Moja družinska zgodovina

Raziskovanja sebe in svoje zgodovine skoraj ni videti konca. To lahko delamo z neko razdaljo, samo opazujemo, od kod smo prišli in kaj nosimo v sebi. Lahko se prepričujemo, da to nima nobenega smisla. Lahko celo zanikamo, vendar znanost (npr. epigenetika) potrjuje močan vpliv okolja na našo sedanjost. Sicer pa vemo brez učenih raziskav – jabolko ne pade daleč od drevesa. Okolje, v katerem smo odraščali, je precej pomembno za našo sedanjost. Če pa vključimo še nezavedne vsebine, postane naš rod ključen za vzorce, ki jih nosimo v sebi. In ti (podzavestni) psihični vzorci določajo naše vedenje in nivo naše sreče. Pri raziskovanju našega rodu ni prostora za krivdo, je le pogum pogledati, od kod prihajamo.

Tam, kjer imamo še žive starše, je v našo korist, da jih povprašamo, kar nas zanima. Ponekod nočejo govoriti o tem, kar je bilo. Zato pomaga, če jih povprašamo, kako so jih vzgajali, kaj se je dogajalo, ko so bili oni majhni. Kaj je bilo dobrega in kaj slabega? Česa se najrajši spominjajo in česa se nočejo spomniti? Zakaj ne? Ne glede na vse, kar vemo in kar še odkrijemo, bomo imeli lepšo prihodnost, neizmerno lepšo prihodnost, če se s starši spravimo, jih poskušamo razumeti, da so dali, kar so pač znali. Kot mi danes.

Znanje koristi, resnica osvobaja. Še nekaj vprašanj, ki so lahko ključna. Nekaj, kar se je neodvisno od moje volje zapisalo v moje telo. Te vsebine čakajo mojo bližino. Ali sem bil spočet v ljubezni? Načrtovan, zaželen, pričakovan? Kako je moje spočetje vplivalo na odnos med očetom in mamo? Ali je moja mama med nosečnostjo doživela kakšne travmatične dogodke? Kdo je moji mami pomagal takoj po porodu? Ali sem bil odmaknjen od svoje mame v prvih treh letih? Ali je res, da je moja mama pred mano izgubila dojenčka? Kdaj in kako se je v moje življenje vključil moj oče? Kako je skrbel za mojo mamo? Kakšen sem bil kot otrok – ali sem veliko jokal, s kom sem se igral, kdo me je potolažil, ali sem bil zvedav, sem rad hodil v šolo? Kakšen odnos sem imel z mamo in kakšnega z očetom? Kako sem reagiral na ločitev svojih staršev? Kako se je moja mama obnašala do očeta in obratno? Ali je moj prihod spremenil njun odnos? Kako je smrt mojih starih staršev vplivala na mojo mamo, očeta? Kako ste mi to povedali? Kako sem reagiral? Kako je mojo mamo sprejela tašča? Ali sta se razumeli? Kako je moj oče podprl svojo ženo v nesoglasjih s taščo?

Vse to in še več je ustvarjalo vzdušje, v katerem sem odraščal. Saj to ni pomembno, pravite nekateri. Le zakaj se nam tolikokrat v življenju ponavljajo ista počutja ob drugih ljudeh in v drugačnih situacijah? Ne morem navezati stika, zmrznem, nenadzorovano veliko govorim ali se smejim ob tem, ko mi je neprijetno, čuden občutek ujetosti … Ponavljanje prekletstva zgodovine je izven dosega naše zavesti – dokler ne sprejmemo lastne odgovornosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Direktorica Ratitovca na izredno sejo

Kmalu po imenovanju za novo direktorico javnega zavoda Ratitovec je Tanja Mohorič odstopila: "Župan je imel svojega kandidata."

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Vinjen voznik zbil pešca

Zbilje - Na lokalni cesti v Zbiljah je v sredo okoli 18.30 47-letni Škofjeločan z osebnim avtomobilom vozil preblizu desnemu robu vozišča in zato zbil 45-letnega domačina in šest...

Kronika / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Kriminal

Prijeli ulična roparja Kranjska Gora - Policisti iz Kranjske Gore bodo kazensko ovadili sedemnajstletnega Kranjskogorca in devetnajstletnega Ljubljanč...

Šport / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Majdičeva druga, nove točke za Višnarjevo

V sredo je bila v Stockholmu tekma svetovnega pokala v smučarskem teku. V spomladanskih razmerah je v sprintu okoli švedske kraljeve palače znova blestela Petra Majdič. Zaostala je le za F...

Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Pročelje odslej bolj barvito

Prizidek na osnovni šoli Franceta Prešerna je ta teden dobil novo podobo.

Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Anketa: Zdravstvo v Medvodah

V Medvodah je v zadnjem času veliko govora o težavah v zobozdravstvu in o morebitnem podeljevanju koncesij. Zanimalo nas je zadovoljstvo občanov s storitvami ZD Medvode.