Poroka s ponovitvijo
Janina Vodan Gogić in Milodrag Gogić sta oba gostinca z Bleda, živita pa v Radovljici. Najprej sta se želela poročiti maja letos na Bledu, pa jima je načrte prekrižal novi koronavirus. Datum poroke sta spremenila, zamenjala lokacijo in tako usodni da izrekla dva meseca kasneje.
Zakonca Vodan Gogić vodita Old Cellar Bled oziroma Staro klet Bled, restavracijo z vinsko kletjo v starem delu Bleda. Pravzaprav na njegovem začetku, če se pripeljete iz kranjske smeri. Domačini imenujejo ta konec tudi Zagorice.
Janina je Radovljičanka, Milodrag Jeseničan. Milodrag je v gostinstvu že vse življenje, Janina je po 19 letih pustila službo in se pridružila soprogu na skupni gostinski poti. Prej je bila vzgojiteljica.
»Mene zanima gostinstvo kot tako. Vse od hotelirstva, angleških pubov, gastropubov do Michelinovih zvezdic,« našteva Milodrag, ki je kar nekaj časa zaradi svojega zanimanja raziskoval tujino, predvsem Anglijo. Dostikrat je delal tudi v kuhinjah, pove. Nadaljuje, da je tako pridobil ogromno znanja, kar pride prav kasneje, ko se – če se – odločiš za svojo zgodbo. In njuna se odvija na Bledu. Delata izključno s slovenskimi ponudniki, produkti, svežimi sestavinami, izbranimi vini, med katerimi so zastopane vse slovenske vinske regije. Imata kar 85 etiket, veliko vin se dobi na kozarec. Milodrag je namreč tudi sommelier. Pošalita se, da sta v segmentu cen »nepromenadna«. »Tudi vina višjega cenovnega razreda so tako dostopna po normalnih cenah,« pojasni Milodrag. Kar se kulinarike tiče, pa ju ljudje najraje obiščejo zaradi krožnikov z mesom.
Najprej sta Janina in Milodrag vse delala sama. Ko sta začenjala, sta imela samo klet s tremi lesenimi sodi kot mizami, potem pa se je kar hitro zgodil preboj. Letos je to njuna druga skupna sezona v gostinstvu. Ponosna sta tudi na letošnjo novo pridobitev: kuharja Luka Zagorca, s katerim je restavracija naredila še korak dlje, sploh kar se tiče hrane in izvedbe.
Janina in Milodrag sta se spoznala pred petimi leti na »štantu« na Okusih Bleda, na Promenadi, izvemo. Janina nadaljuje, da sta najprej načrtovala poroko letos sredi maja na Bledu, vendar jima je načrte prekrižala koronasituacija. Morala sta spremeniti datum in zamenjati lokacijo, sta pa tudi že na začetku razmišljala o manjši poroki, v ožjem družinskem krogu. Usodni da sta tako dahnila 25. julija v Izoli. Nedavno sta za prijatelje pripravila še piknik ob Savi. Tam pa je Janina poskrbela za presenečenje: organizirala je reprizo poročnega obreda. Zasmeji se: »Res je bilo videti, kot da se bova zares poročila. Celo Toni Mežan je prišel, da potrdi zvezo – neuradno seveda. Toni bi naju moral poročiti že maja, ko naj bi bila poroka na Bledu,« razloži. Milodrag še enkrat pove, da ga je res presenetila.
Kaj pa poročno potovanje, smo še radovedni. Pravita, da ga sama nista načrtovala, sta ga pa dobila kot poročno darilo, tako da bosta šla v Portorož. Letos so razmere zaradi covida-19 sicer nekoliko posebne, neobičajne, vendar se tudi v »normalnih« okoliščinah ne bi odločila za obisk kakšne eksotične dežele. Bolj ju zanima raziskovanje skritih kotičkov Slovenije. In če je zraven morje, je pa sploh super, še doda Janina.