Tuhinjska postrv in pirina rižota z zelenjavo

Slovenska večerja

Letošnje poletje je bilo posebno tudi za Terme Snovik. Dogajanje so pač prilagodili razmeram zaradi prisotnosti covida-19. Zagotovo je zanimiv večer slovenske kulinarike s poudarkom na jedeh iz njihovega konca, ki ga pospremijo tudi zvoki harmonike in okus piva domačega malega pivovarja.

V Termah Snovik so pripravili zanimivo kulinarično doživetje, ki so ga doslej organizirali enkrat tedensko in ga poimenovali Slovenski kulinarični večer z izbranimi okusi Tuhinjske doline ob zvokih slovenske glasbe. Gostila ga je (in ga bo še naprej, dokler bo ostal v programu) njihova večnamenska dvorana, ki so jo za to priložnost spremenili v jedilnico, saj lahko tako zagotavljajo upoštevanje priporočil in pravil NIJZ; v restavraciji Potočka pa si lahko nekatere jedi s slovenskega menija privoščite tudi v času kosila ali po naročilu. Predvsem je tu v ospredju tuhinjska postrv, ki vam jo pripravijo na žaru ali pečeno v koruzni moki, izbirate pa lahko med različnimi prilogami.

Pester izbor jedi

Slovenska večerja poleg postrvi postreže še z ne­katerimi slovenskimi jedmi, s poudarkom na tistih, ki jih v teh krajih bolj poznajo. Gostje lahko izbirajo med govejo in gobovo juho, si privoščijo kremno polento z domačo skuto, firštov golaž s tuhinjsko filo, posežejo po pečenki in praženem krompirju, skutnih štrukljih, nekaj je tudi piščanca, pri sladicah pa izbirajo med jabolčno čežano, jabolčnim zavitkom in narastkom, razloži vodja gostinstva v Termah Sašo Zager. Prisotni na večerji lahko degustirajo tudi pivo iz Domače pivovarne pod Menino Menin'c.

Izvedeli smo še, da dajejo v Snoviku velik pomen Kneippovi filozofiji, ki so jo vpeljali tudi v kulinariko, in na ta način poskušajo gostom približati zdravje na krožniku. Imajo tudi svoj zeliščni in začimbni ter zelenjavni vrt.

Okusi Kamnika

Med v meniju naštetimi slovenskimi jedmi nekatere podrobneje opišejo oziroma razložijo Okusi Kamnika. Poleg že omenjene tuhinjske postrvi, ki jo gojijo v reki Nevljici in jo gostje lahko uživajo pripravljeno na različne načine, ponujajo tudi tuhinjsko filo. Jed, ki so jo nekoč pripravljali samo ob največjih praznikih, zato je marsikje še danes na mizi samo ob veliki noči. Osnovne sestavine so šunka oziroma prekajeno meso, bel kruh, jajca, čebula, smetana in začimbe. Od kod ime za golaž, smo ravno tako našli razlago na straneh Okusov Kamnika: firštov divjačinski golaž predstavlja spomin na izročilo lova v Kamniški Bistrici, obenem pa na pomen divjačine kot kulinarične specialitete. Lov je namreč pripadal vladajočim. Golaž je povezan z lovskim pohodom članov vladarske rodbine nadvojvode Karla II., ki je leta 1564 v bližini Predaslja na enem izmed lovskih pohodov s celotnim cesarskim spremstvom obedoval ob kamniti mizi, na kateri se je ohranil tudi zapis o omenjenem dogodku. Ta je bila kasneje imenovana za firštovo (izraz Fürst v nemščini pomeni knez, vladar) in je privabljala številne visoke obiskovalce. Tako pa je ime dobila tudi jed, ki ima pridih gosposkega.

Čežana »za pet prstov obliznit«

Slovenski kulinarični večer v Termah Snovik je sicer samopostrežen, s strogim upoštevanjem vseh pravil, priporočil, varnostnih in higienskih ukrepov NIJZ. A kljub epidemiološki situaciji je vzdušje prijetno in strežno osebje vam odgovori na sleherno vprašanje, ki se vam porodi v zvezi s hrano.

Tako Advija Halilović, vodja kuhinje, kot Sašo Zager, vodja gostinstva, sta v Termah Snovik že kar nekaj časa, oba pa sta Velenjčana. Advija je tu že osem let, medtem ko je vodja kuhinje postala nedavno, Sašo pa dobri dve leti in pol. Razložita nam, da je posebnost firštovega golaža tudi v tem, da mu dodajo gobe, in da gre pri tokratni čežani za kombinacijo jabolk in hrušk. Morda se sliši enostavno: malce sadje pokuhaš, ga zmečkaš, ravno prav sladkaš in že je nared. Glede na nežen in prijeten okus čežane se mogoče za vsem skriva še kaj več, kakšna kuharska skrivnost, ki jo je tokrat odražal Advijin nasmešek. Na trditev, da je golaž naslednji dan menda še boljši, nam Advija odgovori, da bo držalo, vendar mora biti tudi pravilno ohlajen. Koliko ur pa porabi za njegovo pripravo, nas je še zanimalo. Kake tri ure ga je kuhala, še pove.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 13. februar 2016 / 00:05

Peticija za ohranitev Peka

Gibanje OPS bo peticijo dostavilo premierju.

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / petek, 4. september 2015 / 16:02

Veseli medeni in konjeniški dnevi v Žirovnici

Žirovnica – Na prireditvenem prostoru KK Stol pod vasjo Breznica se danes zvečer s koncertom skupin Calypso in Učiteljice začenjajo letošnji Veseli dnevi v Žirovnici. Jutri v sklopu Medenega dne pr...

Šport / petek, 4. september 2015 / 15:28

Na Zarici vodilna ekipa druge lige

Kranj – Zaradi igranja kvalifikacijskih tekem slovenske nogometne reprezentance za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2016 bodo nogometaši v prvi slovenski nogometni ligi Telekom tekme devetega k...

Šport / petek, 4. september 2015 / 15:28

Krvavec Trail vikend

Kranj – ŠD Divji zajci, Kranjska zimska tekaška liga, RTC Krvavec in Intersport 5. in 6. septembra pripravljajo Krvavec Trail vikend, atraktiven športni konec tedna na pobočjih Krvavca. Jutri bodo...

Kultura / petek, 4. september 2015 / 15:27

Korošci in Kranjci v Šenčurju

Šenčur – V muzeju v Šenčurju bodo jutri, 5. septembra, ob 18. uri odprli razstavo dvajsetih slikarjev, ki so sodelovali na drugem Ex temporu Korošcev in Kranjcev Šenčur 2015. Razstava bo na ogled d...

Tržič / petek, 4. september 2015 / 13:27

Ta nedelja bo Šuštarska nedelja

Tržič – Na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, bodo tržiške ulice oživele s tradicionalnim šuštarskim praznikom. Na več kot tristo stojnicah bo mogoče kupiti marsikaj, tudi obutev po ugodni...