Gostinci želijo bolj življenjske ukrepe
Gostinci predlagajo, da bi 15. maja lahko odprli tudi gostinske obrate, ki imajo samo notranje prostore. Na terasah sicer sedaj za isto mizo lahko sedijo gostje iz različnih gospodinjstev.
Kranj – Od začetka minulega tedna je znova možno posedeti na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, a gostinci opozarjajo, da je navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in sankcijam. Tudi zato še vedno ostaja zaprta polovica gostinskih obratov, ki imajo terase, so minuli četrtek opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Njihova sekcija za gostinstvo in turizem je zato pozvala NIJZ, naj pripravi bolj življenjske ukrepe, in sicer po vzoru sosednje Avstrije.
Kot najbolj neizvedljiv so ocenili ukrep, ki ga je NIJZ odpravil še isto popoldne, in sicer da lahko za isto mizo sedijo le gostje iz skupnega gospodinjstva. Čeprav sedaj to ne velja več, pa mora biti med osebami iz različnih gospodinjstev še vedno razdalja 1,5 metra. V sekciji so predlagali, da naj bo med mizami en meter razdalje. »Prav tako v Avstriji ne predpisujejo ukrepov pakiranja pribora, čiščenja sanitarij vsako uro in drugih ukrepov, ki jih gostinci ne morejo zagotavljati, saj so odvisni od volje in discipline gostov. Predlagamo, da se pribor, ki se seveda vedno očisti in razkuži, lahko podaja gostom, kot je to že uveljavljeno, čiščenje sanitarij pa naj bo po potrebi in glede na število gostov,« so razložili. Predlagajo tudi, da se 15. maja odprejo tudi tisti gostinski obrati, ki imajo samo notranje prostore.
Predsednik sekcije gostincev na Območni obrtno-podjetniški zbornici Kranj in tudi lastnik šenčurske Gostilne Ančka Anton Magdič pozdravlja že omenjeno sprostitev glede druženja gostov iz različnih gospodinjstev za isto mizo, nujni pa bi bili še drugi bolj življenjski ukrepi, je opozoril. »Mislim, da bi bil dovolj en meter medsebojne razdalje med gosti, tako kot v Avstriji,« je dejal in dodal, da ob zagotavljanju 1,5-metrske razdalje gostinci izgubijo preveč stolov. Tudi to je eden od razlogov, da svoje gostilne še vedno ni odprl, saj bi se jim ob 13 zaposlenih finančno to težko izšlo. »Če je kolektiv manjši, še nekako gre. Pri nas to pomeni 30 odstotkov manj stolov, poleg tega pa gostov ne smemo sprejemati v notranjih prostorih. Čeprav so pogoji nemogoči, nameravamo jutri odpreti teraso, a zaradi obveze do strank, ki nas že kličejo,« je razložil. Za razliko od mnogih drugih gostincev ima pokrito teraso, a se sprašuje, kdo bo sedel na njej v hladnejših dneh. Tudi zato je po njegovem nujno čim prej odpreti notranje prostore. »Bojim se tudi, da bodo ljudje manj trošili in da bo marsikateri gostinec moral zapreti, če bo šlo takoj naprej. Sploh tisti, ki imajo najete prostore,« je še dejal.
V Layerjevi hiši v Kranju so z obiskom gostov na njihovi terasi v prvem tednu pogojno zadovoljni. »Promet bo zagotovo manjši kot v primerljivem lanskem obdobju in bo za zdaj odvisen predvsem od vremena. Smo pa optimistični,« pravi Selman Čorović, direktor Zavoda Carnica, ki upravlja Layerjevo hišo. »Pogrešamo realno diskusijo o pomenu situacije, v kateri smo se znašli, na nivoju države. Gostinstvo je najbolj na udaru, sploh če pomislimo, da je večina kranjskih lokalov odvisna ravno od poletne sezone in posledično vremena,« je opozoril in dodal, da so fiksni stroški ostali enaki, stolov in miz je manj, dela pa več. Spomnil je tudi na prireditve na prostem, ki gostincem prinašajo dodaten zaslužek in so zaradi epidemije pod vprašajem, ter da je gostinstvo v Kranju tesno povezano s prenočišči in poletno sezono. Nastanitvene kapacitete so v fazi mirovanja. »Odpovedi od 13. marca do danes je bilo ogromno. Ne predstavljamo si, kaj to pomeni,« je še opozoril.