Krst peterice novih večno mladih je tokrat potekal v koči. / Foto: Igor Kavčič

Meglen in vetroven Stol

Kljub slabemu vremenu, ki je spremljalo letošnji 46. tradicionalni Pohod Večno mladih fantov na Stol, se je minulo soboto na goro povzpelo enaindvajset pohodnikov.

Radovljica – Letošnjo pohodniško akcijo Večno mladih fantov na Stol je poleg znanih razmer, s katerimi se srečujemo že vsaj zadnje pol leta, nekoliko ukrojilo tudi slabo vreme. Kljub temu se je pohoda udeležilo 42 pohodnikov, od tega polovica do Valvasorjevega doma, druga polovica pa se je pod budnim očesom vodje pohoda Mira Pogačarja in ob varovanju šestih članov GRS povzpela do Prešernove koče – nekaj jih je odšlo tudi na vrh Stola. Po uveljavljeni poti do 'prižnice' je bilo še moč videti v dolino, v nadaljevanju pa je pohodnike objela megla in v zadnjem delu vzpona tudi veter. Ta je najbrž odpihnil dež, s katerim je nebo večno mladost planincev 'požegnalo' šele ob spustu v dolino.

Osrednji vsakoletni dogodek, krst novih članov, ki so prejeli zakrament večne mladosti, je tako potekal v koči ob letošnjem simbolu – veliki kanglici za mleko, katere izdelavo so organizatorji – podobno kot že nekaj zadnjih let – zaupali mojstrici graverki in cizelerki Aji Bohinjc. Do koče ga je prinesel Branko Bajić z ekipo. Letos je zakrament prejelo pet novincev: Matic, Anže, Dare, Tevž in najmlajši junak, devetletni Anže.

Pohod je bil tokrat namenjen le članom kluba, brez povabljenih gostov, že na zbornem mestu v Radovljici pa so pisne prijave dopolnjevali z elektronskimi naslovi in telefonskimi številkami, ki so služile za izdelavo seznama udeležencev. Zaradi aktualnih razmer so bili organizatorji primorani odpovedati koncert pihalnih orkestrov in večerni koncert, povorko ter druženje na Linhartovem trgu. Pohodniki upajo, da bo prihodnje leto pohod potekal v starem sijaju, kot doslej že skoraj pol stoletja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Integrativno gledališče

Pet varovancev in dva mentorja iz VDC Škrat so na oder postavili vaško komedijo v treh dejanjih Vdova Rošlinka.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Pol stoletja prijateljevanja

Ob petdesetletnici pobratenja med Kranjem in francoskim mestom La Ciotat se ta konec tedna v Kranju obeta vrsta prireditev, srečali pa naj bi se tudi vsi, ki so v petih desetletjih sodelovali pri prij...

Kranj / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Denar za bolj urejen Kranj

Kranj - Minuli petek so se pri Mestni občini Kranj razveselili sklepa Službe Vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Republike Slovenije, ki je občini za izvedbo proje...

Komenda / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Dva nova oddelka vrtca

Komenda - Komisija za sprejem otrok v Vrtec Mehurčki Komenda je letos prejela bistveno več vlog za sprejem otrok v vrtec, kot minula leta – kar 122, čeprav je v vrtcu v Komendi p...

Zanimivosti / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Poletne prireditve v Tržiču

Junija so se začele Tržiške poletne prireditve. Ob matinejah za otroke ponujajo gledališke igre, koncerte in še marsikaj.

Gospodarstvo / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

V Poljanah odprli trgovski center

Trgovski center škofjeloške zadruge ponuja blago za kmetovanje, gradnjo in dom. Investicija je vredna milijon evrov, zaposlili so štiri nove sodelavce.