Preprosto sadno pecivo

Različne vrste sadnega peciva so nadvse hvaležne. So preproste za pripravo, priročne za prenašanje, osvežilne in nadvse okusne. Včasih kakšno sadje samo po sebi ni okusno, a v pecivu se izkaže odlično.

Za pripravo ribezovega peciva potrebujemo: 250 g moke,  4 jajca, 140 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 lonček navadnega jogurta (150 g), 80 g masla, 1 skodelico rdečega ribeza ali drugega jagodičevja.

Maslo stopimo in ga ohladimo do mlačnega. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Jajca stepemo skupaj sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Stepamo toliko časa, da masa postane svetlejša in naraste na dvojno količino. Dodamo jogurt in stopljeno maslo. Postopoma vmešamo še mešanico moke in pecilnega praška. To storimo ročno z metlico ali lopatico, ne z električnim mešalnikom, saj bo tako pecivo bolj rahlo. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač in posujemo z ribezom. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C,  približno 45 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Ko v pecivo zapičimo zobotrebec in ta ostane suh, je pecivo pečeno.

Za orehov kolač z jabolki potrebujemo: 1 skodelico orehov, 2 skodelici moke, 1 skodelico sladkorja, 1 skodelico jogurta, 4 jajca, 4 jabolka, 1 pecilni prašek, pol skodelice rozin, namočenih v rum, 1 žličko kakava, pol žličke cimeta.

Jabolka olupimo in naribamo. Zmešamo orehe, moko, pecilni prašek, kakav in cimet. Jajca stepamo do svetle barve. Ko masa naraste na dvojno količino, dodamo sladkor in stepamo še nekaj minut. Nato primešamo jogurt in postopoma dodajamo mešanico z moko. Nazadnje vmešamo naribana jabolka in rozine. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici na 180 °C 50 minut.

Nasvet: skodelica meri 2 dl. Ker je gostota celotne mase odvisna tudi od velikosti jajc in jabolk, po potrebi dodamo nekaj moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 18. november 2009 / 07:00

Tek ob žici ali tek po najbolj mondeni tekaški progi v Kranju

Ves čas žica, makadam, zemlja, spolzko gnilo listje, senca in neskončni metri ravnine iz ovinka v ovinek.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 14. oktober 2010 / 07:00

Kostanov piknik v Besnici

Zgornja Besnica - Rekreativno društvo Rokovnači Besnica je v nedeljo organiziralo tradicionalni Kostanov piknik v naselju Nova vas v Zgornji Besnici. V dobro družbo vas vabijo še...

GG Plus / četrtek, 14. oktober 2010 / 07:00

Skupaj za zdrave kosti

Ob svetovnem dnevu osteoporoze, 20. oktobru, je pozornost še posebej usmerjena na eno najpogostejših kroničnih bolezni, za katero trpi vsaka tretja ženska in vsak peti moški, starejša od 50 let o...

GG Plus / četrtek, 14. oktober 2010 / 07:00

Vrstni red vabljenih v program Svit

V septembrski številki Zdravje & lepota smo pisali o programu presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki Svit. Bralce še zanima, po kakšnem vrstnem redu dobijo vabila. »L...

GG Plus / četrtek, 14. oktober 2010 / 07:00

Vodne postelje tudi za dojenčke

Ob odprtju novega spalnega centra je vodilno slovensko podjetje na področju razvoja in domače proizvodnje vodnih postelj Maremico ljubljanski porodnišnici podarilo štiri vodne posteljice za novorojenč...

GG Plus / četrtek, 14. oktober 2010 / 07:00

Pravočasno prepoznajte simptome

»S kampanjo »Ne čakajte. Pravočasno prepoznajte simptome« želimo ozaveščati javnost o limfomu, levkemiji, diseminiranemu plazmocitomu in mielodisplastičnemu sindromu, saj imajo te bolezni skupno...