David Kumer in Namphueng med peko bananinih palačink

Bananine palačinke

David Kumer in Namphueng, ki prihaja iz Bangkoka, živita v Soteski, malce zunaj iz Kamnika. Zakonca in njuno kulinarično ekipo smo srečali najprej na Kul petku v Kamniku, potem pa še na Kranski kuhni v Kranju. Znameniti pad thai, piščanec ali zelenjava z indijskimi oreščki ali bambusom in rižem, domači spomladanski zavitki, za najmlajše palačinke z banano, za žejne osvežilni tajski ledeni čaj iz ribeza in limonine trave so bili na meniju njune stojnice. Namphueng razloži, da je pri njih sicer tradicija kombiniranja limonine trave z nekaj mete za hladni ledeni čaj; poznajo pa tudi toplega, kjer združijo limonino travo z ingverjem. »Njihov čaj je precej bolj sladek, kot smo vajeni pri nas. Sladkajo pa ga s sladkornim sirupom,« jo dopolni David, ki se je s tajskimi okusi spoznal pred leti, ko je šel v Bangkok na tritedensko izobraževanje. Tam je srečal Namphueng, ki je kuhala in stregla v hotelu, kjer se je on učil. Preskočila je iskrica in danes skušata tajsko hrano približati Gorenjcem in tudi širše.

David pravi, da mu je tajska hrana všeč ravno zato, ker ne dopušča odstopanja. »Ne moreš med kuho menjati sestavin, ker ti ene zmanjka ali si nanjo pozabil. Tajska kuhinja spada tudi med najhitrejše kuhinje. Nobena kuhinja ne more toliko ljudi postreči hkrati tako hitro,« pojasni David. »Zahteva pa visoke temperature pri kuhi in tudi gibi so bolj komplicirani. Mi na primer nismo navajeni mešanja z zajemalko. Pa nikoli na koncu ne dobiš enakega okusa pri eni jedi. Recept je lahko zelo dober, a ker so surovine sveže in ker enkrat dobiš sadje za jed bolj zrelo, drugič manj, ni končni rezultat nikoli enak.« In Tajci praktično ne solijo, uporabljajo pa veliko sladkorja, še doda David.

Zakonca nam zaupata recept za bananine palačinke za štiri osebe.

Sestavine: 160 g moke, žlička pecilnega praška, 0,5 žličke soli, dve žlici kokosovega sladkorja, 150 ml mleka, jajce, dve žlici kokosovega olja, ena banana.

Postopek: banano olupimo in zmeljemo v mešalniku. Stresemo jo v posodo, dodamo mleko, moko zmešamo s pecilnim praškom, jajcem in dodamo še preostale sestavine. Vse dobro premešamo z mešalnikom. Maso pustimo stati v hladilniku približno deset minut. Nato z majhno zajemalko zajamemo maso in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer okoli sedem centimetrov. Pečemo, dokler se na masi ne pojavijo mehurčki. Nato palačinko obrnemo in pečemo do zlato rjave barve. Pripravljene palačinke prelijemo s čokolado, javorjevim sirupom ali gozdnimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 12. februar 2023 / 10:18

Največ gostov iz Skandinavije

FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici bo izjemnega pomena tudi za turizem, saj se kapacitete polnijo vse do Ljubljane. Pri največjem hotelirju v Zgornjesavski dolini, družbi Hit Alpin...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 27. februar 2015 / 19:03

Nov primer obvodnega posla

Gorenjski kriminalisti razkrivajo vedno nove nezakonitosti pri financiranju menedžerskega prevzema Merkurja. Ta teden so zaradi domnevno nezakonitega obvodnega financiranja ovadili sedem oseb, ki so b...

Kranj / petek, 27. februar 2015 / 18:30

Ob obletnici tudi predavanje

V tem mesecu Društvo za zaščito živali Kranj obeležuje peto leto delovanja, ob zaključku praznovanja pa jutri pripravljajo predavanje o sobivanju otroka in psa.

Razvedrilo / petek, 27. februar 2015 / 16:00

Snežna miss Krvavca

Ljubljansko nakupovalno mesto je praznovalo trinajsti rojstni dan, Televizija Slovenija bo letošnjo Emo gostila jutri zvečer, resničnostni šov Bar prihaja na male zaslone 2. marca ob 20. uri. Snežna m...

Šport / petek, 27. februar 2015 / 14:02

Fak pripravljen, Gregorinova zbolela

Pred biatlonci je svetovno prvenstvo. Na Finsko potujejo v ponedeljek, a brez bolne Teje Gregorin. Cilji so visoki. Domov se želijo vrniti z medaljo.

Kronika / petek, 27. februar 2015 / 14:01

V nesreči umrl 49-letni pešec

Na Koroški Beli se je včeraj ob 15.30 uri zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrl 49-letni pešec, ki ga je povozil tovornjak.