Tuhinjska postrv in pirina rižota z zelenjavo

Slovenska večerja

Letošnje poletje je bilo posebno tudi za Terme Snovik. Dogajanje so pač prilagodili razmeram zaradi prisotnosti covida-19. Zagotovo je zanimiv večer slovenske kulinarike s poudarkom na jedeh iz njihovega konca, ki ga pospremijo tudi zvoki harmonike in okus piva domačega malega pivovarja.

V Termah Snovik so pripravili zanimivo kulinarično doživetje, ki so ga doslej organizirali enkrat tedensko in ga poimenovali Slovenski kulinarični večer z izbranimi okusi Tuhinjske doline ob zvokih slovenske glasbe. Gostila ga je (in ga bo še naprej, dokler bo ostal v programu) njihova večnamenska dvorana, ki so jo za to priložnost spremenili v jedilnico, saj lahko tako zagotavljajo upoštevanje priporočil in pravil NIJZ; v restavraciji Potočka pa si lahko nekatere jedi s slovenskega menija privoščite tudi v času kosila ali po naročilu. Predvsem je tu v ospredju tuhinjska postrv, ki vam jo pripravijo na žaru ali pečeno v koruzni moki, izbirate pa lahko med različnimi prilogami.

Pester izbor jedi

Slovenska večerja poleg postrvi postreže še z ne­katerimi slovenskimi jedmi, s poudarkom na tistih, ki jih v teh krajih bolj poznajo. Gostje lahko izbirajo med govejo in gobovo juho, si privoščijo kremno polento z domačo skuto, firštov golaž s tuhinjsko filo, posežejo po pečenki in praženem krompirju, skutnih štrukljih, nekaj je tudi piščanca, pri sladicah pa izbirajo med jabolčno čežano, jabolčnim zavitkom in narastkom, razloži vodja gostinstva v Termah Sašo Zager. Prisotni na večerji lahko degustirajo tudi pivo iz Domače pivovarne pod Menino Menin'c.

Izvedeli smo še, da dajejo v Snoviku velik pomen Kneippovi filozofiji, ki so jo vpeljali tudi v kulinariko, in na ta način poskušajo gostom približati zdravje na krožniku. Imajo tudi svoj zeliščni in začimbni ter zelenjavni vrt.

Okusi Kamnika

Med v meniju naštetimi slovenskimi jedmi nekatere podrobneje opišejo oziroma razložijo Okusi Kamnika. Poleg že omenjene tuhinjske postrvi, ki jo gojijo v reki Nevljici in jo gostje lahko uživajo pripravljeno na različne načine, ponujajo tudi tuhinjsko filo. Jed, ki so jo nekoč pripravljali samo ob največjih praznikih, zato je marsikje še danes na mizi samo ob veliki noči. Osnovne sestavine so šunka oziroma prekajeno meso, bel kruh, jajca, čebula, smetana in začimbe. Od kod ime za golaž, smo ravno tako našli razlago na straneh Okusov Kamnika: firštov divjačinski golaž predstavlja spomin na izročilo lova v Kamniški Bistrici, obenem pa na pomen divjačine kot kulinarične specialitete. Lov je namreč pripadal vladajočim. Golaž je povezan z lovskim pohodom članov vladarske rodbine nadvojvode Karla II., ki je leta 1564 v bližini Predaslja na enem izmed lovskih pohodov s celotnim cesarskim spremstvom obedoval ob kamniti mizi, na kateri se je ohranil tudi zapis o omenjenem dogodku. Ta je bila kasneje imenovana za firštovo (izraz Fürst v nemščini pomeni knez, vladar) in je privabljala številne visoke obiskovalce. Tako pa je ime dobila tudi jed, ki ima pridih gosposkega.

Čežana »za pet prstov obliznit«

Slovenski kulinarični večer v Termah Snovik je sicer samopostrežen, s strogim upoštevanjem vseh pravil, priporočil, varnostnih in higienskih ukrepov NIJZ. A kljub epidemiološki situaciji je vzdušje prijetno in strežno osebje vam odgovori na sleherno vprašanje, ki se vam porodi v zvezi s hrano.

Tako Advija Halilović, vodja kuhinje, kot Sašo Zager, vodja gostinstva, sta v Termah Snovik že kar nekaj časa, oba pa sta Velenjčana. Advija je tu že osem let, medtem ko je vodja kuhinje postala nedavno, Sašo pa dobri dve leti in pol. Razložita nam, da je posebnost firštovega golaža tudi v tem, da mu dodajo gobe, in da gre pri tokratni čežani za kombinacijo jabolk in hrušk. Morda se sliši enostavno: malce sadje pokuhaš, ga zmečkaš, ravno prav sladkaš in že je nared. Glede na nežen in prijeten okus čežane se mogoče za vsem skriva še kaj več, kakšna kuharska skrivnost, ki jo je tokrat odražal Advijin nasmešek. Na trditev, da je golaž naslednji dan menda še boljši, nam Advija odgovori, da bo držalo, vendar mora biti tudi pravilno ohlajen. Koliko ur pa porabi za njegovo pripravo, nas je še zanimalo. Kake tri ure ga je kuhala, še pove.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 15. julij 2012 / 07:00

Benečani razstavljajo v Kranju

Kranj - V kranjski Mestni hiši bo do 2. septembra na ogled razstava del akademskih slikarjev in profesorjev z Akademije za likovno umetnost v Benetkah. Razstava, poimenovana V ča...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»S partnerjem sva se kopala v morju. Jaz sem šla ven, on pa je še enkrat skočil noter. Naenkrat sem opazila velikega morskega psa. Sama sem bila zgrožena od strahu, partner pa je bl...

Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Mitjev poljski rock in roll

Včasih je bil obetaven mlad režiser iz Kranja, sedaj je že prepoznavno ime in režiser filma Tu pa tam, ki mu je uspelo na Poljskem.

Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

"Denar pride in gre, spoštovanja pa ne moreš povrniti"

Na POP TV je v začetku oktobra prišel nov resničnostni šov Big Brother slavnih. Gledalci so spoznali deset tekmovalcev: nekateri so bili bolj, drugi manj slavni, nekaj pa je bilo večini povsem neznani...

Nasveti / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Divjačinski hrbet, II.

Grebensko prečenje Košute (2. del) - Divjačinski golaž? Uf, odličen je. Kaj pa prečenje divjačinskega hrbta? Če imamo v mislih prečenje grebena Košute, je tura čudovita. Zaradi neverjetne razgibanosti...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Anketa: Pripravljeni na konkurenco

Pred dvema letoma je na trg električne energije, poleg vrsto let uveljavljenega Elektra Gorenjske, vstopil GEN-I, pred kratkim tudi Petrol. Ste zadovoljni s ceno elektrike, poznate konkurenco, vas mam...