David Kumer in Namphueng med peko bananinih palačink

Bananine palačinke

David Kumer in Namphueng, ki prihaja iz Bangkoka, živita v Soteski, malce zunaj iz Kamnika. Zakonca in njuno kulinarično ekipo smo srečali najprej na Kul petku v Kamniku, potem pa še na Kranski kuhni v Kranju. Znameniti pad thai, piščanec ali zelenjava z indijskimi oreščki ali bambusom in rižem, domači spomladanski zavitki, za najmlajše palačinke z banano, za žejne osvežilni tajski ledeni čaj iz ribeza in limonine trave so bili na meniju njune stojnice. Namphueng razloži, da je pri njih sicer tradicija kombiniranja limonine trave z nekaj mete za hladni ledeni čaj; poznajo pa tudi toplega, kjer združijo limonino travo z ingverjem. »Njihov čaj je precej bolj sladek, kot smo vajeni pri nas. Sladkajo pa ga s sladkornim sirupom,« jo dopolni David, ki se je s tajskimi okusi spoznal pred leti, ko je šel v Bangkok na tritedensko izobraževanje. Tam je srečal Namphueng, ki je kuhala in stregla v hotelu, kjer se je on učil. Preskočila je iskrica in danes skušata tajsko hrano približati Gorenjcem in tudi širše.

David pravi, da mu je tajska hrana všeč ravno zato, ker ne dopušča odstopanja. »Ne moreš med kuho menjati sestavin, ker ti ene zmanjka ali si nanjo pozabil. Tajska kuhinja spada tudi med najhitrejše kuhinje. Nobena kuhinja ne more toliko ljudi postreči hkrati tako hitro,« pojasni David. »Zahteva pa visoke temperature pri kuhi in tudi gibi so bolj komplicirani. Mi na primer nismo navajeni mešanja z zajemalko. Pa nikoli na koncu ne dobiš enakega okusa pri eni jedi. Recept je lahko zelo dober, a ker so surovine sveže in ker enkrat dobiš sadje za jed bolj zrelo, drugič manj, ni končni rezultat nikoli enak.« In Tajci praktično ne solijo, uporabljajo pa veliko sladkorja, še doda David.

Zakonca nam zaupata recept za bananine palačinke za štiri osebe.

Sestavine: 160 g moke, žlička pecilnega praška, 0,5 žličke soli, dve žlici kokosovega sladkorja, 150 ml mleka, jajce, dve žlici kokosovega olja, ena banana.

Postopek: banano olupimo in zmeljemo v mešalniku. Stresemo jo v posodo, dodamo mleko, moko zmešamo s pecilnim praškom, jajcem in dodamo še preostale sestavine. Vse dobro premešamo z mešalnikom. Maso pustimo stati v hladilniku približno deset minut. Nato z majhno zajemalko zajamemo maso in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer okoli sedem centimetrov. Pečemo, dokler se na masi ne pojavijo mehurčki. Nato palačinko obrnemo in pečemo do zlato rjave barve. Pripravljene palačinke prelijemo s čokolado, javorjevim sirupom ali gozdnimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 18. november 2008 / 07:00

Danes novembrska uskladitev pokojnin

Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se pokojnine usklajujejo z rastjo plač dvakrat na leto, prvič februarja in drugič novembra.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 21. november 2017 / 22:25

Sporočila »velikega« petka

V petek je bil velik dan, dan slovenske hrane, s katerim v Sloveniji spodbujamo uživanje domače, slovenske hrane in zdrav način življenja, še zlasti zajtrkovanje. Podatki in analize kažejo...

Medvode / torek, 21. november 2017 / 18:44

Razglasili najbolj urejene objekte v Medvodah

Medvode – Turistična zveza Medvode je v akciji Moja dežela, lepa in gostoljubna podelila priznanja najbolj urejenim objektom. Med javnimi turističnimi objekti je bil za najbolj urejenega izbran Tur...

Gorenjska / torek, 21. november 2017 / 18:42

Nagradi za Krvavec in Ramada Resort

V Kitzbühelu so podelili nagrade World Ski Awards. Najboljše smučišče je Krvavec, smučarski hotel pa kranjskogorska Ramada Resort.

Medvode / torek, 21. november 2017 / 18:42

Parkeljni strašili v Goričanah

Šesta Noč parkeljnov v Goričanah je bila rekordna tako po številu obiskovalcev, po ocenah organizatorjev se jih je zbralo okrog šest tisoč, kot po številu nastopajočih. Predstavilo se je sedemindvajse...

Šport / torek, 21. november 2017 / 15:01

V drugi ligi poraz Zarice Kranj

Kranj – Nogometaši v drugi ligi so odigrali tekme 16. kroga. Rezultati gorenjskih ekip: Roltek Dob – Nafta 1903 1 : 0, Drava Ptuj – Zarica Kranj 2 : 0, Cherrybox 24 Tabor Sežana – Kalcer Radomlje 0...