David Kumer in Namphueng med peko bananinih palačink

Bananine palačinke

David Kumer in Namphueng, ki prihaja iz Bangkoka, živita v Soteski, malce zunaj iz Kamnika. Zakonca in njuno kulinarično ekipo smo srečali najprej na Kul petku v Kamniku, potem pa še na Kranski kuhni v Kranju. Znameniti pad thai, piščanec ali zelenjava z indijskimi oreščki ali bambusom in rižem, domači spomladanski zavitki, za najmlajše palačinke z banano, za žejne osvežilni tajski ledeni čaj iz ribeza in limonine trave so bili na meniju njune stojnice. Namphueng razloži, da je pri njih sicer tradicija kombiniranja limonine trave z nekaj mete za hladni ledeni čaj; poznajo pa tudi toplega, kjer združijo limonino travo z ingverjem. »Njihov čaj je precej bolj sladek, kot smo vajeni pri nas. Sladkajo pa ga s sladkornim sirupom,« jo dopolni David, ki se je s tajskimi okusi spoznal pred leti, ko je šel v Bangkok na tritedensko izobraževanje. Tam je srečal Namphueng, ki je kuhala in stregla v hotelu, kjer se je on učil. Preskočila je iskrica in danes skušata tajsko hrano približati Gorenjcem in tudi širše.

David pravi, da mu je tajska hrana všeč ravno zato, ker ne dopušča odstopanja. »Ne moreš med kuho menjati sestavin, ker ti ene zmanjka ali si nanjo pozabil. Tajska kuhinja spada tudi med najhitrejše kuhinje. Nobena kuhinja ne more toliko ljudi postreči hkrati tako hitro,« pojasni David. »Zahteva pa visoke temperature pri kuhi in tudi gibi so bolj komplicirani. Mi na primer nismo navajeni mešanja z zajemalko. Pa nikoli na koncu ne dobiš enakega okusa pri eni jedi. Recept je lahko zelo dober, a ker so surovine sveže in ker enkrat dobiš sadje za jed bolj zrelo, drugič manj, ni končni rezultat nikoli enak.« In Tajci praktično ne solijo, uporabljajo pa veliko sladkorja, še doda David.

Zakonca nam zaupata recept za bananine palačinke za štiri osebe.

Sestavine: 160 g moke, žlička pecilnega praška, 0,5 žličke soli, dve žlici kokosovega sladkorja, 150 ml mleka, jajce, dve žlici kokosovega olja, ena banana.

Postopek: banano olupimo in zmeljemo v mešalniku. Stresemo jo v posodo, dodamo mleko, moko zmešamo s pecilnim praškom, jajcem in dodamo še preostale sestavine. Vse dobro premešamo z mešalnikom. Maso pustimo stati v hladilniku približno deset minut. Nato z majhno zajemalko zajamemo maso in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer okoli sedem centimetrov. Pečemo, dokler se na masi ne pojavijo mehurčki. Nato palačinko obrnemo in pečemo do zlato rjave barve. Pripravljene palačinke prelijemo s čokolado, javorjevim sirupom ali gozdnimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 17. maj 2021 / 09:55

V večini kosmičev preveč sladkorja

Na testiranju kakavovih kosmičev za otroke so le trije od triindvajsetih izdelkov prejeli oceno dobro.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 2. oktober 2017 / 17:58

Zgodba blejskega osmerca

Blejski osmerec v zgodovini veslanja velja za svojevrsten čudež, z uvrstitvijo posadke na olimpijske igre pa so začeli pisati zgodbo o uspehih blejskih veslačev. Kako so se fantje zbrali in kako so z...

Šport / ponedeljek, 2. oktober 2017 / 17:57

Priznanja tudi gorenjskim šolam

Zavod za šport RS Planica vsako leto nagrajuje najbolj športni vrtec ter šole v Sloveniji, hkrati pa podelijo tudi priznanje za najboljšo fotografijo. Med letošnjimi nagrajenci so tudi gorenjske šole.

Kultura / ponedeljek, 2. oktober 2017 / 17:55

Crescendo tekmoval v Latviji

Mešani pevski zbor Crescendo je nastopil na zborovskem tekmovanju v Latviji.

Jesenice / ponedeljek, 2. oktober 2017 / 17:53

Turizem se razvija tudi na Jesenicah

Število ponudnikov turističnih namestitev v občini se je povečalo na dvajset, posledično je poskočilo tudi število nočitev.

Tržič / ponedeljek, 2. oktober 2017 / 17:52

Zaplesali pod novo streho

Tržič – Zaključek gradbenih del na tržiškem Vrtcu Palček, še najbolj je na zunaj opazna nova streha, so v torek proslavili s prireditvijo, na kateri so imeli v plesu, recitacijah in zapeti pesmi gl...