Ana Demšar - Benedičič / Foto: Cveto Zaplotnik

Srečanje pridelovalcev koruze

Pridelovalci so si ogledali poskusni nasad koruze in prisluhnili predstavitvi letošnjih pogojev pridelovanja koruze in ekonomiki pridelovanja.

Primerjava podatkov iz analitičnih kalkulacij Kmetijskega inštituta Slovenije kaže, da so bili letos pri pridelovanju koruze za siliranje stroški za seme za 2,5 odstotka višji kot pred petimi leti, stroški za fitofarmacevtska sredstva so bili višji za 1,7 odstotka, stroški domačega dela pa so bili zaradi zvišanja povprečne letne plače višji za dva odstotka. Stroški za gnojila so bili nižji za 5,4 odstotka.

Bitnje – Kmetijsko gozdarski zavod (KGZ) Kranj, kmetija Šifrer iz Žabnice in semenarske hiše, ki kmetije oskrbujejo s koruznim semenom, so v sredo na Šifrerjevi njivi v Bitnjah pripravili tradicionalno strokovno srečanje pridelovalcev koruze. Udeleženci so si ogledali poskusni nasad z 28 hibridi iz šestih semenarskih hiš in prisluhnili predstavitvi letošnjih pogojev pridelovanja koruze in ekonomiki pridelovanja.

Kot je dejala Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v KGZ Kranj, so bili letos za rast in razvoj koruze dobri naravni pogoji. Padavin je bilo dovolj, temperature so bile optimalne, nadpovprečno je bilo tudi sonca. Z boleznimi in škodljivci ni bilo večjih problemov. Kar zadeva koruznega hrošča, ki ga na Gorenjskem spremljajo od leta 2007 dalje, ugotavljajo, da se je hrošč na Gorenjskem ustalil in da se bodo pridelovalci morali navaditi z njim živeti. V zadnjih treh letih ostaja na približno enaki, a dokaj visoki ravni, pri tem pa so med posameznimi lokacijami razlike. Tam, kjer pri pridelovanju upoštevajo kolobar, je hrošča manj kot tam, kjer ne kolobarijo.

»Letos imamo lepe koruze, pridelek bo dober, običajno je tako enkrat na deset let,« je dejala Kalanova in pohvalila pridelovalce, da znajo že sami zelo dobro določiti, kdaj je koruza primerna za žetev.

In kako je letos z ekonomiko pridelovanja koruze? Ana Demšar - Benedičič, specialistka za ekonomiko kmetijstva v KGZ Kranj, je dejala, da po analitični kalkulaciji Kmetijskega inštituta Slovenije znašajo stroški pridelovanja pri neto hektarskem pridelku petdeset ton koruzne silaže (v silosu) 2210 evrov na hektar, stroški, zmanjšani za proračunske podpore (subvencije in vračilo trošarine), pa nekaj manj kot 1900 evrov. Cena, ki pokriva spremenljive stroške pridelovanja, pa znaša okrog 1100 evrov na hektar. A ker je letos dobra letina in bo ponudba verjetno celo večja od povpraševanja, se bo cena stoječe koruze na trgu verjetno gibala okrog tisoč evrov na hektar.

»Ta cena je nižja kot v letih, ko je koruzne silaže manjkalo, takrat se je gibala od 1200 do 1300 evrov za hektar,« je dejala Ana Demšar - Benedičič. Kmete je tudi pozvala, da naj bodo na kmetijah pozorni na stroške pridelovanja, ki niso samo direktni pridelovalni stroški (seme, gnojila, škropiva, gorivo ...), pač pa tudi stalni stroški, predvsem stroški amortizacije strojev. Dodala je še, da naj tudi glede posameznih kmetijskih opravil izračunajo, kaj se jim bolj splača. Kot primer je navedla setev koruze – ali se bolj splača kupiti svojo sejalnico ali najeti storitev. Izračuni so seveda bolj naklonjeni najetju storitev. Ekonomika naj bo po mnenju Benedičičeve tudi pomemben kriterij pri odločitvi nakupa kmetijske mehanizacije, predvsem glede zmogljivosti strojev. Te naj ustrezajo potrebam kmetije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 25. december 2019 / 15:50

Zdrsnil in pri padcu umrl

Tržič – Tržiški policisti so v soboto zvečer obravnavali smrt moškega, ki je glede na doslej zbrana obvestila umrl zaradi zdrsa na hlodu in posledično padca po strmem terenu nad Tominčevim slapom....

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:37

Pod Storžičem diši po francoski in slovenski kuhinji

Vilo Bella, restavracijo, ki jo je pred leti na Srednji Beli odprla družina Klakočar, nato pa se je izmenjalo nekaj najemnikov, sta sedaj najela Francoza Celine in Sebastien Vermant, v kraj pod Storži...

Razvedrilo / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:36

ManuElla je odletela …

... stockholmski dogodivščini naproti. Švedski Stockholm bo namreč 10., 12. in 14. maja gostitelj treh večerov enainšestdesetega izbora za Pesem Evrovizije, na katerem se bo za zmago potegovalo dvainš...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:23

Muzej, zazrt v prihodnost

V prostorih Infocentra Triglavska roža na Bledu bodo prihodnji četrtek tudi uradno odprli Antimuzej Dežela fizike, v katerem obiskovalca popeljejo skozi zanimivo predstavitev naravnih in fizikalnih po...

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:09

Kako poslovati z Indijo

Poslovnež Davorin Likovič pravi, da indijska podjetja v Sloveniji ne iščejo kapitala, temveč znanje, tehnologije, »know-how«, mlade znanstvenike z dobrimi idejami. Indijski trg je ogromen, vrata slove...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:07

Tatjanin pasijon v ljubljanski cerkvi

Fotografije križevega pota, ki jih je lani ob uprizoritvi Škofjeloškega pasijona posnela fotografinja Tatjana Splichal, sedaj trajno visijo v cerkvi v Podutiku. Avtorica je hvaležna za to priložnost:...