Letalo Air Serbia je na brniško letališče pripeljalo prve potnike po razglasitvi epidemije. / Foto: Gorazd Kavčič

Z brniškega letališča je znova stekel potniški promet

Na Letališču Jožeta Pučnika je danes pristalo prvo potniško letalo, odkar je vlada 12. maja znova odprla zračni potniški promet. Kot prvo je prispelo letalo prevoznika Air Serbia.

Zgornji Brnik – Po skoraj dveh mesecih in pol brez potniškega prometa je letalo Air Serbia, ki je danes zjutraj priletelo iz Beograda, napovedalo postopno vračanje letalskih prevoznikov na naše največje letališče. Do 15. junija so vrnitev napovedale družbe Lufthansa, poljski prevoznik LOT in Montenegro Airlines. Do konca junija po besedah poslovodnega direktorja Fraporta Slovenija Zmaga Skobirja pričakujejo tudi Swissair, Brussels Airlines, Transavio in British Airways. Po prvem juliju pa naj bi promet bolj tekoče stekel, vendar zaradi razmer v svetu, povezanih z epidemijo covida-19, še vedno okrnjeno. Že sedaj pa sta lete odpovedali družbi Iberia in Finnair.

Kako hitro se bodo prevozniki vračali na letališče, je po Skobirjevih besedah odvisno tudi od tega, kako hitro se bo država dogovarjala za odprtje meja z drugimi državami. Zaradi krčenja flot in posledično omejenih kapacitet letalskih družb namreč med državami že poteka tekma za pridobivanje prevoznikov.

Kot je še dejal Skobir, je družba v času epidemije dosegala zgolj 15 odstotkov siceršnjega prometa, zato načrtujejo tudi reze v stroške dela in investicij. Prvi mož Fraporta Slovenija sicer konkretnih ocen o morebitnem krčenju števila zaposlenih ni dodal, dejal pa je, da bodo posegi toliko manjši, kolikor uspešnejši bomo pri pridobivanju prevoznikov. Dela na novem potniškem terminalu sicer za zdaj potekajo nemoteno, utegne pa se zgoditi, da bo prišlo do določenih zakasnitev.

Družba se je sicer zaradi nastale situacije po pomoč obrnila tudi na državo oz. pristojna ministrstva, a po Skobirjevih besedah za zdaj ni bila deležna nobenih ukrepov.

Na letališču sicer velja poseben protokol, ki so ga uvedli v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Vstop v potniški terminal je dovoljen zgolj zaposlenim in potnikom, ki morajo upoštevati najmanjšo dovoljeno medsebojno varnostno razdaljo, nositi maske in skrbeti za higieno rok in kašlja. Za varnost zaposlenih so dodatno poskrbeli s steklenimi pregradami. Temperature potnikom sicer za zdaj ne merijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 14. junij 2014 / 00:30

Nov začetek

Na Planet TV se je začelo iskanje tekmovalcev za resničnostni šov, ki so ga poimenovali Kmetija: Nov začetek. Ravno tako se na male zaslone vračata Gostilna išče šefa in Top 4 s Tjašo Kokalj.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 29. maj 2020 / 15:47

Z brniškega letališča je znova stekel potniški promet

Na Letališču Jožeta Pučnika je danes pristalo prvo potniško letalo, odkar je vlada 12. maja znova odprla zračni potniški promet. Kot prvo je prispelo letalo prevoznika Air Serbia.

Naklo / petek, 29. maj 2020 / 15:34

Znani letošnji občinski nagrajenci v Naklem

Naklo – Nakelski občinski svetniki so na sredini seji potrdili letošnje občinske nagrajence. Na akademiji ob občinskem prazniku, ki bo 23. junija, bodo podelili tri priznanja Občine Naklo. Prejeli...

Tržič / petek, 29. maj 2020 / 15:32

Odprli turistično pisarno, na ogled razstava ...

Tržič – Znova je odprta pisarna Turistično promocijskega in informacijskega centra Tržič od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure, od 1. junija pa tudi ob koncih tedna in praznikih od 10. do 18. ure...

Bohinj / petek, 29. maj 2020 / 15:31

Čistili so tudi v Bohinju

Turistično društvo in Občina Bohinj sta prejšnji konec tedna organizirala tradicionalno spomladansko akcijo, ki se je je udeležilo več kot petsto prostovoljcev. Očistili so skoraj sto kilometrov spreh...

Rekreacija / petek, 29. maj 2020 / 15:30

S tekom so obkrožili občino

Pet članov Tekaške skupine Jesenice je v enem dnevu obkrožilo občino: enainpetdeset kilometrov, štiri tisoč višinskih metrov, dvanajst ur teka in hoje.