Porove jedi

Por je v kuhinji široko uporaben. Jedi popestri tako z okusom kot tudi s hranilno vrednostjo, zelo dobro pa se izkaže v kombinaciji s slanino in jajci.

Za pripravo porovega narastka z ajdovo kašo potrebujemo: 300 g ajdove kaše, 2 večja pora, 150 g slanine, 2 stroka česna, 4 jajca, 1 lonček kisle smetane, 2 dl mleka, sol in poper.

Ajdovo kašo solimo, zalijemo s 5 dl vode in jo kuhamo toliko časa, da posrka vso tekočino – približno 15 minut. Slanino narežemo na majhne kocke, por na kolesa, česen nasekljamo. Ponev segrejemo in na njej popečemo slanino. Dodamo česen in por ter vse skupaj pražimo 10 minut. Po okusu popramo, soliti ni treba, saj je slanina že dovolj slana. Nazadnje primešamo še ajdovo kašo. Vse skupaj prestavimo v namaščen pekač in prelijemo s prelivom. Preliv pripravo tako, da skupaj stepemo jajca, kislo smetano in mleko. Z vilicami malo premešamo, da se preliv enakomerno razporedi med ajdovo kašo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut.

Nasvet: Celoten narastek lahko popestrimo še z naribanim sirom, ki ga vmešamo v preliv. Včasih je treba obroke skuhati vnaprej ali za več oseb, ki jedo ob različnem času. V tem primeru se porov narastek z ajdovo kašo odlično izkaže. Okusen je tako topel kot tudi hladen, brez problema pa ga lahko tudi pogrejemo.

Za pripravo pora z jajci potrebujemo: 1 večji por, 1 debelejšo rezino slanine, 4 jajca, poper.

Por narežemo na kolesa, slanino na tanjše trakove ali manjše kocke. Ponev segrejemo in na njej pečemo slanino. Dodamo por in pražimo 10 minut, da se ta zmehča. Nazadnje v ponev ubijemo še jajca in mešamo toliko časa, da jajca zakr­knejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 3. maj 2018 / 21:24

Srečanje s pesmijo v srcu

Šenčur – Tradicionalna, že šesta Šenčurska glasbena srečanja, ki nastajajo v organizaciji Društva upokojencev Šenčur, so našla prostor v ljudskih srcih, kar dokazuje tudi zelo soliden obisk vseh gl...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 15. januar 2015 / 13:17

Soriška planina ni na Hrvaškem

Pridi, popotnik, smučar, sankač, smučarski tekač, pohodnik, postoj, se naužij! In smo se naužili – na tekaški progi in na smučišču ...

Razvedrilo / četrtek, 15. januar 2015 / 13:09

Za petdeset let petdeset gostov

Marjan Hafnar, samostojni podjetnik iz Bitenj, ki je v začetku januarja dopolnil petdeset let, je praznično srečanje z Abrahamom slavil s petdesetimi gosti. Vsi sicer niso vztrajali do konca, so se pa...

Rekreacija / četrtek, 15. januar 2015 / 12:55

Premikanje po snegu

Snega v dolinah se najbolj razveselijo smučarski tekači.

Razvedrilo / četrtek, 15. januar 2015 / 12:49

Gasilcev ne bo

V zadnji oddaji oziroma na velikem finalu šova Slovenija ima talent decembra lani so POP TV-jevci s kar precej pompa najavili novo oddajo Gasilci: Enota 14. Vendar kot kaže, letos gasilskega realistič...

Kronika / četrtek, 15. januar 2015 / 12:45

Roparja je posnela kamera

V petek zvečer so oropali poslovalnico Pošte Slovenije na Tavčarjevi cesti na Jesenicah. Dva storilca – eden je imel orožje – je posnela kamera.