Preprosto sadno pecivo

Različne vrste sadnega peciva so nadvse hvaležne. So preproste za pripravo, priročne za prenašanje, osvežilne in nadvse okusne. Včasih kakšno sadje samo po sebi ni okusno, a v pecivu se izkaže odlično.

Za pripravo ribezovega peciva potrebujemo: 250 g moke,  4 jajca, 140 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 lonček navadnega jogurta (150 g), 80 g masla, 1 skodelico rdečega ribeza ali drugega jagodičevja.

Maslo stopimo in ga ohladimo do mlačnega. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Jajca stepemo skupaj sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Stepamo toliko časa, da masa postane svetlejša in naraste na dvojno količino. Dodamo jogurt in stopljeno maslo. Postopoma vmešamo še mešanico moke in pecilnega praška. To storimo ročno z metlico ali lopatico, ne z električnim mešalnikom, saj bo tako pecivo bolj rahlo. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač in posujemo z ribezom. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C,  približno 45 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Ko v pecivo zapičimo zobotrebec in ta ostane suh, je pecivo pečeno.

Za orehov kolač z jabolki potrebujemo: 1 skodelico orehov, 2 skodelici moke, 1 skodelico sladkorja, 1 skodelico jogurta, 4 jajca, 4 jabolka, 1 pecilni prašek, pol skodelice rozin, namočenih v rum, 1 žličko kakava, pol žličke cimeta.

Jabolka olupimo in naribamo. Zmešamo orehe, moko, pecilni prašek, kakav in cimet. Jajca stepamo do svetle barve. Ko masa naraste na dvojno količino, dodamo sladkor in stepamo še nekaj minut. Nato primešamo jogurt in postopoma dodajamo mešanico z moko. Nazadnje vmešamo naribana jabolka in rozine. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici na 180 °C 50 minut.

Nasvet: skodelica meri 2 dl. Ker je gostota celotne mase odvisna tudi od velikosti jajc in jabolk, po potrebi dodamo nekaj moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 12. september 2015 / 13:59

Naša mama

Rafka sodi v zrelo srednjo generacijo. Moram reči, da mi je bila zelo všeč. Ne glede na to, da je v življenju doživela marsikaj, ji je uspelo, da je ostala vedra in pokončna. Še zmeraj zna...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 24. november 2012 / 07:00

Krožna razstava digitalnih fotografij

Kamnik - V Domu kulture Kamnik je od srede na ogled zanimiva fotografska razstava. Foto klub Kamnik je skupaj s člani sosednjih fotografskih klubov, FKVK Mavrica in Center za mlade...

GG Plus / sobota, 24. november 2012 / 07:00

Na Šmarjetni bil je grad

Na severozahodnem pobočju Šmarjetne gore nad Kranjem se je v visokem srednjem veku ponosno dvigal grad Wartenberg. Prvi pogled mimoidočemu na razvaline, prekrite z gozdnim rastjem, ne odkriva načina g...

GG Plus / sobota, 24. november 2012 / 07:00

Sam doma (3)

Otroci, ki hodijo z obešenimi ključi okrog vratu, hodijo drugače. Kar nekaj vrstnikov jim zavida te viseče dokaze njihove samostojnosti. To je preizkus in dragocena izkušnja. Šolarji v drugi tria...

GG Plus / sobota, 24. november 2012 / 07:00

Zapleti tudi pri prehladu

Pojav akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni ne odstopa od pričakovanj v tem letnem času, so sporočili iz Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj. Svetujejo pa dosledno upoštevanje higienskih načel...

Kronika / sobota, 24. november 2012 / 07:00

Zasegli smuči v vrednosti trideset tisoč evrov

Kranj - Gorenjski kriminalisti so pred dnevi zasegli več parov smuči, ki so bile ukradene iz Elanovega skladišča v Begunjah in so v maloprodaji vredne okoli trideset tisoč evrov....