Vloga za zaščito Slovenske potice
Začel se je postopek za zaščito Slovenske potice na evropski ravni.
Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na pobudo kmetijsko-gozdarske zbornice, zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in obrtno-podjetniške zbornice že konec leta 2017 na nacionalni ravni zaščitilo Slovensko potico kot izdelek zajamčene tradicionalne posebnosti, potlej pa je vlogo za zaščito na ravni Evropske unije posredovala še Evropski komisiji. Komisija je v četrtek vlogo objavila v Uradnem listu Evropske unije, kar pomeni, da imajo zdaj preostale države članice unije pa tudi druge države tri mesece časa, da morebiti ugovarjajo vlogi. Če komisija ne bo prejela pripomb, bo Slovensko potico zaščitila tudi na ravni Evropske unije, v nasprotnem primeru pa bo Slovenijo in druge države pozvala, da v treh mesecih glede spornih vprašanj dosežejo dogovor. Če ga ne bodo dosegle, bo na podlagi prejetih dokazil presojala sama.
Zaščita z zajamčeno tradicionalno posebnostjo pomeni, da izdelava Slovenske potice ni geografsko omejena, po predpisanem postopku jo lahko izdelujejo kjerkoli, vendar morajo izdelovalci prej za to pridobiti certifikat neodvisnih kontrolnih organizacij. Potica je zaščitena glede vrste testa, nadeva in oblike. Pripravljena je s petimi tradicionalnimi nadevi – orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto – in pečena v potičniku, ki zagotavlja okroglo obliko potice z luknjo v sredini ter gladek ali pokončno rebrast zunanji rob.
Potica ima že od nekdaj posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol, brez nje ni pravega praznika, še zlasti ne božiča in velike noči.