Kokosova torta z malinami

Sladko-kisla kombinacija kokosove moke in malin v torti, ob uživanju katere se bo slišalo samo cmokanje.

Za pripravo kokosove torte z malinami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 2 žlici moke, 3 žlice kokosove moke, mleko in rum za navlažitev biskvita; za kokosovo kremo: 300 g mascarpone sira, 200 g bele čokolade, 2,5 dl smetane, 150 g kokosove moke; za malinovo kremo: 200 g mascarpone sira, 300 g malin, 3 žlice vode, 4 liste želatine, 3 žlice sladkorja, 2,5 dl smetane; za malinov preliv: 200 g malin, 3 žlice vode, 4 liste želatine, 2 žlici sladkorja.

Priprava biskvita: V skodelici zmešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Rumenjaka ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjaka penasto umešamo s sladkorjem in dodamo polovico snega. Postopoma vmešamo mešanico moke in nato še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 15 do 20 minut. Pečen biskvit ohladimo, odstranimo tortni obod ter ga prestavimo na podlago, kjer bomo sestavili torto. Okrog biskvita namestimo čist tortni obod. Biskvit navlažimo z mlekom z dodatkom ruma ali s sadnim kompotom. Po vrhu ga nato premažemo še s sadno marmelado.

Priprava kokosove kreme: Belo čokolado stopimo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo mascarpone, stopljeno belo čokolado in kokosovo moko. Nato z lopatico vmešamo še stepeno smetano.

Priprava malinove kreme: Maline stresemo v kozico, jih posujemo s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se maline ne razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V še vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo zmešamo mascarpone sir in nato z lopatico ročno še stepeno smetano.

Priprava malinovega preliva: Maline posujemo s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se maline na razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V kuhani malinovi kaši raztopimo še štiri liste želatine.

Sestavljanje torte: Biskvit navlažimo z mlekom in rumom ter okrog postavimo tortni obod. Najprej nadevamo kokosovo kremo, nato še malinovo. Po vrhu prelijemo z nekoliko ohlajenim malinovim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 9. julij 2019 / 12:41

Radovljica gostila izseljence

Rojaki iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Švedske, Argentine, ZDA, Avstralije in od drugod so na osrednjem prizorišču v radovljiškem Grajskem parku uživali v druženju in ku...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Anketa: Mladim je Rusija všeč

Društvo Slovenija Rusija je ob podpori Fundacije Russkiy Myr za slovenske dijake in učence pripravilo deset ekskurzij k Ruski kapelici pod Vršičem. V sredo so se ene od njih udeležili tudi dijaki prve...

Gospodarstvo / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Zelo hitro lahko obudimo del gradbeništva

"Na eni strani znižujemo stroške, na drugi proizvedemo več in kakovostnejše izdelke," o uspešnem poslovanju pravi Saša Bavec.

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Slovenska pisateljska pot

Dobili smo novo vseslovensko transverzalo. Najbolj znana je Slovenska planinska pot, dolga okoli štiristo kilometrov. Slovenska pisateljska pot (SPP) pa jih znese kar sedemsto! Pri njej sicer ne...

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Vaš razgled

Nasveti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Jabolka v juhi in sladici

Vsa raznežena pripovedujem prijateljici Ingrid, kako so me navdušile barve v Parku rododendronov. »No,« se zasmeji, »pa greva jutri gledat še belo morje.« Ne razumem prispodobe, a ko se iz Bremna...