Tanja Pirc

S čokolado se moraš razumeti

Čokoladni pralineji, sladoled smrekovih vršičkov in še kakšen »cukrček« najdemo v bogati beri idej Tanje Pirc iz Kamnika, natančneje iz Godiča, ki smo jo spremljali in navijali zanjo v zadnjem MasterChefu.

Večino seveda zanima, ali bo Tanja v oddajah, ki bodo prišle na male zaslone po predahu, izpadla ali se okitila z nazivom MasterChef Slovenija. Tanja tudi nam ne zaupa odgovora na to vprašanje. Bomo pač morali spremljati drugi del sezone, da vidimo, kako se bodo stvari razpletle.

Tanja je sicer ekonomistka, ki pa je že več kot dvajset let doma v marketingu. Že v otroštvu je rada kuhala. Danes je mama treh odraslih otrok, ki so bili nekoč majhni, vsi vpeti v šport in kar naprej lačni. In to je nekako pahnilo – v pozitivnem smislu – v pozicijo, da je v kuhinji postala iznajdljiva, posledično pa je tudi napredovala. »Praktično po cele dneve sem kuhala,« se zasmeje Tanja. »Sem se morala kar znajti. To je bilo bolj hitro kuhanje, ko so bili otroci starejši in so se tudi oni začeli sukati po kuhinji, pa smo začeli preizkušati različne recepte, se lotili priprave tudi bolj prefinjenih jedi.«

Nikoli ni obiskovala kakšnega kuharskega tečaja, temveč je čista »youtuberka«. Beseda nanese na čokoladne pralineje, po katerih jo v Kamniku – pa tudi širše – kar poznajo. »Tu pa že ni več šale. Moraš se razumeti s čokolado. Potem pa vaja dela mojstra, mojster pa vajo,« pravi.

Trenutno Tanja sodeluje pri turistično-kulinaričnem projektu na Veliki planini. »Zdi se mi namreč, da ogromno ljudi pohaja po teh planotah, samo planine pa ne spoznajo tako, kot bi jo morali. Zato smo začeli razmišljati, kako bi ljudem poleg samega vodenja po planini dali nekaj več.« Tanja tako že pridno ustvarja. Piše pastirske recepte, jih doma preizkuša. Nazadnje je naredila sladoled iz smrekovih vršičkov. Zraven je dala še meliso. »Zelo okusno,« se nasmehne. Njeni čokoladni pralineji recimo vsebujejo ruševje z Velike planine. »Rada uporabim tudi domače vrtnice.« Ni je strah drznosti, ko ustvarja, nam zaupa. Všeč ji je drugačnost.

Pralineji z malinovo in vrtnično marmelado

Sestavine: 200 g temne čokolade, jedilna žlica kokosovega masla, za polnilo: tri žličke malinove marmelade in žlička vrtnične marmelade.

Postopek: Čokolado narežemo na drobne koščke, dodamo kokosovo maslo in stopimo na vodni kopeli. Temperatura v tej fazi postopka ne sme preseči 48 stopinj. Stopljeno čokolado ohladimo na 28 stopinj (najlažje tako, da dodamo še na majhne koščke narezano čokolado) in potem spet segrejemo na 31 stopinj. Ves čas čokolado mešamo. Ta postopek je pomemben, ker želimo, da imajo pralineji lep sijaj.

Vlijemo v modelčke (najbolje, da so iz trde plastike), potresemo, da izginejo zračni mehurčki, in odlijemo čokolado nazaj v skledo. Odstranimo odvečno čokolado na površini in postavimo za 10 minut v hladilnik. Ko je čokolada v modelčkih čvrsta, lahko dodamo polnilo. Zmešamo malinovo in vrtnično marmelado in pralineje previdno napolnimo – ne do vrha. Potresemo, da se polnilo lepo porazdeli.

Zadnji korak je spodnji sloj čokolade. Počasi prelijemo vse pralineje in odstranimo odvečno čokolado. Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Če pralineji lepo padejo iz modelčkov, pomeni, da vam je uspelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Koncert ob prvem maju

Ženski pevski zbor Društva upokojencev Javornik-Koroška Bela je pod vodstvom pevovodje Francija Rihterja pripravil samostojni koncert v počastitev 1. maja, dneva upora proti okupatorju ter v poča...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 31. avgust 2020 / 17:03

Iskali podjetniške ideje in rešitve

V Poletni šoli inovativnosti in podjetništva za !N junake, ki je v preteklih štirih dneh potekala v kranjskem Iskratelu, so otroci na zabaven in igriv način razvijali kreativnost, ekipnega duha in pod...

Mengeš / ponedeljek, 31. avgust 2020 / 17:00

Borut hodil v dobrodelni namen

Borut Rojc iz Preserij pri Radomljah je svoj petdeseti rojstni dan obeležil z njemu tako ljubo hojo in dobrodelnostjo. Opravil je everesting na Mengeško kočo in zbiral denar za otroke, obolele za rako...

Zanimivosti / ponedeljek, 31. avgust 2020 / 16:58

Navdušuje jo strojništvo

Anastasija Jocić z Jesenic je junija zaključila Srednjo šolo Jesenice. Bila je ena redkih deklet v razredu, polnem fantov, bodočih strojnikov. In ne samo to, Anastasija je bila v programu strojni tehn...

Bled / ponedeljek, 31. avgust 2020 / 16:01

Bled skozi oči umetnikov

Na Mlinem je bil veliki šmaren nekoč poseben praznik. Praznovali so ga s sejmom, ki je privabil romarje iz vse Kranjske. Danes praznik zaznamujejo s Predšmarnim večerom, na katerem prebirajo poezijo i...

Zanimivosti / ponedeljek, 31. avgust 2020 / 16:01

S torbo naj bodo otroci tudi vidni

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pred začetkom novega šolskega leta pripravili nabor priporočil, ki jih je smiselno upoštevati pri nakupu šolske torbe. Poleg tega, da je otroku všeč, je pri izb...