Teden restavracij

Teden restavracij je priljubljen gostinski projekt, s katerim želijo restavracije svojim gostom ponuditi drugačno hrano po zmerni ceni. Ali je boljša? Kakor za koga; vsekakor je drugačna, zahtevnejša. Tako želijo vzgajati tudi goste, da bi pokusili še kaj drugega kot zrezek in pečenko. Zaradi nastale situacije je tokratni pomladni teden restavracij od 12. do 21. junija. Ta hip v Sloveniji 101 restavracija nudi posebni meni za 19 ali za 25 evrov, kjer so pripravili čudo različnih okusov in še več. Občudujem njihove ideje, okus in stil. Da bi Slovenija lahko postala še bolj prepoznavna gastronomska destinacija, je jasno že dlje časa. Zakaj bi po takih jedeh posegali le tujci, ko pa smo domači gosti prav tako lahko dobri potrošniki? Meni v tednu restavracij ima običajno tri hode, predjed, glavno jed in sladico. Prinesejo še kakšen pozdrav iz kuhinje in seveda nudijo prvovrstna vina in drugo pijačo. Vse jedi so narejene v majhnih količinah in so servirane na velikih krožnikih. Sprva misliš, da se od tega ne boš prav nič najedel, na koncu greš od mize prijetno sit, ne da bi imel občutek, da nisi sposoben za nič drugega kot za počitek. Sprva sem se še trudila zapomniti si, kaj so prinesli, zdaj tega ne počnem več. Mus, strjenka, pire so pogoste oblike hrane, ki jih nudijo, prav tako tudi lokalne sestavine, kot na primer brancin Fonda ali koruza trdinka. Meni je ljubše manj in tisto kakovostno. Povsem razumem, da je mnogim še vedno pojem dobrega količina, zrezek, ki gleda čez krožnik. Otroci mi pravijo, da imajo občutek, da grem v gostilno le zato, da bi doma poskušala narediti podobno jed. Morda mi kakšna sladica še približno uspe, česa drugega pa se niti ne lotim, je prezahtevno za moje kuharsko znanje. Mar ni podobno tudi v drugih panogah – nekdo dela v velikih količinah, kjer zaslužek prinese količina. Drugi se zavestno odloči za manjše količine, kjer je treba dodati še kaj znanja ali dodane vrednosti – in ta prinaša zaslužek. Oboje je stvarnost, odločitev za eno ali drugo obliko gospodarjenja nam narekujejo naravni pogoji, družinska tradicija, trenutna situacija na trgu. Najpogosteje pa je to osebna, moralna ali etična odločitev. Nekdo rad operira z veliko tonami, avti, traktorji. Nekateri gostinci so ponosni na več sto gostov, ki jih lahko postrežejo hkrati, drugi bodo že pri številu trideset omejili svojo ponudbo, ker se jim po lastnih zahtevah ne morejo ustrezno posvetiti. Na koncu sta pomembna dobiček in lastno zadovoljstvo. Pogosto pa ljudje rečejo, da ob večjem prometu, tonah in kilometrih ni nujno, da jim ostane več dobička. Zagotovo imajo več skrbi in utrujeno telo. Vse, kar počnemo, je lastna odločitev v naši glavi, pogosto pa je življenju tako, da je kvaliteta pomembnejša od kvantitete. Če bi se radi podali na gurmansko pustolovščino, je Teden restavracij zagotovo prava ideja, ki si jo lahko omislite in verjamem, da tudi privoščite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 18. maj 2018 / 15:05

Večina z zlatimi priznanji

Večina gorenjskih kmetij je na ocenjevanju mlečnih izdelkov za razstavo Dobrote slovenskih kmetij dobila zlata priznanja, največ med njimi, kar štiri, kmetija Pr' Anžk iz Gorenje vasi.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / sreda, 1. februar 2023 / 18:14

Kako dragocena sta svoboda in mir

Šenčur – V soboto je pri spomeniku v Šenčurju potekala spominska slovesnost ob 79. obletnici streljanja štirideset talcev. Slavnostni govornik je bil Stanislav Inkret, član vodstva KO ZB NOB Šenčur...

Kranj / sreda, 1. februar 2023 / 18:12

Evropski denar za energetsko sanacijo šole

Kranj – Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo skoraj 775 tisoč evrov evropskih sredstev za energetski sanaciji Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Kranj in Srednje šol...

Slovenija / sreda, 1. februar 2023 / 18:11

Slovenska karitas za ukrajinske družine

Ljubljana – Slovenska karitas je v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve v sklopu projekta humanitarne pomoči za družine v Harkovu v Ukrajini do sredine januarja 800 družinam zagotovila in r...

Škofja Loka / sreda, 1. februar 2023 / 18:11

Potrdili proračuna za leti 2023 in 2024

Pred prvo letošnjo redno sejo občinskega sveta se je pred Upravno enoto zbralo nekaj predstavnikov civilne iniciative Varuhi Sore, ki so zahtevali umik točke o javni koristi poplavne zaščite.

Kamnik / sreda, 1. februar 2023 / 18:10

Sedem desetletij Doma kulture

Kamniški Dom kulture letos zaznamuje sedemdeset let delovanja. V jubilejnem letu pripravljajo vrsto dogodkov v počastitev jubileja.