Katera lepotica bo merila vaš čas?

V Baslu se lahko spet pohvalijo z rekordnim obiskom. Na 35. sejmu ur in nakita so našteli 101.700 obiskovalcev (osemodstotno povečanje glede na lani). Sprehodili smo se skozi zavidljiv arhiv posameznih blagovnih znamk, se zazrli v prihodnost najsodobnejšega dizajna in tehnologije ter spoznali čudežno lepotico, vredno 130 tisoč evrov.

Kot boste opazili, pri oblikovanju ur izvirnost še zdaleč ni izčrpana. To nam dokazujejo tudi visoke cene, ki jim danes ne bom posvečala posebne pozornosti. Novodobne lepotice bomo opazovali z estetskega in funkcionalnega stališča.

Ljubitelje imenitne, a diskretne klasike bo zapeljala Omega. Z uporabo najsodobnejših tehnologij je izpopolnjen zaskočni mehanizem, ki poleg tega, da omogoča večjo enakomernost in natančnost teka, skoraj popolnoma odpravlja potrebo po podmazovanju te drobne, a izredno pomembne komponente. (slika 1)

Pri znamki, ki že več kot pol stoletja ni bistveno spremenila svoje ponudbe, meji vsak res nov model že na senzacijo. Letos jo je povzročil Oyster Yacht-Master ll. Kronografske funkcije modela so namenjene merjenju regatnih časov. Popolna novost je odštevalnik časa z možnostjo programiranja, ki ga izvirno upravljamo z gumboma, krono in vrtljivo luneto. Osvežen je barvni dizajn, ki je pisan na kožo petičnih jadralcev. (slika 2)

Large Date Chronograph kaže čas nekonvencionalno. Pri tretji uri je polkrog s sekundnim kazalcem, pri deveti uri disk za kronografske ure. Čezenj se vrti še kazalec kronografskih minut, pri šesti uri je še veliki prikaz datuma. Kvarčni pogon je švicarski, usnjen pas je zanjo prispeval krokodil, kaj pa boste prispevali vi? Verjetno ogromno denarja! (slika 3)

Ob desetletnici izdelovanja ur z Armanijevim imenom so okrepili mehansko linijo. Elegantna ura ima nad nemirko odprtino v slogu tourbillonov. Poudarek je seveda na slogu, avtomatski mehanizem tourbillona tokrat nima. Ohišje ure iz jekla je pozlačeno z rdečim zlatom. Na roki boste tokrat imeli pravokotno lepotico v značilnem športnoelegantnem slogu. (slika 4)

Ob povpraševanju ortodoksnih ferraristov se naveza Ferrari-Panerai ni več mogla upirati čaru rdeče številčnice. Števci kronografa so črni, enako tudi gumijast pas. V kompletu je še dodaten pas iz črnega aligatorjevega usnja s podlogo iz enakega materiala, vendar rdeče barve. Bi sploh mogla biti kakšna druga barva? (slika 5)

Kakšno lepotico boste imeli na sebi, pardon, na svoji roki, boste izbrali sami. Ne glede na ceno, ki si jo še lahko privoščite, izberite takšno uro, ki ne bo kvarila vaše podobe.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Veselo pri Avseniku

V četrtek so Gašperji pri Avseniku snemali televizijsko oddajo ob 30-letnici igranja, v petek pa je bil sklepni koncert Zlatega Avsenikovega abonmaja.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Katera lepotica bo merila vaš čas?

V Baslu se lahko spet pohvalijo z rekordnim obiskom. Na 35. sejmu ur in nakita so našteli 101.700 obiskovalcev (osemodstotno povečanje glede na lani). Sprehodili smo se skozi zavidljiv arhiv posame...

Jesenice / petek, 16. november 2007 / 07:00

Po Dunaju znova Dunaj

Potem ko so hokejisti Acronija Jesenic prejšnji petek v dramatičnem obračunu premagali ekipo Vienne Capitals, jih nov obračun z Dunajčani čaka že danes zvečer.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Jeseniški planinci obnavljajo postojanke

V prihodnje jih čaka velika ekološka investicija - gradnja čistilne naprave pri eni od postojank v Julijskih Alpah, najverjetneje pri Erjavčevi koči.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Razgibano leto za folkloriste

KUD Triglav Slovenski Javornik-Jesenice že 16 let skrbi za kvalitetno ljubiteljsko ustvarjalnost.

Jezersko / petek, 16. november 2007 / 07:00

Celo na Jezerskem oporečna voda

Oktobra so morali na Jezerskem teden dni prekuhavati vodo, ker je bilo zajetje Anclovo onesnaženo.