Dobre, a tudi pomanjkljive
Kranj – V Zvezi potrošnikov Slovenije so na testu preverili enajst vzorcev predpakirane skute različnih trgovskih in blagovnih znamk. Preverili so kemijske parametre, izvedli nekatere mikrobiološke preiskave in preverili senzorično kakovost, pri končni oceni so upoštevali še skladnost označbe in trajnostni vidik (oddaljenost proizvodnje, različne certifikate, embalažo). Kot je pojasnila Anja Bolha iz zveze potrošnikov, so rezultati pokazali, da imajo potrošniki na izbiro dobre, a tudi pomanjkljive skute. V vseh pregledanih skutah so beljakovine predstavljale več kot dvajset odstotkov njihove energijske vrednosti. Pri štirih so ugotovili pomanjkljivo obvladovanje higienskih zahtev – povečano vsebnost kvasovk, pri eni pa tudi vsebnost bakterije E. coli. Največje razlike so bile pri oceni senzoričnih lastnosti. Kar zadeva vsebnost maščobe, evropska zakonodaja dovoljuje do dvajsetodstotno odstopanje od deklarirane vrednosti, test pa je pokazal pri štirih izdelkih večje odstopanje.
Med testiranimi izdelki so bili v skupni oceni na vrhu skute slovenskega porekla. Velika je tudi cenovna razlika. Za najcenejšo skuto na testu so v zvezi potrošnikov odšteli 2,78 evra za kilogram in za najdražjo 5,37 evra, najboljša na testu pa je bila skuta, za katero so plačali 3,78 evra.