Fantje iz KD Možnar skrbijo za ohranjanje tradicije oglarstva.

Nad Koroško Belo so prižgali kopo

V petek so na kopišču nad Koroško Belo prižgali kopo in v naslednjih dneh bodo v njej kuhali oglje, ki ga bodo nato razdelili med vaščane.

Koroška Bela – Tradicijo kuhanja oglja ohranjajo fantje iz KD Možnar Koroška Bela, oglarstvo pa je dejavnost, ki je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji. Danes kuhanje kope na Koroški Beli predstavlja zgolj obujanje običajev iz preteklosti, včasih pa so oglje potrebovali v železarni, tistega iz leske ali črnega drena pa za izdelavo smodnika.

Kot je povedal Črt Laharnar, predsednik KD Možnar, morajo po prižigu kope vzdrževati ogenj, da zagori celotna notranjost kope. Znak, da začenja nastajati oglje, je moder ali rjav dim, ki se kadi iz kope. »Dokler se kadi bel dim, iz lesa izhaja para, ko pa je dim moder ali rjav, to pomeni, da je vsa voda izparela in je začelo nastajati oglje,« je povedal. Takrat luknje zaprejo in čakajo, da se kopa skuha. Ko je oglje skuhano, kopo pustijo 14 dni, da se ohladi, potem pa jo podrejo in tako dobijo oglje.

Da bi tradicijo spoznali tudi najmlajši, so člani KD Možnar lani pripravili predstavitev za otroke v domačem vrtcu in osnovni šoli in jim podarili oglje, ki so ga potem uporabili pri likovnem ustvarjanju. Letos so žal že dogovorjene predstavitve zaradi epidemije morali odpovedati, kljub temu pa upajo, da bodo v prihodnje to dejavnost še lahko predstavljali najmlajšim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 6. december 2010 / 07:00

Ta je dobra

Beraška taktika Dva berača iz nekdanjih južnih republik se pogovarjata o »poslu«. Mujo je na delu enak čas kot Haso, zbere pa 2 do 3 evre na dan. Haso prin...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 17. avgust 2014 / 11:42

O Dolini in Dolincih

Izšla je knjiga O Dolini in Dolincih. Pripovedi Zdravka Dovžana in drugih Dolincev o ljudeh in življenju, ki izginja, je zbrala Jožica Koder.

GG Plus / nedelja, 17. avgust 2014 / 11:25

Marija Pomagaj

»Iz zapisov, ki jih romarji posvečajo Mariji Pomagaj, zaznamo ljudsko pobožnost na kolektivni, narodni, slovenski ravni. Tako imenitnega pričevanja o sodobnem ljudskem verovanju, kot ga hranijo Bre...

GG Plus / nedelja, 17. avgust 2014 / 11:23

Dan v živalskem vrtu

Živalski vrt Ljubljana je dom približno petstotih živali in priljubljena izletniška točka tako domačih kot tudi tujih obiskovalcev. V njem najdemo tako eksotične živali, kot so sajmiri, kapibare ali g...

Nasveti / nedelja, 17. avgust 2014 / 11:18

Kdaj preveč ljubimo svoje otroke

Pred mnogimi leti, ko sem bila še dobesedno nalepljena na starejšo hčerko, mi je izkušena učiteljica predlagala, naj preberem knjigo Starši, ki preveč ljubijo. Zdelo se mi je nemogoče, da bi sama s...

Zanimivosti / nedelja, 17. avgust 2014 / 11:14

Radovedni sajmir

Pogled na tujerodno živalsko vrsto gotovo pritegne pozornost vsakogar od nas, nič manj pa marsikatere živali niso pozorne na nas. Tale nadvse radovedni in sproščeni sajmir iz ljubljanskega živalske...