Fantje iz KD Možnar skrbijo za ohranjanje tradicije oglarstva.

Nad Koroško Belo so prižgali kopo

V petek so na kopišču nad Koroško Belo prižgali kopo in v naslednjih dneh bodo v njej kuhali oglje, ki ga bodo nato razdelili med vaščane.

Koroška Bela – Tradicijo kuhanja oglja ohranjajo fantje iz KD Možnar Koroška Bela, oglarstvo pa je dejavnost, ki je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji. Danes kuhanje kope na Koroški Beli predstavlja zgolj obujanje običajev iz preteklosti, včasih pa so oglje potrebovali v železarni, tistega iz leske ali črnega drena pa za izdelavo smodnika.

Kot je povedal Črt Laharnar, predsednik KD Možnar, morajo po prižigu kope vzdrževati ogenj, da zagori celotna notranjost kope. Znak, da začenja nastajati oglje, je moder ali rjav dim, ki se kadi iz kope. »Dokler se kadi bel dim, iz lesa izhaja para, ko pa je dim moder ali rjav, to pomeni, da je vsa voda izparela in je začelo nastajati oglje,« je povedal. Takrat luknje zaprejo in čakajo, da se kopa skuha. Ko je oglje skuhano, kopo pustijo 14 dni, da se ohladi, potem pa jo podrejo in tako dobijo oglje.

Da bi tradicijo spoznali tudi najmlajši, so člani KD Možnar lani pripravili predstavitev za otroke v domačem vrtcu in osnovni šoli in jim podarili oglje, ki so ga potem uporabili pri likovnem ustvarjanju. Letos so žal že dogovorjene predstavitve zaradi epidemije morali odpovedati, kljub temu pa upajo, da bodo v prihodnje to dejavnost še lahko predstavljali najmlajšim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 1. april 2019 / 10:43

Paradižnik, znanilec pomladi

Kranj – Sredi tedna se je v uredništvu našega časopisa oglasil Peter Hribar iz Tenetiš s fotografijo letošnjega pridelka paradižnika. »Ko smo jeseni spravljali sadike paradižnika z vrta v ozimnico,...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 18. december 2022 / 20:15

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Vaše misli se bodo vrtele okoli kariere, ciljev, uspehov in napredovanja. Nadrejeni bodo tudi prepoznali vaš trud in vas primerno...

Zanimivosti / nedelja, 18. december 2022 / 20:14

Za soglasje

Nove sestave občinskih svetov že začenjajo svoje delo. Na konstitutivnih sejah, na katerih svetniki potrjujejo tudi svoje mandate in mandate županov, so v igri kartončki zelene barve, torej med sve...

GG Plus / nedelja, 18. december 2022 / 20:14

Fantovski pretepi v Matijevi gostilni

Vsa vaška doživetja so se nekoč dogajala v gostilni pri Matiju. Saj drugje ni bilo priložnosti. Od tega je bilo največ fantovskih pretepov. Fantje z različnih koncev vasi so se družili sku...

Zanimivosti / nedelja, 18. december 2022 / 15:53

Zimska idila

Jezersko je ena tistih gorskih vasic, za katere bi lahko rekli, da poznajo le dva letna časa: zimo in poletje. Ujeti trenutek na fotografiji prikazuje zimo. Nastala je v ponedeljek, temper...

Nasveti / nedelja, 18. december 2022 / 15:46

Moji odnosi

Odnosi, v kakršnih živimo, določajo naš nivo sreče. Nekateri se morda s to ugotovitvijo ne bodo strinjali. Kdo je lahko razsodnik? Najprej jaz sam. Poglejmo pri sebi, kdaj smo (dolgoročno) srečni i...