorenjska banka previdna banka, pomeni prednost za varčevalce," pravi predsednik uprave Zlatko Kavčič in poudarja, da banka v zadnjih letih zaradi slabih naložb ni imela izgub. Kot pravi, so se...

Gorenjska / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Slovenci vseh dežel, sprostimo se!

Zdi se, da bi nas nekateri radi še bolj sprostili. Naredili to družbo takšno, da bi bili v njej manj vpeti in napeti. A bojim se, da sproščenosti človeku ne morejo dati ne stranke ne vlada ne država,...

Gorenjska / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

V Buzuniji posredovali tudi Slovenci

Bojne skupine Evropske unije (EUBG) delujejo pod vodstvom EU na podlagi zahteve Združenih narodov, njihovo poslanstvo pa je preprečevanje konfliktov, razdvajanje sprtih strani s silo, izvajanje evakua...