Dnevi potice že tretjič
Konec tedna so v Potičnici Blejski otok že tretjič organizirali prikaz peke potice, kdor pa je želel, si je lahko ogledal tudi Blejski otok s svetiščem Matere Božje in razgledni zvonik.
Bled – V soboto je galerija v Potičnici popoldne gostila še predpremiero dokumentarne oddaje Kulturni vrhovi – Blejski otok avtorja in voditelja Andreja Dobleharja ter režiserja Aleša Žemlje, v ponedeljek pa ste se na otoku lahko udeležili tudi sv. maše ob prazniku brezmadežnega spočetja Device Marije.
Romana Bohinc je sicer soodgovorna za načrtovanje in izvajanje vsebin na Blejskem otoku, skrbi pa tudi za recepture v Potičnici Blejski otok. Tudi sama izvaja prikaz peke potice.
Mi smo Dneve potice obiskali v soboto dopoldne. Romani je pri peki pomagala hči Neža. Recepti, po katerih nastajajo potice na Blejskem otoku, so seveda prilagojeni sedanjosti, sedanjim načinom peke, vendar v osnovi izhajajo iz receptur šolske sestre Felicite Kalinšek. »Dogodek Dnevi potice je nastal na pobudo Zavoda za turizem Bled ob prazniku brezmadežnega spočetja Device Marije, ker je ta dan v Italiji in Avstriji dela prost dan in je na Bledu takrat veliko turistov. Z Dnevi potice smo tako dopolnili pestro paleto dogodkov v okviru adventa na Bledu.«
V dopoldanskem času se je v Potičnici Blejski otok ustavilo kar nekaj tujih skupin; kako se peče potica, pa je z zanimanjem opazovalo tudi nekaj slovensko govorečih posameznikov. Romana in Neža sta urnih rok in nasmejanih obrazov pripravili precej potic. Od priljubljene slane porove potice, ocvirkovke, makove potice, čokoladne z belim mandljevim nadevom, lešnikove s figami in tudi s suhim sadjem, angelske oziroma bele mandljeve z brusnicami, rožičeve, pa potice z nadevom iz suhih hrušk do dvojne potratne potice. »Sicer je za slednjo značilno, da jo v Sloveniji poznamo kot pogačo, mi pa jo pečemo kot potico. Vse se pečejo v ročno izdelanih okroglih lončenih modelih, po katerih je naša Potičnica dobila tudi ime.«
Seveda potico lahko v Potičnici Blejski otok dobite tudi med tednom, so pa že takoj prišli na idejo, da bi ob meniju s potico gostom, predvsem skupinam, ponudili predstavitev peke in ker se je to lepo prijelo, so z začetkom letošnje sezone ponudili še tako imenovano Delavnico peke potice, kjer gostje sami naredijo svojo potičko.
Potičnico Blejski otok obišče veliko turistov, in to vse leto. Več je sicer tujih, okusi potic pa jih vedno znova navdušijo. Tako koncept kot sam lokal sta se v tem času dobro prijela. Poleti in pozimi goste odpeljejo na otok s pletnami, ko vodo prekrije led, pa se na otok lahko odpravite tudi peš.