Matjaž Šink med delom / Foto: Tina Dokl

Matjaževi flancati

Matjažu Šinku so bili vedno všeč domači okusi. Navduševale so ga slovenske pristne domače jedi. Prihaja iz medvoške občine, s Svetja. Že ko je bil še precej mlajši, je razmišljal tudi o tem, da bo nekoč oskrbnik koče, vendar se je to zgodilo prej, kot je načrtoval. Danes je oskrbnik Gostišča Zeleni rob na Veliki planini.

Bil je čas, ko so Matjaža navduševali drugi, tuji okusi, vendar nikoli ni izgubil ljubezni do slovenske kulinarike. S to se je v preteklosti prvič bolj podrobno srečal v gostilni Starman v Stari Loki. »Že tako me je zanimala domača kuhinja, tu pa sem imel možnost, da sem jo resnično spoznal. Ni bilo jedi, ki me ne bi pritegnila,« pripoveduje.

»Vse življenje sem v tem, da bi bil oskrbnik koče, videl velik izziv. Vedno sem si rekel, da bom to, ko bom starejši, a se je zgodilo prej – odzval sem se na povpraševanje, bil izbran in mi ni žal,« razloži Matjaž za mizo, polno domačih in okusnih dobrot. Ričet, jota, telečja obara, gobova juha, rebra, praženi krompir, orehovi in sirovi štruklji, krompirjevi štruklji z ocvirki, pečenico in zeljem, kislo mleko, ajdova kaša z gobami … Izbira je ogromna. Matjaž prikima. Omeni še jabolčni in sirov zavitek ter ocvrte flancate, ki so na meniju gostišča sicer občasno. In kadar so, takrat takoj poidejo, se zasmeji.

Povprašamo ga po receptu zanje. »Na hitro,« se zasmeje in poudari: »To je za 16 flancatov.«

Potrebujemo kocko kvasa, 12 žlic mlačnega mleka, žlico sladkorja za kvasec. Kilogram moke, malo soli, pecilni prašek, 120 dekagramov masla, sedem rumenjakov, pol litra mleka, 140 dekagramov sladkorja, malo ruma - vse skupaj zamesimo v testo. Mesimo 15 minut, pustimo, da vzhaja vsaj eno uro. Potem zvaljamo testo in ga narežemo na oblike flancatov ter ponovno pustimo, da ti vzhajajo še 15 minut, nakar jih ocvremo v olju. Matjaž v slogu receptov v kuharskih knjigah doda še: in še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 13. februar 2017 / 12:35

Zvesti izbranim ponudnikom

Danes imamo na izbiro več ponudnikov storitev kot kdajkoli prej. Izberemo lahko poljubno banko, ponudnika interneta ali mobilne telefonije, zavarovanja, operaterja električnega omrežja, za...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 17. april 2015 / 13:01

Napetost v finalu narašča

V torek zvečer si odbojkarice ekipe Calcit Volleyball pred polno dvorano v Kamniku niso uspele priboriti odločilne zmage, so se pa v sredo izkazali odbojkarji Calcit Volleyballa, ki so v drugi finalni...

Slovenija / petek, 17. april 2015 / 12:55

Več besede v občinski politiki

Marčne volitve občinskih svetov in županov, na katerih se je slovensko zastopstvo povečalo, omogočajo večji vpliv Slovencev na lokalno politiko v dvojezičnih občinah. Ne samo zaradi zmag Franca Jož...

Gospodarstvo / petek, 17. april 2015 / 12:54

Adria Airways lani z dobičkom

Brnik – Adria Airways je lani ustvarila tri milijone evrov dobička iz poslovanja, čisti dobiček pred davki pa je znašal devetsto tisoč evrov. Družba se je lani razdolžila za dodatnih 22,4 milijona...

Gospodarstvo / petek, 17. april 2015 / 12:54

Predstavili sodobno sejalnico

Poženik – Kmetija Maleš iz Poženika in zastopstvo italijanskega izdelovalca sejalnic MaterMacc sta v soboto praktično prikazala delovanje sodobne sejalnice, ki lahko naenkrat sadi štirikrat po dve...

Šport / petek, 17. april 2015 / 12:52

Drsalci tekmujejo za Triglav Trophy

Jesenice – Od včeraj do nedelje v Dvorani Podmežakla poteka že 24. Triglav Trophy, tekmovanje v umetnostnem drsanju, ki v koledarju svetovne drsalne zveze že vrsto let sodi med najpomembnejša drsal...