David Kumer in Namphueng med peko bananinih palačink

Bananine palačinke

David Kumer in Namphueng, ki prihaja iz Bangkoka, živita v Soteski, malce zunaj iz Kamnika. Zakonca in njuno kulinarično ekipo smo srečali najprej na Kul petku v Kamniku, potem pa še na Kranski kuhni v Kranju. Znameniti pad thai, piščanec ali zelenjava z indijskimi oreščki ali bambusom in rižem, domači spomladanski zavitki, za najmlajše palačinke z banano, za žejne osvežilni tajski ledeni čaj iz ribeza in limonine trave so bili na meniju njune stojnice. Namphueng razloži, da je pri njih sicer tradicija kombiniranja limonine trave z nekaj mete za hladni ledeni čaj; poznajo pa tudi toplega, kjer združijo limonino travo z ingverjem. »Njihov čaj je precej bolj sladek, kot smo vajeni pri nas. Sladkajo pa ga s sladkornim sirupom,« jo dopolni David, ki se je s tajskimi okusi spoznal pred leti, ko je šel v Bangkok na tritedensko izobraževanje. Tam je srečal Namphueng, ki je kuhala in stregla v hotelu, kjer se je on učil. Preskočila je iskrica in danes skušata tajsko hrano približati Gorenjcem in tudi širše.

David pravi, da mu je tajska hrana všeč ravno zato, ker ne dopušča odstopanja. »Ne moreš med kuho menjati sestavin, ker ti ene zmanjka ali si nanjo pozabil. Tajska kuhinja spada tudi med najhitrejše kuhinje. Nobena kuhinja ne more toliko ljudi postreči hkrati tako hitro,« pojasni David. »Zahteva pa visoke temperature pri kuhi in tudi gibi so bolj komplicirani. Mi na primer nismo navajeni mešanja z zajemalko. Pa nikoli na koncu ne dobiš enakega okusa pri eni jedi. Recept je lahko zelo dober, a ker so surovine sveže in ker enkrat dobiš sadje za jed bolj zrelo, drugič manj, ni končni rezultat nikoli enak.« In Tajci praktično ne solijo, uporabljajo pa veliko sladkorja, še doda David.

Zakonca nam zaupata recept za bananine palačinke za štiri osebe.

Sestavine: 160 g moke, žlička pecilnega praška, 0,5 žličke soli, dve žlici kokosovega sladkorja, 150 ml mleka, jajce, dve žlici kokosovega olja, ena banana.

Postopek: banano olupimo in zmeljemo v mešalniku. Stresemo jo v posodo, dodamo mleko, moko zmešamo s pecilnim praškom, jajcem in dodamo še preostale sestavine. Vse dobro premešamo z mešalnikom. Maso pustimo stati v hladilniku približno deset minut. Nato z majhno zajemalko zajamemo maso in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer okoli sedem centimetrov. Pečemo, dokler se na masi ne pojavijo mehurčki. Nato palačinko obrnemo in pečemo do zlato rjave barve. Pripravljene palačinke prelijemo s čokolado, javorjevim sirupom ali gozdnimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 12. september 2017 / 13:11

Lesni peleti so vse bolj kakovostni

Letos so bili rezultati testiranja peletov zelo spodbudni: med petindvajsetimi vzorci ni bilo nobenega neustreznega, kar tri petine pa se jih je uvrstilo v najvišji kakovostni razred.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 20. april 2018 / 16:02

Koncert ruske glasbe in razstava

Škofja Loka – V soboto, 21. aprila, bo ob 18. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki koncert Blagoslovi me, moj talisman, zmagovalcev mednarodnega vokalnega festivala ruske glasbe, ki sicer sodi v (že...

Škofja Loka / petek, 20. april 2018 / 16:01

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Škofja Loka – Zdravstveni dom Škofja Loka in Občina Škofja Loka organizirata spomladansko akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Prvo cepljenje bo v soboto, 21. aprila, drugo 12...

Naklo / petek, 20. april 2018 / 16:00

Čistilna akcija v Podbrezjah

Podbrezje – Tradicionalna pomladanska čistilna akcija v Podbrezjah bo v soboto, 21. aprila, organizirali jo bodo TVD Partizan Podbrezje, Gorenjsko ekološko in turistično društvo Matijovc Podbrezje...

Škofja Loka / petek, 20. april 2018 / 15:59

Jutri cvetlični sejem

Škofja Loka – Na Mestnem trgu v Škofji Loki bo jutri, 21. aprila, od 8. do 12. ure cvetlični sejem. Prirejata ga Skupina za lepšo Loko in Občina Škofja Loka.

Jesenice / petek, 20. april 2018 / 15:59

Za čiste, sortirane odpadke – cenejša hrana

Jesenice – Jutri, v soboto, bo v jeseniški občini potekala čistilna akcija, v kateri sodelujejo krajevne skupnosti, Občina Jesenice in javno komunalno podjetje JEKO. Akcija bo nekaj posebnega, saj...