Virus domače pridelave in prehranske samooskrbe

V letih blaginje smo se navadili, da je v velikih trgovskih centrih hrane v izobilju in da je kar nekako samoumevno, da lahko izbiraš med živili različnih vrst in blagovnih znamk, med domačimi in uvoženimi, med tistimi iz konvencionalne in tistimi iz ekološke pridelave ... Epidemija širjenja koronavirusa nas je, razvajene potrošnike, spet malo streznila in nas opozorila: nič ni samoumevno in nič ni dano za zmeraj, vse se lahko hitro spremeni. In se je spremenilo, tako rekoč čez noč ali v nekaj dneh. Deklarirana Evropska unija prostega pretoka blaga in storitev se zaradi posledic epidemija koronavirusa vse bolj spreminja v Evropo zaprtih meja, zaustavljene blagovne menjave in prekinjenih dobavnih poti. V takšnih okoliščinah je ob skrbi za lastno zdravje in zdravje drugih postalo naše glavno vprašanje: ali imamo dovolj hrane, ali imamo dovolj surovin za pripravo hrane. Na državni ravni so pregledali zaloge hrane, odredili, da naj se še povečujejo, in mirili potrošnike – ni razloga za paniko in za ustvarjanje zalog, hrane je dovolj, morda bo občasno primanjkovalo kakega živila. Potrošniki so kljub temu pohiteli v živilske trgovine po hrano in si ustvarili večje ali manjše zaloge, (pred virusom slabo zaščiteni) trgovci so ječali pod težo bremena, stregli potrošnikom in polnili ponekod precej izpraznjene trgovske police.

V vsakem slabem (in to slabo še vedno traja) je vedno tudi nekaj dobrega. Upam, da bo epidemija koronavirusa dokončno »pokopala« razmišljanja, češ zakaj bi spodbujali pridelavo lastne, domače hrane, saj jo vendarle lahko kjerkoli in kadarkoli kupimo, in nas dokončno utrdila v spoznanju, kako pomembna je pridelava lastne hrane in prehranska samooskrba. Slovenija ima pri številnih pridelkih presežke, torej jih pridela več, kot jih potrebuje za oskrbo prebivalstva, a pri marsikaterem pridelku je stopnja samooskrbe nizka, prenizka ... Samooskrbe tudi ni možno povečati na hitro, ampak z načrtno državno politiko, premišljenimi ukrepi, finančnimi podporami in tudi spodbujanjem potrošnikov, da posegajo po doma pridelani hrani. Primere za to lahko najdemo tudi v alpskem prostoru. Švica, na primer, je tako bogata, da bi lahko kupila dovolj hrane za svoje prebivalstvo, a vendarle zelo skrbi za svoje kmetijstvo. Pa ne samo zaradi količine pridelane hrane, ampak tudi iz drugih razlogov – zato, da ima obdelano in za turiste zanimivo pokrajino, poseljen, obljuden svet ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 9. maj 2024 / 07:30

Zelene Alpe za trajnostni jutri

Na regionalnem kongresu, ki se ga je v Kranjski Gori udeležilo več kot osemdeset slovenskih in tujih študentov geografije ter so na njem sodelovali številni strokovnjaki, so se udeleženci seznanili z...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 25. junij 2024 / 23:43

Slovenski nogometaši po 0:0 z Anglijo v osmini finala EP

Köln – Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, se je prebil...

GG Plus / torek, 25. junij 2024 / 13:34

Bila sem poštena ženska, pa takšna smola!

Ko je šla hčerka na svoje, je Romana v veliki hiši, na pol izdelani, ki jo je podedovala po Malki, ostala sama. »Dobrotnici sem zelo hvaležna, da me je...

Razvedrilo / torek, 25. junij 2024 / 13:32

Štoflcfest

Park gradu Dvor v Preddvoru je ponovno gostil Štoflcfest, festival bombonov.

Železniki / torek, 25. junij 2024 / 13:32

Zvišali turistično takso

Železniki – Občinski svet je na zadnji seji potrdil spremembe odloka o turistični in promocijski taksi v občini Železniki. Turistična taksa se bo z 1,27 evra zvišala na dva evra na dan, promocijska...

Zanimivosti / torek, 25. junij 2024 / 13:31

Jezerškovi odhajajo v Pariz

Slovenska hiša Pariz 2024 bo v znamenju slovenske kulinarike, izbranih dobaviteljev in nadobudnih mladih gostincev. Jezeršek gostinstvo nadaljuje svojo tradicijo sodelovanja na enem najpomembnejših šp...