Pozdrav iz kuhinje v Vili Planinka

Dve različni okusni gorenjski izkušnji

Teden restavracij je bil letos med 9. in 18. oktobrom, seveda ob upoštevanju priporočil in uredb NIJZ. Žal ga gorenjski gostinci niso mogli izpeljati do konca, vanj je namreč posegla novonastala situacija zaradi covida-19.

Ob začetku Tedna restavracij smo se oglasili v restavraciji Vile Planinka na Jezerskem in okušali meni Tedna restavracij v Gostišču Draga v Begunjah. Doživeli smo dve popolnoma različni izkušnji.

V restavraciji opevanega butičnega hotela Vile Planinka na Jezerskem smo se odločili za ribji meni. Na mizo smo dobili najprej pozdrav iz kuhinje: dvojno močno juho iz olupkov gomolja zelene z domačim grisinom in babaganuš z ajdovimi »kokicami«. Sledile so še tri jedi: prvi je na mizo prišel tatar pese s tartufi in jezerskim čajem, za glavno jed je bil smuč s pirejem črne leče in maslenim pehtranom, za sladico pa sveža rikota z jabolkom, lešniki, olivnim oljem in sladoledom bazilike. Lahko smo izbirali tudi med vinsko spremljavo z izbranimi vini biodinamičnega vinarja iz Štajerske, Božidarja Zorjana iz Tinjske Gore, ali pa brezalkoholno s sokovi Sadjarstva Rožman s Kozjanskega. Ravno pravšnji pristop strežbe, drzna kombinacija nekaterih okusov, umirjena okolica so nas navdušili. Osebno mi je najbolj ostala v spominu glavna jed, ki so jo postregli na protokolarnem krožniku, kot so mi razložili. Jed s smučem je z vsakim grižljajem postajala okusnejša, me je pa kar dolgo časa puščala v razmišljanju, ali mi je drznost rahlo ekstravagantne jedi všeč. Poleg jedi z menija sem se odločila še za dodatni krožnik, saj me je zanimal okus tatarca, kot so preprosto naslovili jed. Zorjena govedina, kapre, rdeča čebula in pesin opečen kruh so prišli na mizo kot hladna predjed. Odločitev je bila prava.

Kot smo že omenili, nam je v jesenskem Tednu restavracij uspelo okušati meni tedna restavracij še v Gostišču Draga v Begunjah. Izkušnja je bila zelo različna od tiste v Vili. Okolica je bila drugačna, okusi bolj domači, porcije večje. Vendar po našem mnenju celotne izkušnje v Vili in Dragi niti ne moremo primerjati – sta precej unikatni in samosvoji.

V Dragi smo izbirali med divjačinskim in ribjim menijem, a smo se ponovno odločili za ribjega. Začelo se je ravno tako s pozdravom iz kuhinje, sledil je krožnik s prekajenim govejim jezikom, hrenovim sladoledom, bučnim oljem in dodanimi mini domačimi vložninami, ki so krožnik resnično nadgradile. Naslednja je prišla na vrsto pastinakova kremna juha z rdečo peso, kot glavno jed pa smo tokrat okušali izjemno mehko hobotnico s pirino rižoto z zelenjavo in dodano peno Likozarjevega krompirja. Odločili pa so se, da sladico – bučno drož pito – ponudijo v dodatni ponudbi, vendar je bil že brez nje trihodni meni s pozdravom iz kuhinje izjemno kvalitetno in okusno pozno kosilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 15. oktober 2019 / 13:19

Prespal je na policijski postaji

Kamniška Bistrica – Na cesti Stahovica–Kamniška Bistrica se je v soboto zgodila prometna nesreča, do katere je prišlo zaradi alkoholiziranosti in nepravilne strani vožnje povzročitelja. Ta je trčil...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 20. april 2013 / 07:00

Voznik po nesreči pobegnil

Škofja Loka - Škofjeloški policisti so bili v torek zvečer obveščeni o prometni nesreči v Lipici pri Škofji Loki, v kateri se je lažje poškodovala mlajša peška, povzročitelj pa j...

GG Plus / sobota, 20. april 2013 / 07:00

Uspešna smučarska sezona še ni zaključena

Kranj - Nekatera slovenska smučišča so še vedno prekrita z debelo snežno odejo, nekatera obratujejo ob koncih tedna in bodo tudi ob prvomajskih praznikih. V Združenju slovenskih...

Škofja Loka / sobota, 20. april 2013 / 07:00

Delna cestna zapora v Puštalu

Škofja Loka - Zaradi gradnje kanalizacije bo v naselju Puštal pri Škofji Loki predvidoma do 31. maja delno oviran promet na odseku lokalne ceste v smeri doline Hrastnice, med hiš...

Šport / sobota, 20. april 2013 / 07:00

Je lep, pa tudi težak

"Če bi poznal progo, bi lahko postavil boljši čas," je dejal Kamničan Sebastjan Zarnik, prvi zmagovalec Najnaj21, ki se bo letos osredotočil predvsem na daljše gorske teke, tim. Sky Race.

Šport / sobota, 20. april 2013 / 07:00

Mali maraton po hribih nad Škofjo Loko

Najnaj21: najtežji in najlepši mali maraton s startom in ciljem na Sv. Andreju sta najhitreje pretekla Sebastjan Zarnik in Mihaela Tušar.