Sadno pecivo s kokosom

Sadje se v pecivu odlično ujema skupaj s kokosom, saj mu doda pravo svežino, sladkobo in kislino. Še tako obtolčena, na pol piškava in poškodovana jabolka ali slive lahko obrežemo ter jih spremenimo v izvrstno pecivo.

Za pripravo jabolčnega kolača s kokosom potrebujemo: 2 večji jabolki, 150 g kokosove moke, 170 g pšenične moke, 3 jajca, 150 g masla, 1 pest rozin, namočenih v treh žlicah ruma, lupinica 1 bio limone, 100 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 3 žlice mandljevih lističev.

Jabolka olupimo ter jih narežemo na drobne kocke. Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in naribano lupinico ene limone. Maslo stopimo ter ga ohladimo. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem ter dodamo stopljeno maslo. Postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še rozine skupaj z rumom in narezana jabolka. Premešamo in maso vlijemo v namaščen podolgovat pekač. Po vrhu potresemo z mandljevimi lističi. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno eno uro.

Nasvet: Nekateri niso pravi ljubitelji rozin in mandljev. Če spadate v to kategorijo, jih lahko mirne vesti izpustite.

Za pripravo kokosovega kolača s slivami potrebujemo: 6 večjih sliv, 200 g pšenične moke, 100 g kokosove moke, 2 jajci, 100 g masla, 120 g polnomastnega jogurta ali kisle smetane, 100 g sladkorja, 1 pecilni prašek.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Maslo stopimo in ohladimo. Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Dodamo stopljeno maslo in jogurt. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač. Po vrhu ga obložimo s slivami, tako da je prerezana stran položena v testo. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za okrogel pekač premera od 20 do 23 centimetrov. Uporabimo lahko tudi kakšno drugo obliko pekača primerne velikosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 11. marec 2023 / 19:56

Če bi jo našli danes, bi bila na ogled le na fotografijah

Pred sedemdesetimi leti so delavci, ki so gradili cestno povezavo iz Krope proti Jamniku, pri kopanju brežine naleteli na ostanke starega zidovja. Strokovnjaki, ki so si najdišče ogledali, so ugotovil...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.