David Kumer in Namphueng med peko bananinih palačink

Bananine palačinke

David Kumer in Namphueng, ki prihaja iz Bangkoka, živita v Soteski, malce zunaj iz Kamnika. Zakonca in njuno kulinarično ekipo smo srečali najprej na Kul petku v Kamniku, potem pa še na Kranski kuhni v Kranju. Znameniti pad thai, piščanec ali zelenjava z indijskimi oreščki ali bambusom in rižem, domači spomladanski zavitki, za najmlajše palačinke z banano, za žejne osvežilni tajski ledeni čaj iz ribeza in limonine trave so bili na meniju njune stojnice. Namphueng razloži, da je pri njih sicer tradicija kombiniranja limonine trave z nekaj mete za hladni ledeni čaj; poznajo pa tudi toplega, kjer združijo limonino travo z ingverjem. »Njihov čaj je precej bolj sladek, kot smo vajeni pri nas. Sladkajo pa ga s sladkornim sirupom,« jo dopolni David, ki se je s tajskimi okusi spoznal pred leti, ko je šel v Bangkok na tritedensko izobraževanje. Tam je srečal Namphueng, ki je kuhala in stregla v hotelu, kjer se je on učil. Preskočila je iskrica in danes skušata tajsko hrano približati Gorenjcem in tudi širše.

David pravi, da mu je tajska hrana všeč ravno zato, ker ne dopušča odstopanja. »Ne moreš med kuho menjati sestavin, ker ti ene zmanjka ali si nanjo pozabil. Tajska kuhinja spada tudi med najhitrejše kuhinje. Nobena kuhinja ne more toliko ljudi postreči hkrati tako hitro,« pojasni David. »Zahteva pa visoke temperature pri kuhi in tudi gibi so bolj komplicirani. Mi na primer nismo navajeni mešanja z zajemalko. Pa nikoli na koncu ne dobiš enakega okusa pri eni jedi. Recept je lahko zelo dober, a ker so surovine sveže in ker enkrat dobiš sadje za jed bolj zrelo, drugič manj, ni končni rezultat nikoli enak.« In Tajci praktično ne solijo, uporabljajo pa veliko sladkorja, še doda David.

Zakonca nam zaupata recept za bananine palačinke za štiri osebe.

Sestavine: 160 g moke, žlička pecilnega praška, 0,5 žličke soli, dve žlici kokosovega sladkorja, 150 ml mleka, jajce, dve žlici kokosovega olja, ena banana.

Postopek: banano olupimo in zmeljemo v mešalniku. Stresemo jo v posodo, dodamo mleko, moko zmešamo s pecilnim praškom, jajcem in dodamo še preostale sestavine. Vse dobro premešamo z mešalnikom. Maso pustimo stati v hladilniku približno deset minut. Nato z majhno zajemalko zajamemo maso in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer okoli sedem centimetrov. Pečemo, dokler se na masi ne pojavijo mehurčki. Nato palačinko obrnemo in pečemo do zlato rjave barve. Pripravljene palačinke prelijemo s čokolado, javorjevim sirupom ali gozdnimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 13. junij 2017 / 07:38

Nova velika zmaga za Janežiča

Kranj – Vodičan Luka Janežič je na atletskem mitingu serije IAAF World Challenge v Hengelu na Nizozemskem dosegel novo odmevno zmago. Najboljši je bil v teku na 400 metrov s časom 45,43. Za njim so...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Viktorjev dvajseti rojstni dan

Tokratna jubilejna - dvajseta po vrsti - podelitev viktorjev je bila podobna prejšnjim, a vseeno različna od njih: neposredni prenos ste lahko spremljali na Planet TV, v vlogi voditeljev pa so nastopi...

Šport / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (četrtfinale - odigrano 22.3.): HK Prevoje : Kavke Kranj 4:2G&P Leščan Bl. Dobrava : IHK Mufloni Tolmin 6:5 - kazenski streli 2. liga...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Butarice so danes bolj bogate

Včeraj, ko je bila cvetna nedelja, je bil pri maši tudi blagoslov velikonočnih butaric. Eden bolj znanih izdelovalcev butaric v Tuhinjski dolini je Rajko Žebaljec s Potoka, ki je tudi letos izdelal ve...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Vahovške cimbare praznovale materinski dan

Lahovče - Vaščani Lahovč, ki so se po cimbarah - divjih slivah z drobnimi plodovi trpkega okusa, ki so nekdaj rasle pri skoraj vsaki hiši v Lahovčah, neuradno poimenovali kar Vah...

Kamnik / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

V središču Kamnika spet javno stranišče

Kamnik - Občina Kamnik je na glavni avtobusni postaji v središču Kamnika v začetku minulega tedna odprla javno stranišče, ki je na tej lokaciji v preteklosti že delovalo, a bilo...