Virus domače pridelave in prehranske samooskrbe

V letih blaginje smo se navadili, da je v velikih trgovskih centrih hrane v izobilju in da je kar nekako samoumevno, da lahko izbiraš med živili različnih vrst in blagovnih znamk, med domačimi in uvoženimi, med tistimi iz konvencionalne in tistimi iz ekološke pridelave ... Epidemija širjenja koronavirusa nas je, razvajene potrošnike, spet malo streznila in nas opozorila: nič ni samoumevno in nič ni dano za zmeraj, vse se lahko hitro spremeni. In se je spremenilo, tako rekoč čez noč ali v nekaj dneh. Deklarirana Evropska unija prostega pretoka blaga in storitev se zaradi posledic epidemija koronavirusa vse bolj spreminja v Evropo zaprtih meja, zaustavljene blagovne menjave in prekinjenih dobavnih poti. V takšnih okoliščinah je ob skrbi za lastno zdravje in zdravje drugih postalo naše glavno vprašanje: ali imamo dovolj hrane, ali imamo dovolj surovin za pripravo hrane. Na državni ravni so pregledali zaloge hrane, odredili, da naj se še povečujejo, in mirili potrošnike – ni razloga za paniko in za ustvarjanje zalog, hrane je dovolj, morda bo občasno primanjkovalo kakega živila. Potrošniki so kljub temu pohiteli v živilske trgovine po hrano in si ustvarili večje ali manjše zaloge, (pred virusom slabo zaščiteni) trgovci so ječali pod težo bremena, stregli potrošnikom in polnili ponekod precej izpraznjene trgovske police.

V vsakem slabem (in to slabo še vedno traja) je vedno tudi nekaj dobrega. Upam, da bo epidemija koronavirusa dokončno »pokopala« razmišljanja, češ zakaj bi spodbujali pridelavo lastne, domače hrane, saj jo vendarle lahko kjerkoli in kadarkoli kupimo, in nas dokončno utrdila v spoznanju, kako pomembna je pridelava lastne hrane in prehranska samooskrba. Slovenija ima pri številnih pridelkih presežke, torej jih pridela več, kot jih potrebuje za oskrbo prebivalstva, a pri marsikaterem pridelku je stopnja samooskrbe nizka, prenizka ... Samooskrbe tudi ni možno povečati na hitro, ampak z načrtno državno politiko, premišljenimi ukrepi, finančnimi podporami in tudi spodbujanjem potrošnikov, da posegajo po doma pridelani hrani. Primere za to lahko najdemo tudi v alpskem prostoru. Švica, na primer, je tako bogata, da bi lahko kupila dovolj hrane za svoje prebivalstvo, a vendarle zelo skrbi za svoje kmetijstvo. Pa ne samo zaradi količine pridelane hrane, ampak tudi iz drugih razlogov – zato, da ima obdelano in za turiste zanimivo pokrajino, poseljen, obljuden svet ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Velesovska Marija

V odmaknjeni dolini na robu Kranjskega polja in ob vznožju Štefanje gore so na začetku 13. stoletja na pobudo andeških ministerialov iz Kamnika (potomcev družine Gerlocha Velesovskega) in gornjeg...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 5. marec 2014 / 00:18

Ministrstvo ugodilo pritožbi zakoncev Šavli

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je kot drugostopenjski organ ugodilo pritožbi zakoncev Šavli iz Škofje Loke in tako sklenilo, da se mora njunih sedem mladoletnih otrok,...

Zanimivosti / torek, 4. marec 2014 / 15:28

Ocvirki. Zakaj pa ne?

Znana prehranska strokovnjakinja Marija Merljak je predavala na temo Ravnovesje na krožniku in v telesu. »Bolj ko na krožniku zmešamo različno hrano, bolj smo v ravnovesju,« je prepričana. Za ločevaln...

Kultura / torek, 4. marec 2014 / 14:15

Zapeljivost svetlobe v temi

Do 19. marca je v Sokolskem domu v Škofji Loki na ogled razstava Vaje v zapeljevanju fotografa Sunčana Stonea, ki je študiral sociologijo kulture in umetnostno zgodovino, nato pa se je ukv...

Razvedrilo / torek, 4. marec 2014 / 14:14

Jubilejni Eurosank

Na Pokljuki se je odvijal jubilejni, deseti Eurosank. Pravijo, da gre za najbolj atraktiven slalom v zgodovini slovenstva. Pa tudi najbolj smešen.

Slovenija / torek, 4. marec 2014 / 14:12

Jutri začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja.