David Kumer in Namphueng med peko bananinih palačink

Bananine palačinke

David Kumer in Namphueng, ki prihaja iz Bangkoka, živita v Soteski, malce zunaj iz Kamnika. Zakonca in njuno kulinarično ekipo smo srečali najprej na Kul petku v Kamniku, potem pa še na Kranski kuhni v Kranju. Znameniti pad thai, piščanec ali zelenjava z indijskimi oreščki ali bambusom in rižem, domači spomladanski zavitki, za najmlajše palačinke z banano, za žejne osvežilni tajski ledeni čaj iz ribeza in limonine trave so bili na meniju njune stojnice. Namphueng razloži, da je pri njih sicer tradicija kombiniranja limonine trave z nekaj mete za hladni ledeni čaj; poznajo pa tudi toplega, kjer združijo limonino travo z ingverjem. »Njihov čaj je precej bolj sladek, kot smo vajeni pri nas. Sladkajo pa ga s sladkornim sirupom,« jo dopolni David, ki se je s tajskimi okusi spoznal pred leti, ko je šel v Bangkok na tritedensko izobraževanje. Tam je srečal Namphueng, ki je kuhala in stregla v hotelu, kjer se je on učil. Preskočila je iskrica in danes skušata tajsko hrano približati Gorenjcem in tudi širše.

David pravi, da mu je tajska hrana všeč ravno zato, ker ne dopušča odstopanja. »Ne moreš med kuho menjati sestavin, ker ti ene zmanjka ali si nanjo pozabil. Tajska kuhinja spada tudi med najhitrejše kuhinje. Nobena kuhinja ne more toliko ljudi postreči hkrati tako hitro,« pojasni David. »Zahteva pa visoke temperature pri kuhi in tudi gibi so bolj komplicirani. Mi na primer nismo navajeni mešanja z zajemalko. Pa nikoli na koncu ne dobiš enakega okusa pri eni jedi. Recept je lahko zelo dober, a ker so surovine sveže in ker enkrat dobiš sadje za jed bolj zrelo, drugič manj, ni končni rezultat nikoli enak.« In Tajci praktično ne solijo, uporabljajo pa veliko sladkorja, še doda David.

Zakonca nam zaupata recept za bananine palačinke za štiri osebe.

Sestavine: 160 g moke, žlička pecilnega praška, 0,5 žličke soli, dve žlici kokosovega sladkorja, 150 ml mleka, jajce, dve žlici kokosovega olja, ena banana.

Postopek: banano olupimo in zmeljemo v mešalniku. Stresemo jo v posodo, dodamo mleko, moko zmešamo s pecilnim praškom, jajcem in dodamo še preostale sestavine. Vse dobro premešamo z mešalnikom. Maso pustimo stati v hladilniku približno deset minut. Nato z majhno zajemalko zajamemo maso in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer okoli sedem centimetrov. Pečemo, dokler se na masi ne pojavijo mehurčki. Nato palačinko obrnemo in pečemo do zlato rjave barve. Pripravljene palačinke prelijemo s čokolado, javorjevim sirupom ali gozdnimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 16. julij 2009 / 07:00

Elevators na Linhartovem trgu

Danes, v četrtek, bo ob 20. uri na Linhartovem trgu v Radovljici gostovala skupina Elevators. V nadaljevanju poletnih koncertov v Radovljici pa se obetata še koncerta Alenka...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Naše, gorenjske zgodbe

V četrtek so v Gradu Khislstein v Kranju slovesno odprli veliko stalno razstavo Gorenjskega muzeja Prelepa Gorenjska. Dvanajst zgodb naše zgodovine.

Nasveti / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Pa čeprav ni zmeraj kaviar ...

Za naslov sem si sposodila naslov romana Joha­nnesa Maria Simmla, avstrijskega pisatelja, o katerem so pravili, da je »pisec na tekočem traku« in »mehanik za uspešnice«. Simmel, rojen 1924, v...

GG Plus / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Karavanke, raj narave

Karavanke - eno območje, dve deželi, veliko razburljivih programov aktivnih počitnic. Skupni imenovalec je čezmejni projekt Operativnega programa Slovenija - Avstrija 2007-2013 REACT, ki izpopolnjuje...

Kamnik / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Proslava ob državnem prazniku

Kamnik - Občina Kamnik organizira danes, 22. decembra, ob 17. uri slovesnost ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, ki bo potekala v Domu kulture Kamnik. Slavnos...

Gorenjska / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Komentar: Vrtci kot "odlagalnice" otrok

Z napovedanimi spremembami standardov in normativov v vrtcih se bomo, opozarjajo zaposleni v predšolski vzgoji, vrnili trideset let nazaj. Takrat je bila naloga vrtcev zgolj to, da so pač poskrbe...