Ker lahko gostinci trenutno postrežejo goste le na terasah lokalov, je njihov dohodek močno odvisen od vremena. / Foto: Gorazd Kavčič

Gostinci želijo bolj življenjske ukrepe

Gostinci predlagajo, da bi 15. maja lahko odprli tudi gostinske obrate, ki imajo samo notranje prostore. Na terasah sicer sedaj za isto mizo lahko sedijo gostje iz različnih gospodinjstev.

Kranj – Od začetka minulega tedna je znova možno posedeti na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, a gostinci opozarjajo, da je navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in sankcijam. Tudi zato še vedno ostaja zaprta polovica gostinskih obratov, ki imajo terase, so minuli četrtek opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Njihova sekcija za gostinstvo in turizem je zato pozvala NIJZ, naj pripravi bolj življenjske ukrepe, in sicer po vzoru sosednje Avstrije.

Kot najbolj neizvedljiv so ocenili ukrep, ki ga je NIJZ odpravil še isto popoldne, in sicer da lahko za isto mizo sedijo le gostje iz skupnega gospodinjstva. Čeprav sedaj to ne velja več, pa mora biti med osebami iz različnih gospodinjstev še vedno razdalja 1,5 metra. V sekciji so predlagali, da naj bo med mizami en meter razdalje. »Prav tako v Avstriji ne predpisujejo ukrepov pakiranja pribora, čiščenja sanitarij vsako uro in drugih ukrepov, ki jih gostinci ne morejo zagotavljati, saj so odvisni od volje in discipline gostov. Predlagamo, da se pribor, ki se seveda vedno očisti in razkuži, lahko podaja gostom, kot je to že uveljavljeno, čiščenje sanitarij pa naj bo po potrebi in glede na število gostov,« so razložili. Predlagajo tudi, da se 15. maja odprejo tudi tisti gostinski obrati, ki imajo samo notranje prostore.

Predsednik sekcije gostincev na Območni obrtno-podjetniški zbornici Kranj in tudi lastnik šenčurske Gostilne Ančka Anton Magdič pozdravlja že omenjeno sprostitev glede druženja gostov iz različnih gospodinjstev za isto mizo, nujni pa bi bili še drugi bolj življenjski ukrepi, je opozoril. »Mislim, da bi bil dovolj en meter medsebojne razdalje med gosti, tako kot v Avstriji,« je dejal in dodal, da ob zagotavljanju 1,5-metrske razdalje gostinci izgubijo preveč stolov. Tudi to je eden od razlogov, da svoje gostilne še vedno ni odprl, saj bi se jim ob 13 zaposlenih finančno to težko izšlo. »Če je kolektiv manjši, še nekako gre. Pri nas to pomeni 30 odstotkov manj stolov, poleg tega pa gostov ne smemo sprejemati v notranjih prostorih. Čeprav so pogoji nemogoči, nameravamo jutri odpreti teraso, a zaradi obveze do strank, ki nas že kličejo,« je razložil. Za razliko od mnogih drugih gostincev ima pokrito teraso, a se sprašuje, kdo bo sedel na njej v hladnejših dneh. Tudi zato je po njegovem nujno čim prej odpreti notranje prostore. »Bojim se tudi, da bodo ljudje manj trošili in da bo marsikateri gostinec moral zapreti, če bo šlo takoj naprej. Sploh tisti, ki imajo najete prostore,« je še dejal.

V Layerjevi hiši v Kranju so z obiskom gostov na njihovi terasi v prvem tednu pogojno zadovoljni. »Promet bo zagotovo manjši kot v primerljivem lanskem obdobju in bo za zdaj odvisen predvsem od vremena. Smo pa optimistični,« pravi Selman Čorović, direktor Zavoda Carnica, ki upravlja Layerjevo hišo. »Pogrešamo realno diskusijo o pomenu situacije, v kateri smo se znašli, na nivoju države. Gostinstvo je najbolj na udaru, sploh če pomislimo, da je večina kranjskih lokalov odvisna ravno od poletne sezone in posledično vremena,« je opozoril in dodal, da so fiksni stroški ostali enaki, stolov in miz je manj, dela pa več. Spomnil je tudi na prireditve na prostem, ki gostincem prinašajo dodaten zaslužek in so zaradi epidemije pod vprašajem, ter da je gostinstvo v Kranju tesno povezano s prenočišči in poletno sezono. Nastanitvene kapacitete so v fazi mirovanja. »Odpovedi od 13. marca do danes je bilo ogromno. Ne predstavljamo si, kaj to pomeni,« je še opozoril.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / ponedeljek, 12. november 2007 / 07:00

Najboljša kolekcija učencev OŠ Medvode

Na 8. Ex-temporu v Smledniku najboljša kolekcija OŠ Medvode, učencev Mihaela Jenka, Nikija Vrbice in Jureta Plavca.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 21:00

Velika zmaga Mohoriča

Matej Mohorič je skupni zmagovalec enotedenske dirke po Beneluksu.

Železniki / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:59

Obnavljajo cesto proti Potoku

Železniki – Občina Železniki obvešča, da so na lokalni cesti Tajnetova žaga–Potok zaradi rekonstrukcije potrebne popolne zapore, ki bodo trajale še do 9. oktobra, in sicer od ponedeljka do vključno...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:42

Kar je domače, je najboljše

Kranj – »Trgovinica se sramežljivo skriva za ograjo ... Lastnik boža svoje izdelke domačega izvora, ki se niso rodili na ladji ali guncali na tovornjaku! Gleda k vratom in čaka na kupce ...« Takole...

Kronika / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:22

Trčila kombinirano vozilo in motorist

Podkoren – V nedeljo zvečer sta pod Korenskim sedlom trčila kombinirano vozilo in motorist. Okoliščine kažejo na krivdo voznika kombija za nesrečo in izsiljevanje prednosti. Motorist je utrpel hude...

Razvedrilo / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:02

Sarina omaka in Mojčini žlikrofi

V soboto, 25. avgusta, bo Trg sv. Ahacija v Idriji med 11. in 22. uro gostil tradicionalni Praznik idrijskih žlikrofov. Organizatorji festivala želijo žlikrofe približati obiskovalcem in jih predstavi...