Prizor, ki ga največkrat vidimo na fotografijah, objavljenih na spletu

Posebno doživetje: Zelenci

Zelenci so izvir Save Dolinke in izjemen naravni pojav, ki ga drugje po Sloveniji in tudi širše ne zasledimo. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici. Razgled pomirja in je res lep.

Naravni rezervat Zelenci z okolico s svojim smaragdno zelenim jezercem v različnih letnih časih in tudi urah dneva ponujajo dovolj čaroben prizor, da vedno znova privlačijo ljubitelje fotografije in narave. Na spletu fotografij o Zelencih ne manjka. Najčudovitejši naj bi bili spomladi in pozimi – najbrž stvar okusa posameznega obiskovalca.

Smaragdno zeleni Zelenci vedno znova navdušujejo tako Slovence kot tujce in v razmerah, ki jih je povzročil novi koronavirus, se za njihov obisk odločajo tudi Gorenjci. V bistvu lahko pol dneva ali kar ves dan pohajate po Zgornjesavski dolini. Recimo da vas zamika ogled Planice. Pa se na poti do nje ustavite še na razgledni točki nad Podkorenom, nazaj grede obiščete Kranjsko Goro, se zapeljete do jezera Jasna, vmes pa obiščete še Zelence. Najdete jih med vasjo Podkoren in Ratečami. Ne glede na to, v katero smeri se peljete po magistralni cesti, jih ne morete zgrešiti, saj se na izhodišču, od koder se najprej nekaj minut sprehodite po urejeni peščeni potki, nahaja parkirni prostor s kar lepim številom parkirišč.

Sama sem Zelence obiskala med tednom. Bilo je sončno torkovo popoldne, gneče nobene. Povzpela sem se na novi razgledni stolp, kjer so tudi table, ki razložijo, kako so Zelenci nastali, kdo vse so prebivalci tega naravnega rezervata, katere rastlinske vrste so našle tu svoj dom in da je prav zaradi barve jezerce z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Predmet fotografij sta seveda modrozelena vodna in gorska kulisa, v vodi te pozdravi kakšna postrv, na drugi strani razglednega stolpa pa znak, ki opozarja, da je mogoče najbolj pametno ostati na leseni brvi, saj lahko v vsej svoji radovednosti med visoko travo pričakuješ srečanje s kakšno »domačo« prebivalko – kačo.

Zelenci so zagotovo vredni ogleda, zanimivi pa so za obiskovalce vseh generacij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / torek, 12. julij 2016 / 10:44

Letni kino tudi v Domžalah

V juliju se Mestni kino Domžale že četrtič za tri tedne seli na prosto pod zvezde, in sicer v Češminov park. Tam si bodo gledalci lahko ob koncih tedna (četrtek, petek in sobota) med 7. in 23. juli...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Polnokrvna dnevna nadaljevanka

Medtem ko so si gledalci prvi del nove dnevne nadaljevanke Strasti v ponedeljek zvečer lahko ogledali v domačih naslanjačih, pa je bila na Ljubljanskem gradu gala projekcija prve epizode za izbrane po...

Prosti čas / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Gino ponuja srečo

Gino, pevec iz Kranja, je izdal prvi samostojni album z naslovom Sreča.

Zanimivosti / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Zlati spomini na Kranj

Najboljši kranjski spominek za leto 2008 so trije zvezki Zlati spomini avtorjev Aljaža Primožiča in Verene Vidrih Perko.

Kronika / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Kriminal

Poskušala oropati zlatarno Bled - V sredo ob 18. uri sta neznanca poskušala oropati prodajalno na Bledu, je sporočila policija, po naših podatkih pa n...

Kranj / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Plače boljše, gasilcev premalo

Kranjski poklicni gasilci so zadovoljni z novim plačnim sistemom. Problem, s katerim se še ubadajo, je premalo zaposlenih gasilcev na število intervencij.