Preprosto sadno pecivo

Različne vrste sadnega peciva so nadvse hvaležne. So preproste za pripravo, priročne za prenašanje, osvežilne in nadvse okusne. Včasih kakšno sadje samo po sebi ni okusno, a v pecivu se izkaže odlično.

Za pripravo ribezovega peciva potrebujemo: 250 g moke,  4 jajca, 140 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 lonček navadnega jogurta (150 g), 80 g masla, 1 skodelico rdečega ribeza ali drugega jagodičevja.

Maslo stopimo in ga ohladimo do mlačnega. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Jajca stepemo skupaj sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Stepamo toliko časa, da masa postane svetlejša in naraste na dvojno količino. Dodamo jogurt in stopljeno maslo. Postopoma vmešamo še mešanico moke in pecilnega praška. To storimo ročno z metlico ali lopatico, ne z električnim mešalnikom, saj bo tako pecivo bolj rahlo. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač in posujemo z ribezom. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C,  približno 45 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Ko v pecivo zapičimo zobotrebec in ta ostane suh, je pecivo pečeno.

Za orehov kolač z jabolki potrebujemo: 1 skodelico orehov, 2 skodelici moke, 1 skodelico sladkorja, 1 skodelico jogurta, 4 jajca, 4 jabolka, 1 pecilni prašek, pol skodelice rozin, namočenih v rum, 1 žličko kakava, pol žličke cimeta.

Jabolka olupimo in naribamo. Zmešamo orehe, moko, pecilni prašek, kakav in cimet. Jajca stepamo do svetle barve. Ko masa naraste na dvojno količino, dodamo sladkor in stepamo še nekaj minut. Nato primešamo jogurt in postopoma dodajamo mešanico z moko. Nazadnje vmešamo naribana jabolka in rozine. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici na 180 °C 50 minut.

Nasvet: skodelica meri 2 dl. Ker je gostota celotne mase odvisna tudi od velikosti jajc in jabolk, po potrebi dodamo nekaj moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 13. februar 2012 / 07:00

Delajo v dobro Slovencev

Pred slovenskim kulturnim praznikom je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk odlikoval štiri predstavnike Slovencev na tujem, ki s svojim delovanjem povezujejo slovenski na...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Začetek fizične gradnje objekta

Prva gradbena faza pomeni začetek gradnje objekta. Ne smemo pozabiti, da je potrebno pred tem pridobiti dokumentacijo.

Radovljica / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Ponudili zamenjavo zemljišč

Turistično društvo Lesce je za ohranitev hipodroma na sedanji lokaciji ponudilo lastniku zamenjavo za zemljišča na območju načrtovanega turističnega centra Mivka.

Žirovnica / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Nov upravljavec kulturne dvorane

Bojazni svetnikov, da bo Zavod za turizem in kulturo Žirovnica zaradi upravljanja kulturne dvorane na Breznici potreboval kadrovske okrepitve in zanemarjal turizem, so odveč, zatrjuje direktor zavoda...

Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Barve pomladi

Pomlad se bliža, prihaja z zanesljivimi koraki. Zleze nam pod kožo, nas radosti in nas napolni z novo energijo. Spet bomo kolesarili, nabirali regrat, zagnano pospravljali in marsikje tudi pleskali...

Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Namesto iglujev so nabirali rožice

V času zimskih počitnic se je 41 članov taborniškega rodu Stane Žagar ml. odpravilo na tradicionalno zimovanje. Pet dni so bili nastanjeni v stari vojaški karavli v Breginju ob italijanski me...