Posamezen poslovni prostor naj zagotavlja dvajset kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, če je v prostoru hkrati prisotnih več strank. / Foto: arhiv GG

Razdalja pri blagajni naj bo vsaj dva metra

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že izdal priporočila v zvezi s številom potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko hkrati prisotni v posameznem poslovnem prostoru.

Ljubljana – Posamezen poslovni prostor naj zagotavlja dvajset kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, če je v prostoru hkrati prisotnih več strank. V primeru večjih prostorov (npr. sto kvadratnih metrov) sta izogibanje preostalim strankam v prostoru in zagotavljanje ustrezne razdalje 1,5 metra lažja, zato je lahko v takem prostoru prisotnih več kot pet oseb; vsekakor pa NIJZ priporoča, da se okvirna površina ne spusti pod mejo 15 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Prostore je treba redno prezračevati. Razdalja med čakajočimi na blagajni naj bo vsaj dva metra, lastnik poslovnega prostora mora določiti tudi največje dovoljeno število strank pri blagajni glede na ureditev prostora in možne kapacitete (število blagajn, dolžino prostora ob blagajniškem pultu). Predlagajo pretočnost strank v (večjih) trgovinah na način, da se loči število strank, ki opravljajo nakupe, in stranke, ki skladno s prejšnjim odstavkom stojijo v vrsti na blagajni.

Glede čakajočih pred poslovnimi prostori NIJZ predlaga razdaljo vsaj dva metra med posameznimi strankami.

Lastnikom poslovnih prostorov priporočajo organizacijo dela na način, da vsa opravila, ki jih lahko izvajajo zunaj poslovalnega časa trgovin, izvedejo, ko strank ni v prostoru.

Ob tem NIJZ opozarja še na ustrezno čiščenje ali razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar, naprav za vnos PIN-številk ter drugih površin in predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev. Priporočajo zagotovitev rokavic za enkratno uporabo, ki jih stranka po opravljenih storitvah ustrezno zavrže. Izdelki na oddelku delikates naj se sprotno pripravljajo in niso razstavljeni v vitrinah. Kupcem priporočajo, da druge izdelke, ki niso predpakirani, ob prihodu domov dobro operejo.

Tudi pri izvajanju storitev na prostem, kot so tržnice in prodaja izdelkov direktno na kmetijah, naj bo razdalja med kupcem in prodajalcem vsaj dva metra, fizični stik med osebama naj se v največji možni meri omeji. Tudi v tem primeru kupce opozarjajo, naj izdelke ob prihodu domov dobro operejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 15. avgust 2015 / 09:11

Krompir izkopavali po starem

V sredo dopoldne so na kmetiji Pr' Govekarju na Jezerski cesti v Kranju izkopavali krompir. To ne bi bilo nič posebnega, če tega ne bi počeli na star način – s plugom, ki ga je vlekel konjič.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 16. marec 2020 / 22:07

Kranjska številka za pomoč

Na kranjski občini so uvedli posebno telefonsko številko za tiste, ki nujno potrebujejo pomoč.

GG Plus / ponedeljek, 16. marec 2020 / 20:33

Sin Brin vse izračuna na pamet

Manca Bergant Baškovec iz Žirovnice je trenerka programa Brainobrain, ki je namenjen otrokom od četrtega do štirinajstega leta starosti, poteka pa tudi v Kranju. Kot pravi, je program mnogo več kot po...

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. marec 2020 / 20:30

Sejem v Komendi bo maja ali junija

Komenda – V Konjeniškem klubu Komenda so načrtovali spomladanski kmetijsko-obrtni sejem med 3. in 5. aprilom, a so ga zaradi pojava koronavirusa prestavili na kasnejši datum. Sejem bo predvidoma od...

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. marec 2020 / 20:30

Ekološko in lokalno je idealno

Ekološki kmetje so na zboru v Kranju opozorili na problematiko trženja ekološkega mesa, na pomanjkanje kmetijskih svetovalcev za ekološko kmetovanje, na težave, ki jih ekološkim kmetijam povzročajo di...

Kranj / ponedeljek, 16. marec 2020 / 20:29

Čim več lokalne hrane

Mestna občina Kranj (MOK) je minuli četrtek organizirala posvet Povečanje lokalne in ekološke prehranske samooskrbe v mestni občini Kranj in na Gorenjskem.