Krišljevim pri delu na kmetiji pomagajo tudi prašiči. / Foto: Gorazd Kavčič

Pestrost je bistvo kmetije

»Bistvo vsake kmetije je biotska pestrost,« pravi ekološki kmetovalec Primož Krišelj iz Hotemaž, ki je obiskovalcem na svoji kmetiji predstavil pomen sonaravnega vrtnarjenja in z njimi delil svoje bogate izkušnje.

Hotemaže – Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj je v okviru projekta Spoznajmo biodiverziteto v naseljih minuli teden na kmetiji pri Šuštarju v Hotemažah pripravil dogodka, na katerih je gospodar Primož Krišelj obiskovalcem predstavil bogate izkušnje z ekološkim vrtnarjenjem in pridelavo po načelih permakulture ter načine sonaravnega vrtnarjenja za ohranjanje biotske pestrosti.

»Sem Primož, sem kmet, čeprav so mi sovaščani rekli, da nikoli ne bom. Moja starša sta intelektualca in sem se za ta poklic odločil sam, ker smo podedovali manjšo kmetijo. Na začetku nisem imel pojma,« je Krišelj v uvodu priznal obiskovalcem, ki so z zanimanjem prisluhnili zgodbi o tem, kako je sčasoma razvil ekološko-permakulturno posestvo. Začel je s tremi ovcami jezersko-solčavske pasme, danes jih imajo tristo, kar je največji trop v Sloveniji. Redijo prašiče in perutnino, v zadnjih letih pa se zelo posvečajo poljedelstvu. »Pridelujemo žita, zelo nas zanimajo različne vrste prosa in koruze, imamo piro, bob, pšenico, ječmen …« je našteval.

Poudaril je, da je bistvo vsake kmetije biotska pestrost. »Pridelovati je možno zelo enostavno, če le malo opazujemo in posnemamo naravo,« je dejal. K pestrosti lahko prispevamo z ustvarjanjem majhnih ekosistemov. »Predvsem so pomembni vodni, ki privabljajo različne živali.« Poleg 'bajerja' so naredili tudi spiralno gredo z več kot 150 različnimi rastlinami, ki je pomembna za dvoživke in insekte. Visoke grede znajo privabljati glodavce, teh pa se znebimo z mački ali kačami, je dejal Krišelj in razkril, da lahko pri njih trenutno naletimo na belouške in goža. Povedal je tudi, da so proti ušem učinkovite pikapolonice, proti strunam pa žabe. »Na tak način se da kar dobro uravnavati, predvsem pa je potreben ustrezen kolobar.« Opozoril je tudi na prednosti mešanih posevkov in povedal, da jim pri delu pomagajo tudi živali. Prašiči so na primer čez zimo na njivah, da pojedo ostanke poljščin, nato pa zemljo še zrijejo in zorjejo.

CTRP Kranj bo v okviru omenjenega projekta usposabljanja, povezana z vrtovi, organiziral tudi v prihodnje, in sicer v kar sedmih gorenjskih občinah. Že sedaj pa vabi k sodelovanju v natečaju Naravi prijazni gorenjski vrt. Več informacij je na voljo na njihovi spletni in Facebook strani.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / torek, 15. oktober 2019 / 08:51

Vpisujejo v abonma

Žiri – V DPD Svoboda Žiri do četrtka, 17. oktobra, vpisujejo v abonma za novo sezono. Gledalcem bodo ponudili štiri predstave: komedijo Daniela Glattauerja Čudežna terapija, glasbeno komedijo Dana...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 29. december 2022 / 18:38

Register kmetijskih gospodarstev ne deluje

Kranj – Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da aplikacija za vodenje registra kmetijskih gospodarstev od 30. decembra do 20. januarja ne bo delovala. V tem času bodo a...

Gospodarstvo / četrtek, 29. december 2022 / 18:37

Iz tujine dobro skrbi za gozdove

Čeprav Otokar Pogačnik, (so)lastnik posestva Krumperk, živi v tujini, dobro skrbi za gozdove.

Rekreacija / četrtek, 29. december 2022 / 18:35

Glasovi kolesarji v letu 2022

Panoramski kolesarji smo se letos potepali na petih izletih in skupno z različnimi skupinami na njih preživeli 23 dni. V maju smo z barko pluli po kvarnerskih otokih. V drugi polovici maja je bilo...

Zanimivosti / četrtek, 29. december 2022 / 18:33

Priljubljeni praznični paneton

V nekem obdobju svojega življenja Šenčurjan Andraž Bajželj ni natanko vedel, kam ga bo zanesla pot. Potem je odkril peko z drožmi in danes je okus njegovega panetona s čokolado takšen, da ga lahko opi...

Kamnik / četrtek, 29. december 2022 / 18:32

Vodni sistem je občutljiv

V teh dneh se zaključuje projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja čiste pitne vode in premišljenemu razvoju turizma..