Pozdrav iz kuhinje v Vili Planinka

Dve različni okusni gorenjski izkušnji

Teden restavracij je bil letos med 9. in 18. oktobrom, seveda ob upoštevanju priporočil in uredb NIJZ. Žal ga gorenjski gostinci niso mogli izpeljati do konca, vanj je namreč posegla novonastala situacija zaradi covida-19.

Ob začetku Tedna restavracij smo se oglasili v restavraciji Vile Planinka na Jezerskem in okušali meni Tedna restavracij v Gostišču Draga v Begunjah. Doživeli smo dve popolnoma različni izkušnji.

V restavraciji opevanega butičnega hotela Vile Planinka na Jezerskem smo se odločili za ribji meni. Na mizo smo dobili najprej pozdrav iz kuhinje: dvojno močno juho iz olupkov gomolja zelene z domačim grisinom in babaganuš z ajdovimi »kokicami«. Sledile so še tri jedi: prvi je na mizo prišel tatar pese s tartufi in jezerskim čajem, za glavno jed je bil smuč s pirejem črne leče in maslenim pehtranom, za sladico pa sveža rikota z jabolkom, lešniki, olivnim oljem in sladoledom bazilike. Lahko smo izbirali tudi med vinsko spremljavo z izbranimi vini biodinamičnega vinarja iz Štajerske, Božidarja Zorjana iz Tinjske Gore, ali pa brezalkoholno s sokovi Sadjarstva Rožman s Kozjanskega. Ravno pravšnji pristop strežbe, drzna kombinacija nekaterih okusov, umirjena okolica so nas navdušili. Osebno mi je najbolj ostala v spominu glavna jed, ki so jo postregli na protokolarnem krožniku, kot so mi razložili. Jed s smučem je z vsakim grižljajem postajala okusnejša, me je pa kar dolgo časa puščala v razmišljanju, ali mi je drznost rahlo ekstravagantne jedi všeč. Poleg jedi z menija sem se odločila še za dodatni krožnik, saj me je zanimal okus tatarca, kot so preprosto naslovili jed. Zorjena govedina, kapre, rdeča čebula in pesin opečen kruh so prišli na mizo kot hladna predjed. Odločitev je bila prava.

Kot smo že omenili, nam je v jesenskem Tednu restavracij uspelo okušati meni tedna restavracij še v Gostišču Draga v Begunjah. Izkušnja je bila zelo različna od tiste v Vili. Okolica je bila drugačna, okusi bolj domači, porcije večje. Vendar po našem mnenju celotne izkušnje v Vili in Dragi niti ne moremo primerjati – sta precej unikatni in samosvoji.

V Dragi smo izbirali med divjačinskim in ribjim menijem, a smo se ponovno odločili za ribjega. Začelo se je ravno tako s pozdravom iz kuhinje, sledil je krožnik s prekajenim govejim jezikom, hrenovim sladoledom, bučnim oljem in dodanimi mini domačimi vložninami, ki so krožnik resnično nadgradile. Naslednja je prišla na vrsto pastinakova kremna juha z rdečo peso, kot glavno jed pa smo tokrat okušali izjemno mehko hobotnico s pirino rižoto z zelenjavo in dodano peno Likozarjevega krompirja. Odločili pa so se, da sladico – bučno drož pito – ponudijo v dodatni ponudbi, vendar je bil že brez nje trihodni meni s pozdravom iz kuhinje izjemno kvalitetno in okusno pozno kosilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 12. februar 2009 / 07:00

Prvič z vsemi štirimi

Volkswagnov lahki dostavnik Caddy je dobil zmogljiv štirikolesni pogon.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 18:46

Bojana Beovič: Izjemen porast okuženih

Ljubljana – Po ocenah je v Sloveniji okužena ena oseba od stotih, torej je aktivno okužen odstotek prebivalstva. Virus se širi izjemno hitro. In četudi bodo sedanji ukrepi »prijeli«, v drugem tednu...

GG Plus / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 15:31

Naglič, priimek iz greha

Začenjamo objavljati novo rubriko o gorenjskih priimkih. Njen avtor je profesor zgodovine Tino Mamić (48) iz Kopra, ki po naročilu izdeluje družinska drevesa, piše rodbinske kronike in razlage pomene...

Slovenija / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 15:21

Lani skoraj štiriinpetdeset milijonov ton e-odpadkov

Kranj – Ob tretjem mednarodnem dnevu e-odpadkov (14. oktober) se je WEEE forum, evropsko združenje skupnih shem ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, osredotočil na ozaveščanje o pro...

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 15:00

V Ameriki je nujno dvoje: umreti in plačevati davke

Jurček Žmauc, predsednik Slovensko-ameriškega poslovnega združenja v Clevelandu, o tem, kaj čaka slovenska podjetja, ki želijo vstopiti na trg ZDA.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 14:58

Največ za gradnjo vodovodov

V Občini Gorenja vas - Poljane v proračunu za prihodnje leto načrtujejo dobrih 10,5 milijona evrov prihodkov, od tega bodo dobrih štirideset odstotkov sredstev namenili za naložbe.