Dobrote že ocenjujejo
Kranj – V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij že poteka ocenjevanje izdelkov iz posameznih prehranskih skupin. Zdaj so že znani rezultati ocenjevanja za konzervirane vrtnine, sokove, marmelade in suho sadje. Na ocenjevanju konzerviranih vrtnin je Matej Rozman z Jame prejel najvišje možno oceno in s tem zlato priznanje za premium beljakovine – proteine konoplje, poleg tega pa še zlato za premium oluščeno seme konoplje. Marko Kuhar iz Zgornjih Dupelj je prejel zlati priznanji za papriko v kisu in za pasterizirane kumarice v kisu, Primož Zupan s Prebačevega zlato za kislo repo, Anton Verlič iz Smlednika pa srebrno za kisle kumarice in bronasto za narezane kisle kumarice. Na ocenjevanju sokov je Aleš Jerala iz Podbrezij dobil zlato priznanje za jabolčni sok, Janez Markuta iz Čadovelj prav tako zlato za jabolčni sok, Lovro Jelar iz Zgornje Besnice pa srebrno za sok iz aronije. In kakšne so bile ocene za marmelade? Janez Markuta iz Čadovelj je dobil zlato priznanje za ribezovo marmelado ter bronasti za mešano in jagodno marmelado, Milka Dolenec iz Podobena srebrno za češpljevo marmelado, Marko Kuhar iz Zgornjih Dupelj pa bronasto za jagodno marmelado s cimetom. Na ocenjevanju suhih krhljev je Janez Markuta dobil srebrni priznanji za suhe jabolčne krhlje in za jabolčni čips.