Kam z viški izkopanega materiala

Ob gradnji druge predorske cevi bodo uredili šest lokacij viškov izkopanega materiala, zvečine na degradiranih območjih v jeseniški in kranjskogorski občini.

Mnoge domačine skrbi, v kakšnem stanju bodo ostale ceste po zaključku gradnje; imajo namreč slabe izkušnje z uničeno cestno infrastrukturo, ki je ostala po gradnji prve predorske cevi. V skladu z državnim prostorskim načrtom mora investitor, torej Dars, narediti posnetek ničelnega stanja cest, ki se bodo med gradnjo uporabljale za prevozne poti na gradbišča in do lokacij viškov izkopa, po zaključku del pa izvesti rekonstrukcijo teh cest.

Jesenice – Poklical nas je bralec, ki ga zanima, kako bodo ob gradnji druge cevi predora Karavanke poskrbeli za material, ki bo nastajal ob izkopu; zagotovo ga ne bo malo. In res, na Darsu predvidevajo, da bo na slovenski strani 428 tisoč kubičnih metrov izkopanega materiala, kar je za 171 olimpijskih bazenov.

Kot izhaja iz državnega prostorskega načrta za dograditev avtocestnega predora Karavanke, bodo uredili šest lokacij viškov izkopa, zvečine na degradiranih območjih v jeseniški in kranjskogorski občini. Tako naj bi viške izkopanega materiala odlagali na degradiranem območju ob Savi Dolinki vzhodno od Mojstrane, na degradiranem območju pred čistilno napravo vzhodno od Gozda - Martuljka, ob vzhodnem robu počivališča Jesenice, ob avtocestnem izvozu Jesenice zahod, ob avtocesti nasproti cestninske postaje Hrušica ter med regionalno cesto in Savo Dolinko pri portalnem območju. Na dodatni lokaciji na Plavškem Travniku pa naj bi viške zemeljskega izkopa skladiščili začasno, v času gradnje, po končani gradnji naj bi vzpostavili prvotno stanje.

Kot so pojasnili na Darsu, bodo viške materiala odvažali s tovornjaki, do vseh lokacij je dovoz že urejen oziroma ga bodo uredili, v glavnem pa bodo uporabljali regionalno cesto od gradbišča do odcepa za Mojstrano. Odloženi material bodo razgrinjali po plasteh ter zvaljali do predvidene zbitosti. Kot so poudarili, bodo v času prevažanja opravljali monitoring hrupa in prahu, ceste so dolžni čistiti, v bližini večjih odlagališč pa ni stanovanjskih objektov.

V sklopu del bodo zgradili tudi tri mostove preko Save Dolinke, in sicer viadukt na avtocesti, nadomestni most na lokalni cesti pri Hrušici (obstoječi dotrajani most bodo odstranili) ter most na dovozni cesti do lokacije viškov izkopa in avtocestne baze Hrušica.

Kot izhaja iz državnega prostorskega načrta, bodo po zaključku del lokacije viškov izkopa krajinsko uredili: posejali travo in zasadili drevje in grmovnice, zlasti avtohtone vrste. Pri tem naj bi posebno pozornost namenili preprečitvi naselitve in razvoja tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 10. junij 2010 / 07:00

Gorenjke "oddale" laskavi naziv

Na sobotnem izboru v Škofji Loki je mlada kmetica leta postala Ladi Klemen iz Blodnika pri Trojanah.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 2. april 2020 / 22:49

Načrtujejo plačljiva parkirišča

V Radovljici je premalo parkirišč za obiskovalce in občane, ki pridejo z avtom v središče mesta po opravkih. Avtomobili so pogosto parkirani po ves dan, kar onemogoča dostopnost do parkirišč večjemu š...

Gorenjska / četrtek, 2. april 2020 / 22:47

Smo pripravljeni na potres?

Potres, ki je nedavno povzročil precej škode in zahteval celo smrtno žrtev v Zagrebu, je tudi pri nas obudil vprašanja o izpostavljenosti in potresni varnosti v Sloveniji.

Gorenjska / četrtek, 2. april 2020 / 22:45

Dve nesreči v eni sezoni

Gorenjska smučišča sta letos doleteli dve nesreči – pomanjkanje snega in epidemija koronavirusa, Veliko planino še dodatno menjava nosilne vrvi na nihalki. Smučarjev je bilo manj, stroški obratovanja...

Železniki / četrtek, 2. april 2020 / 22:42

Nadaljujejo urejanje vrtca

Železniki – Občina Železniki se je lotila tretje faze obnove stavbe ob Vrtcu Železniki, ki jo je kupila za potrebe njegove širitve. V preteklih dveh letih so obnovili notranjost objekta, v katerem...

Razvedrilo / četrtek, 2. april 2020 / 21:57

Abraham se je ustavil na Jezerskem

Drejc Karničar, sicer tudi župan Jezerskega, je praznoval petdeseti rojstni dan. Epidemija novega koronavirusa je razlog, da mu je večina voščila po spletu, telefonu ali s tekstovnim sporočilom. Društ...