Kokosova torta z malinami

Sladko-kisla kombinacija kokosove moke in malin v torti, ob uživanju katere se bo slišalo samo cmokanje.

Za pripravo kokosove torte z malinami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 2 žlici moke, 3 žlice kokosove moke, mleko in rum za navlažitev biskvita; za kokosovo kremo: 300 g mascarpone sira, 200 g bele čokolade, 2,5 dl smetane, 150 g kokosove moke; za malinovo kremo: 200 g mascarpone sira, 300 g malin, 3 žlice vode, 4 liste želatine, 3 žlice sladkorja, 2,5 dl smetane; za malinov preliv: 200 g malin, 3 žlice vode, 4 liste želatine, 2 žlici sladkorja.

Priprava biskvita: V skodelici zmešamo moko, pecilni prašek in kokosovo moko. Rumenjaka ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjaka penasto umešamo s sladkorjem in dodamo polovico snega. Postopoma vmešamo mešanico moke in nato še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 15 do 20 minut. Pečen biskvit ohladimo, odstranimo tortni obod ter ga prestavimo na podlago, kjer bomo sestavili torto. Okrog biskvita namestimo čist tortni obod. Biskvit navlažimo z mlekom z dodatkom ruma ali s sadnim kompotom. Po vrhu ga nato premažemo še s sadno marmelado.

Priprava kokosove kreme: Belo čokolado stopimo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo mascarpone, stopljeno belo čokolado in kokosovo moko. Nato z lopatico vmešamo še stepeno smetano.

Priprava malinove kreme: Maline stresemo v kozico, jih posujemo s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se maline ne razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V še vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo zmešamo mascarpone sir in nato z lopatico ročno še stepeno smetano.

Priprava malinovega preliva: Maline posujemo s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se maline na razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V kuhani malinovi kaši raztopimo še štiri liste želatine.

Sestavljanje torte: Biskvit navlažimo z mlekom in rumom ter okrog postavimo tortni obod. Najprej nadevamo kokosovo kremo, nato še malinovo. Po vrhu prelijemo z nekoliko ohlajenim malinovim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Andreja žanje uspehe

Devetnajstletna Besničanka Andreja Starman na frajtonarco igra šele nekaj let, a je v tem času prejela že nekaj nagrad, tudi zunaj meja Slovenije.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Antične izkopanine v Mošnjah

Mošnje – Po treh mesecih bodo v Mošnjah na trasi bodoče gorenjske avtoceste na odseku med Vrbo in Peračico v torek zaključili z arheološkimi izkopavanji. Kot je povedala...

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Kako so na Jesenicah včasih živeli

V knjižici je zbranih šestnajst pripovedi Jeseničanov o tem, kakšne so bile Jesenice nekoč.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Petje je znamenje veselega srca

Trije šolski pevski zbori, v katerih prepeva kar tretjina učencev, in učiteljski pevski zbor Mavrica so krepko ogreli srca in dlani obiskovalcev.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Zaposlitveni center za invalide

V Šentplavžu je trenutno zaposlenih pet invalidov. Radi bi sodelovali s še več podjetji.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Šansoni in zimzelene melodije

Lojze Krajnčan je zasnoval koncert, na katerem se prepletajo zimzelene melodije in sodobni šansoni slovenskih ustvarjalcev.